HomeAandelenAMD kopen
Begin met handelen met eToro

Hoe AMD (AMD) aandelen te kopen in België 2022

AMD logo
AMD (AMD)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...
Auteur: Hassan Maishera Bijgewerkt: July 12, 2022

Advanced Micro Devices Inc. (AMD) is een Amerikaans elektronicabedrijf met hoofdkantoor in Santa Clara, Californië in de Verenigde Staten. Het bedrijf produceert CPU's, GPU's, gameconsole producten, microprocessors, moederbord-chipsets, solid-state schijven, netwerkinterfacecontrollers, tv-accessoires en nog veel meer. Het aandeel is genoteerd op de Nasdaq beurs onder het aandelensymbool AMD en is onderdeel van de Nasdaq 100 en S&P 500 indexen. Intel en NVIDIA zijn de belangrijkste concurrenten van het bedrijf; Intel concurreert met AMD op de microprocessormarkt en NVIDIA op de GPU markt. Op het moment van schrijven heeft het bedrijf een marktkapitalisatie van $ 126 miljard.

Het artikel begeleidt je bij het kopen van AMD aandelen, biedt diepgaande en belangrijke informatie over het bedrijf en analyseert de belangrijkste fundamentele statistieken.

Hoe Je AMD Aandelen Koopt in 5 Eenvoudige Stappen

 1. 1
  Bezoek de website van eToro met onderstaande link en meld je aan door je gegevens in te vullen in de verplichte velden.
 2. 2
  Vul je persoonlijke gegevens in en vul een korte vragenlijst in voor informatieve doeleinden.
 3. 3
  Klik 'storten', kies je favoriete betaalmethode en volg de aanwijzingen om geld op je rekening te zetten.
 4. 4
  Zoek je favoriete aandeel en vind de belangrijkste statistieken. Als je eenmaal klaar bent om te investeren, klik je op 'handel'.
 5. 5
  Vul het bedrag in wat je wilt investeren en pas je belegging aan om het aandeel te kopen.

Alles wat je moet weten over AMD

Voordat je in AMD investeert, moet je de geschiedenis, bedrijfsstrategie, inkomstenbronnen en prestaties uit het verleden kennen. Goed geïnformeerde beleggers zullen eerder de juiste investeringsbeslissingen nemen dan matig geïnformeerde beleggers die hun beslissingen baseren op oppervlakkige kennis of geruchten.

De geschiedenis van AMD

De Amerikaanse elektrotechnisch ingenieur en zakenman Jerry Sanders richtte AMD op 1 mei 1969 op. Aanvankelijk verwierf het bedrijf een tweede bronlicentie voor de productie en verkoop van microchips die oorspronkelijk waren ontwikkeld door het elektronicabedrijf Fairchild Semiconductor, om inkomsten te genereren en een klantenbestand op te bouwen. In hetzelfde jaar ontwikkelde het bedrijf zijn eerste product, Am 9300, een 4-bits geïntegreerde schakelregister. AMD richtte zich sinds 1971 op de RAM chipmarkt, toen het zijn 64-bits bipolaire RAM, de Am3101, ontwikkelde.

Op 27 september 1972 lanceerde AMD zijn IPO door 620.000 gewone aandelen op de vrij verkrijgbare markt uit te geven voor $ 15,50 per aandeel. Daarmee werd $ 7,5 miljoen opgehaald. Het bedrijf betrad de microprocessormarkt in 1975 door de productie van zijn eerste CPU, genaamd Am9080. In 1977 kocht het Duitse engineering- en technologiebedrijf Siemens een belang van 20% in AMD en startte het een joint venture om de Amerikaanse markt te betreden. Als resultaat van de joint venture stapte AMD ook over op de productie van microcomputers. De onderneming eindigde echter in 1979 toen AMD het belang van Siemens terugkocht en het gezamenlijke bedrijf Advanced Micro Computers (AMC) afstootte.

Het aandeel werd in 1979 genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE). Intel en AMD tekenden in oktober 1981 een 10-jarige overeenkomst voor technologie-uitwisseling voor de productie van Intel's x86 processors voor pc's van IBM. Later begon het bedrijf ook 80188, 8086, 80186 processors met Intel-licentie te produceren.

