Home » News » Aziatische en Europese aandelen dalen vanwege de angst voor langdurig hoge Amerikaanse rentetarieven.

Aziatische en Europese aandelen dalen vanwege de angst voor langdurig hoge Amerikaanse rentetarieven.

News Team

De aandelen in Europa en Azië daalden vrijdag na onverwacht robuuste rapporten over de Amerikaanse economie, waardoor de vrees ontstond voor aanhoudend hoge rentetarieven.

Amerikaanse futures kenden een lichte stijging, terwijl de olieprijzen kelderden. In de vroege handel in heel Europa daalde de Duitse DAX met 0,6% naar 18.638,00, de Franse CAC 40 daalde met 0,4% naar 8.071,23 en de Britse FTSE 100 daalde met 0,5% naar 8.301,27.

De futures voor de S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average stegen beide met een marginale 0,1%. De Japanse Nikkei 225-index daalde met 1,2% naar 38.646,11 nadat uit overheidsgegevens bleek dat de kerninflatie, exclusief fluctuerende voedsel- en energieprijzen, in april 2,2% bedroeg, lager dan voorspeld. Analisten suggereerden dat dit de druk op de Bank of Japan om de rente te verhogen zou kunnen verlichten.

“In feite zijn, voor seizoensinvloeden gecorrigeerde termen, de consumentenprijzen exclusief vers voedsel en energie nu twee maanden op rij stabiel gebleven. Dat betekent dat het niet lang zal duren voordat de inflatie exclusief vers voedsel en energie onder de 2% van de Bank of Japan komt. doel”, aldus Marcel Thieliant van Capital Economics.

Hij voegde eraan toe dat het onwaarschijnlijk is dat de centrale bank haar beleidsrente nog verder kan verhogen, vooral nadat zij deze in maart van min 0,1% naar een bereik van nul tot 0,1% heeft verhoogd.

In Hong Kong daalde de Hang Seng met 1,5% naar 18.590,33, terwijl de Shanghai Composite-index met 0,9% daalde naar 3.088,87. De stijging van vastgoedaandelen na de aankondiging van nieuwe maatregelen om de worstelende sector te ondersteunen is van korte duur geweest, omdat marktdeelnemers zich afvragen of dit voldoende zal zijn om een einde te maken aan de aanhoudende crisis in de woningsector.

De aandelen in China Vanke, een toonaangevende ontwikkelaar, daalden met 6%, evenals de in Hongkong verhandelde aandelen in Shimao Group Holdings, een andere grote vastgoedonderneming. Agile Group Holdings kelderde met 8%. De Zuid-Koreaanse Kospi-index daalde met 1,3% naar 2.687,60, terwijl de S&P/ASX 200 in Australië 1,1% verloor naar 7.727,60.

De Taiwanese Taiex-index daalde 0,2% na donderdag een recordhoogte te hebben bereikt. Donderdag kregen de meeste Amerikaanse aandelen een klap te verduren toen robuuste economische rapporten de zorgen deden ontstaan dat de Federal Reserve de rente hoog zou kunnen houden om de inflatie onder controle te houden.

De zwakte was wijdverbreid en overschaduwde een ander indrukwekkend winstrapport van het marktzwaargewicht Nvidia. De S&P 500 kende de scherpste daling sinds april, met een daling van 0,7%. De Dow Jones Industrial Average daalde 1,5% en de Nasdaq-index daalde 0,4%.

Eén rapport suggereerde dat de groei van de Amerikaanse bedrijfsactiviteit zich in het snelste tempo in ruim twee jaar bevindt. S&P Global verklaarde dat uit voorlopige gegevens bleek dat de groei verbeterde voor bedrijven, niet alleen in de dienstensector, maar ook in de productiesector. Een ander rapport gaf aan dat de Amerikaanse arbeidsmarkt ondanks hoge rentetarieven sterk blijft. De afgelopen week hebben minder werknemers een werkloosheidsuitkering aangevraagd dan economen hadden voorspeld, wat erop wijst dat het aantal ontslagen laag blijft.

De Fed worstelt met de uitdagende taak om de economie te vertragen door middel van hoge rentetarieven om de inflatie terug te brengen naar 2%, zonder een harde recessie te veroorzaken. Om dit te bereiken heeft het land zijn belangrijkste rentetarief op het hoogste niveau in meer dan twintig jaar gehandhaafd, waardoor Wall Street gretig naar enige verlichting verlangde.

Live Nation Entertainment zag de sterkste daling binnen de S&P 500 en kelderde met 7,8% nadat het ministerie van Justitie het bedrijf en zijn Ticketmaster-bedrijf ervan beschuldigde een illegaal monopolie te hebben op live-evenementen in het land.

Uit ander handelsnieuws van begin vrijdag blijkt dat de Amerikaanse benchmark ruwe olie in de elektronische handel op de New York Mercantile Exchange met 19 cent daalde naar $76,68 per vat, na een winst van 30 cent op donderdag. Brent-olie, de internationale standaard, daalde met 15 cent naar $81,21 per vat.

De Amerikaanse dollar steeg van 156,96 naar 157,04 Japanse yen, terwijl de euro steeg van $1,0817 naar $1,0824.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-and-european-stocks-decline-amid-fears-of-prolonged-high-us-interest-rates/