Home » News » AMD-aandelen dalen terwijl investeerders wachten op tekenen van winstgevendheid van AI.

AMD-aandelen dalen terwijl investeerders wachten op tekenen van winstgevendheid van AI.

11 October 2024 Door News Team

Advanced Micro Devices Inc. (AMD) leed de grootste koersdaling in meer dan een maand nadat het bedrijf nieuwe chips voor kunstmatige intelligentie onthulde, maar geen verwachte informatie gaf over klanten of financiële prestaties.

Het aandeel daalde donderdag met 4% tot $164,18. Dit is de grootste daling op één dag sinds 3 september. De aandelen van het bedrijf, dat donderdag een evenement organiseerde in San Francisco, zijn dit jaar nog steeds met 11% gestegen.

AMD is de grootste concurrent van Nvidia Corp. (NVDA) geworden in de lucratieve markt voor kunstmatige intelligentieprocessors, en Chief Executive Officer Lisa Su betoogde dat de nieuwste chips de mogelijkheden van sommige concurrenten zullen overtreffen. Computersystemen op basis van AMD’s MI325X-processors zullen binnenkort beschikbaar zijn en een voorsprong hebben op machines die draaien op Nvidia’s H100, zei ze tijdens het evenement. Het gebruik van een nieuw type geheugenchip door de MI325X zal zorgen voor betere prestaties bij het uitvoeren van AI-software, een proces dat bekendstaat als inferentie, zei ze.

“Dit is een ongelooflijk snelgroeiende markt”, zei Su tijdens een interview met Ed Ludlow van Bloomberg Television. “Wij zien dit als een kans voor meerdere jaren.”

Het bedrijf uit Santa Clara, Californië, probeert de dominantie van Nvidia in zogenaamde AI-accelerators te doorbreken: chips die essentieel zijn geworden voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentiesystemen. Net als Nvidia heeft AMD zich ertoe verbonden om elk jaar nieuwe accelerators uit te brengen, waarmee het zijn innovatietempo opvoert.

Toch heeft AMD nog een lange weg te gaan om Nvidia te evenaren, en Wall Street wacht op tekenen van vooruitgang. Dat komt misschien pas na het kwartaalrapport van het bedrijf, dat ergens eind deze maand wordt verwacht.

Onder Su, die net haar 10-jarig jubileum vierde in de topfunctie bij AMD, heeft het bedrijf zijn oude rivaal Intel Corp. in marktwaardering overtroffen. Maar beide bedrijven werden verrast door hoe fel de industrie AI-accelerators omarmde.

Van de twee heeft AMD veel sneller gereageerd en zichzelf gevestigd als de grootste concurrent van Nvidia. AMD heeft een doel gesteld van $ 4,5 miljard aan inkomsten uit het nieuwe type chips voor dit jaar, een snelle stijging.

Su zei dat de totale markt voor dergelijke chips in 2027 de $ 400 miljard zal bereiken. Donderdag zei ze dat het bedrijf verwacht dat dit bedrag in 2028 de $ 500 miljard zal bereiken.

Tijdens het evenement zei Su ook dat het bedrijf een nieuwe lijn serverprocessors uitbrengt op basis van zijn ‘Turin’-technologie, waarmee het een nieuwe impuls geeft aan een markt die ooit werd gedomineerd door Intel.

Computers worden verkocht met AMD’s vijfde generatie EPYC central processing units, of CPU’s, zei ze. De chips hebben maar liefst 192 processorcores en kunnen de nieuwste Intel-producten overtreffen, zei ze.

Het bedrijf zei dat het nu 34% van de markt voor deze categorie chips heeft, gemeten naar omzet. Hoewel Intel nog steeds het segment domineert, had het ooit een aandeel van 99%.

Su zei dat ze verwacht dat de vraag naar AI zal blijven groeien en dat de sector nog maar ‘pas aan het begin’ staat met het gebruik van de nieuwe technologie.

Su zei dat AMD momenteel geen plannen heeft om de leveranciers te veranderen die het gebruikt voor geavanceerde productie. Maar het bedrijf wil meer geografische diversiteit in termen van zijn productie en wil samenwerken met de nieuwe faciliteit van Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. in Arizona. Su weigerde uit te sluiten dat ze in de toekomst Samsung Electronics Co. of Intel zal gebruiken. Ze zei dat AMD open-minded blijft.

“We kijken altijd naar het productielandschap en denken altijd na over hoe we de meest veerkrachtige toeleveringsketen kunnen hebben”, zei ze in het interview met Bloomberg Television.

AMD heeft een andere strategie dan Nvidia en dat slaat aan bij klanten, zei Su. Haar grotere concurrent biedt complete systemen aan, inclusief modellen en software, waarvan AMD vindt dat ze gesloten en propriëtair zijn. AMD staat veel meer open voor samenwerking met andere bedrijven, zelfs Intel en Nvidia, zei ze.

“Het verschil is dat wij niet denken dat wij de enigen zijn met goede ideeën”, zei ze.

Source: https://buystocks.co.uk/news/amd-shares-slide-as-investors-wait-for-signs-of-ai-payoff/