In 2003 verkocht AMD voor het eerst zijn flashgeheugenactiviteiten door een joint venture aan te gaan met Fujitsu en een bedrijf op te richten met de naam Spansion. AMD stootte in 2005 echter zijn aandeel in het bedrijf af om zich te concentreren op de markt van microprocessors. In 2006 verwierf het bedrijf ATI Technologies, een fabrikant van grafische processors, voor ongeveer $ 5,4 miljard. Het bedrijf voltooit de overname van Xilinx, een fabrikant van programmeerbare logische apparaten, tegen eind 2021, voor $ 35 miljard.

Wat is de strategie van AMD?

AMD richt zich op het gebruik van hoogwaardige technologieën om hoogwaardige producten te ontwikkelen. Als onderdeel van zijn strategie richt het bedrijf zich op high-performance graphics, zoals gaming, console-gaming, cloud-gaming, computing, kunstmatige intelligentie en virtual & augmented reality. Het management van AMD gelooft dat graphics de komende jaren de groei van high-performance technologieën zullen stimuleren.

AI, big data-analyse, visualisatie en gaming vereisen allemaal high-performance computing, en het bedrijf ontwikkelt producten, dankzij zijn strategische investeringen om de micro-architectuur van de Zen-computerprocessor en nieuwe grafische architectuur met RDNA te ontwikkelen.

Het management van AMD streeft ernaar zijn marktaandeel op pc's, gaming en datacenters verder uit te breiden, wat de omzet zal verhogen en aandeelhouders rendement op zal leveren. Het management heeft een model voor langetermijndoelen om het financiële momentum te versnellen door de brutomarges te verbeteren, de winstgevendheid te verhogen en aanzienlijke cash te genereren uit zijn kernactiviteiten.

Hoe verdient AMD geld?

AMD verdeelt zijn inkomsten in twee segmenten: het segment Computing en Graphics en het segment Enterprise, Embedded en Semi-Custom. De omzet van het Computing and Graphics-segment omvat de verkoop van desktop en laptop microprocessors, versnelde verwerkingseenheden, discrete grafische verwerkingseenheden (GPU's), chipsets, datacenters en professionele GPU's, en ontwikkelingsdiensten. De belangrijkste inkomstengenererende producten in het segment in Q2 2021 waren AMD Instinct GPU's en Radeon 6000 serie.

Het segment Enterprise, Embedded en Semi-Custom omvat de verkoop van server en embedded processors, ontwikkelingsdiensten, semi-custom System-on-Chip (SoC) producten en technologie voor gameconsoles. In het tweede kwartaal van 2021 waren de belangrijkste inkomstengenererende producten in het segment de semi-custom producten en EPYC-processors.

Hoe heeft AMD de afgelopen jaren gepresteerd?

AMD aandelen zijn sinds eind 2016 gestaag gestegen en bevinden zich in de buurt van het hoogste punt ooit van $ 118,77, zoals je in de volgende grafiek kunt zien. Het genereerde een cumulatief rendement van 1.436% over de afgelopen vijf jaar tussen september 2016 en september 2021.

Bron: Google Finance

AMD fundamentele analyse

Beleggers gebruiken de fundamentele analyse om de intrinsieke of reële waarde van een aandeel te bepalen met betrekking tot de marktprijs. Er zijn tal van statistieken die je kunt gebruiken om een aandeel te analyseren, maar degene die het meest door beleggers gebruikt worden zijn omzet, winst, winst per aandeel, koers-winstverhouding, dividendrendement en cashflow.

AMD's omzet

De omzet van een bedrijf geeft de hoeveelheid geld aan die wordt gegenereerd door de verkoop van producten of diensten in een bepaalde periode. Bedrijven die consistent een gezonde groei van hun inkomsten rapporteren, hebben meer kans om hogere winsten, marktaandeel en cashflows te genereren. Je kunt het omzetcijfer vinden op de resultatenrekening die wordt uitgegeven als onderdeel van het financieel overzicht over een bepaalde periode, meestal driemaandelijks, halfjaarlijks en jaarlijks.

