Exchange-traded Fund (ETF)
Een exchange-traded fund (ETF) verwijst naar een mand met effecten die een specifieke index volgen. Net als aandelen van bedrijven kunnen ETF's ook op beurzen worden verhandeld.
Op de beurs verhandelde fondsen worden aangeboden in bijna elke mogelijke activaklasse, waaronder traditionele beleggingen, aandelen, grondstoffen en valuta's. Sommige van de nieuwere ETF's stellen handelaren ook in staat short te gaan op de markt, hefboomwerking te gebruiken en bepaalde belastingen te vermijden.
Er zijn verschillende soorten ETF's, waaronder index-, vastrentende, grondstoffen-, sector- en industrie-ETF's, ETF's op de buitenlandse markt en andere. Index-ETF's zijn het meest voorkomende type dat is ontworpen om een bepaalde marktindex te volgen, zoals S&P 500 en Nasdaq Composite.
Vastrentende ETF's zijn bedoeld om verschillende soorten obligaties te volgen, waaronder Amerikaanse staatsobligaties, bedrijfsobligaties, gemeentelijke obligaties en meer. Commodity-ETF's volgen, zoals hun naam al doet vermoeden, de prijs van populaire grondstoffen, waaronder goud, maïs en olie. Sector- en branche-ETF's bieden handelaren blootstelling aan een bepaalde branche, zoals technologie, gezondheidszorg, onroerend goed en meer.
Net als bij aandelen kopen en verkopen beleggers ook dagelijks ETF's tijdens reguliere handelsuren. Bovendien hebben ETF's ook hun eigen tickersymbool en zijn hun prijsgegevens gemakkelijk toegankelijk.
Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen ETF's en bedrijfsaandelen. Het aantal uitstaande aandelen van een beursgenoteerd fonds verandert bijvoorbeeld veel vaker naarmate nieuwe aandelen en bestaande aandelen regelmatig respectievelijk worden uitgegeven en ingekocht. Omdat ETF's voortdurend aandelen kunnen creëren en terugkopen, is hun marktprijs altijd in lijn met hun onderliggende activa.
Ga terug naar onze volledige woordenlijst.