Gemiddeld Omlaag
Als een handelaar extra aandelen koopt van een afschrijvend actief dat hij eerder tegen een hogere prijs heeft gekocht, betekent dit dat zijn gemiddelde daalt.
Door extra hoeveelheden van hetzelfde aandeel tegen een kortingsprijs te kopen, verlaagt de koper de gemiddelde prijs die hij voor dat aandeel in zijn portefeuille heeft betaald, vandaar de naam. Als een belegger bijvoorbeeld 1000 aandelen van een aandeel koopt tegen de initiële prijs en nog eens 1000 aandelen koopt nadat de prijs is gedaald, daalt de gemiddelde prijs voor alle 2000 aandelen.
Deze strategie is vergelijkbaar met de populaire DAC-strategie (dollar cost averaging), waarbij met vergelijkbare tussenpozen in hetzelfde aandeel wordt geïnvesteerd, ongeacht of de prijs van dat aandeel in de tussentijd is gestegen of gedaald.
Net als bij elke andere strategie zijn er voor- en nadelen aan het verlagen van het gemiddelde, evenals perioden waarin het beter is om de strategie toe te passen en wanneer het moet worden vermeden.
Om een ander voorbeeld te geven: als de prijs van aandelen stijgt nadat de belegger zijn gemiddelde heeft verlaagd, betekent dit dat hij de strategie met succes zou hebben toegepast en winst zou hebben gemaakt. Aan de andere kant, als de prijs blijft dalen nadat het gemiddelde is verlaagd, zou de belegger de weddenschap op een verliezende investering hebben verhoogd.
Ga terug naar onze volledige woordenlijst.