In het tweede kwartaal van 2021 rapporteerde AMD een omzet van $ 3,85 miljard, vergeleken met $ 1,93 miljard in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

AMD's winst per aandeel

De winst per aandeel (WPA) vertegenwoordigt het bedrag aan nettowinst dat beschikbaar is voor elk aandeel. De maatstaf wordt berekend door de nettowinst te delen na aftrek van aan de preferente aandeelhouders uitgekeerde dividenden en het resultaat te delen door het gemiddeld aantal uitstaande gewone aandelen. Dit verschilt van de verwaterde WPA, die wordt berekend door de converteerbare effecten, zoals personeelsopties en converteerbare aandelen, op te nemen in het gemiddelde aantal aandelen. Het resulterende cijfer is verwaterd vanwege een groter aantal aandelen. 

Bijvoorbeeld: als een bedrijf een nettowinst heeft van $ 100 miljoen en het gemiddelde aantal uitstaande gewone aandelen 10 miljoen bedraagt, zou de winst per aandeel $ 10 zijn. Met andere woorden, als het bedrijf zijn winst uitkeert, ontvangen aandeelhouders $ 10 voor elk aandeel dat ze hebben, op voorwaarde dat het bedrijf over het vereiste bedrag aan contanten beschikt.

In het rapport over het eerste kwartaal van 2021 rapporteerde het bedrijf een verwaterde winst per aandeel van $ 0,58.

AMD's K/W-verhouding

De koers-winstverhouding meet de aandelenkoers van een aandeel in verhouding tot de winst per aandeel. De statistiek berekent de veelvouden waarin het aandeel wordt verhandeld in vergelijking met de winst per aandeel. Een aandeel met een K/W-ratio van 10x laat bijvoorbeeld zien dat de marktprijs 10 keer de winst per aandeel is. De K/W-ratio kan worden berekend door de marktprijs van het aandeel te delen door de WPA.

Het cijfer wordt gerapporteerd op een twaalf maanden basis (TTM), wat betekent dat de inkomsten van de vorige twaalf maanden van het aandeel worden opgeteld en gedeeld door de marktprijs van het aandeel. Op 24 september 2021 stond de TTM K/W-ratio van AMD op 37,89 keer.

AMD's dividendrendement

Dividenden zijn contante betalingen van het bedrijf aan de aandeelhouders uit de opgebouwde winst van het bedrijf. De dividenden worden per aandeel uitbetaald en worden door de raad van bestuur van de vennootschap vastgesteld als en wanneer zij dit nodig achten. Als een bedrijf verklaart dividend uit te keren, moet je de aandelen wel vóór de ex-dividenddatum in bezit hebben om in aanmerking te komen voor dividend.

Het dividendrendement bepaalt het percentage van de huidige prijs van het aandeel dat jaarlijks als dividend wordt uitgekeerd. Als een aandeel bijvoorbeeld wordt verhandeld tegen $ 50 en het bedrijf jaarlijks $ 5 aan dividenden uitkeert, zou het dividendrendement 10% zijn. Dit betekent dat het aandeel het afgelopen jaar 10% van de huidige koers van het aandeel als dividend heeft uitgekeerd. Je kunt het dividendrendement berekenen door de jaarlijkse dividenden per aandeel te delen door de beurskoers van het aandeel. Aandelen met een hoog dividendrendement geven je een hoog rendement op je investering, maar het cijfer kan ook misleidende resultaten geven, aangezien het dividendrendement afhankelijk is van de huidige marktprijs en die kan veranderen. Als de aandelenkoers recentelijk is gedaald, ziet het dividendrendement er hoog uit, waardoor je de indruk krijgt dat het aandeel aantrekkelijk is om in te beleggen, terwijl dat niet zo is.

Op het moment van schrijven in september 2021 heeft AMD nog nooit dividend uitgekeerd.

AMD's cashflow

De vrije kasstroom vertegenwoordigt de hoeveelheid beschikbare contanten na aftrek van bedrijfskosten en kapitaaluitgaven. Het wordt berekend door kapitaaluitgaven af te trekken van de kasstromen van het bedrijf uit operationele activiteiten. Dit wijkt af van de kaspositie die op het kasstroomoverzicht wordt gerapporteerd.

Op 26 juni 2021 had AMD een vrije kasstroom van $ 888 miljoen.

Waarom AMD aandelen kopen?

AMD is een snelgroeiend bedrijf dat investeerders een hoog rendement op investeringen kan bieden. Hier zijn enkele van de redenen waarom je misschien AMD aandelen zou moeten kopen:

 • Het bedrijf boekte een continue groei van zijn inkomsten: de omzet groeide in het tweede kwartaal van 2021 met 99% ten opzichte van vorig jaar, wat een sterke vraag naar zijn producten laat zien.
 • In het tweede kwartaal van 2021 verdubbelde AMD zijn operationele marge en verdrievoudigde het zijn winstgevendheid ten opzichte van vorig jaar. Het management verwacht dat de jaaromzet voor 2021 vanwege de sterke vraag naar zijn producten met 60% zal stijgen, waardoor AMD mogelijk alleen maar waardevoller wordt.
 • Het aandeel is sinds 2016 constant gestegen, wat een bewijs is van de uitstekende prestaties van het bedrijf toen het naar voren kwam als een grote speler in de elektronica-industrie.

Tip van een expert voor het kopen van AMD aandelen

AMD aandelen hebben al flinke hoogtepunten bereikt, wat ertoe kan leiden dat sommige beleggers denken dat het aandeel mogelijk overgewaardeerd is. Je kunt de fundamentele statistieken van AMD aandelen vergelijken met andere aandelen in de branche om te bepalen of het aandeel op de juiste manier wordt gewaardeerd in vergelijking met zijn concurrenten. Overweeg ook om de aandelen periodiek in kleine hoeveelheden te kopen in plaats van grote hoeveelheden tegelijk te kopen, om je gemiddelde kosten voor het aanhouden van het aandeel te verlagen.
- Hassan Maishera
Koop vandaag nog AMD aandelen!

5 dingen die je moet overwegen voordat je AMD aandelen koopt

Hier zijn de vijf tips die je zou moeten volgen voordat je AMD aandelen koopt:

1. Begrijp het bedrijf

Je moet onder andere het bedrijfsmodel van het bedrijf, managementstrategieën, inkomstenbronnen, fundamentele statistieken, concurrentieomgeving, sterke punten, kansen en risico's begrijpen. De meeste informatie vind je in het financieel jaarverslag van de onderneming. Door op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de branche en van het bedrijf kun je je kansen op het nemen van juiste investeringsbeslissingen drastisch vergroten.

2. Begrijp de basisprincipes van beleggen

Je moet de basisprincipes van beleggen volgen, waaronder het creëren van een gediversifieerde portefeuille die je beleggingsrisico vermindert. Als je meer van de kortetermijnhandel bent, moet je risicobeheertechnieken gebruiken om je kapitaal te beschermen en je risico per transactie op een beheersbaar niveau te houden.

3. Kies zorgvuldig je broker

Het selecteren van de juiste broker kan van invloed zijn op je handelsprestaties. Idealiter zou je broker een geavanceerd handelsplatform moeten hebben dat toegankelijk is vanaf alle besturingssystemen, lage handelskosten en spreads in rekening brengen, moet je er meerdere soorten activa mee kunnen verhandelen en is die geregistreerd bij lokale toezichthouders om je kapitaal te beschermen tegen problemen.

4. Bepaal hoeveel je wilt investeren

Professionele portefeuillebeheerders spreiden beleggingen doorgaans over verschillende aandelen, wat het portefeuillerisico vermindert. Als een van de aandelen om welke reden dan ook failliet gaat, kunnen de andere aandelen in de portefeuille het verlies goedmaken. Kortetermijnhandelaren kunnen de omvang van hun transactie berekenen op basis van de hoeveelheid risico die ze zich kunnen veroorloven per transactie. Als je al je geld in één aandeel belegt of al je geld riskeert in één enkele transactie, stel je jezelf bloot aan een hoog risico en kun je mogelijk al je geld verliezen als de markt tegen je werkt.

5. Bepaal een doel voor je investering

Je moet een redelijk beleggingsdoel stellen en vervolgens een praktische beleggingsstrategie formuleren om dit te bereiken. Als het je doel is om marktrendementen te behalen, kun je een portefeuille samenstellen of blootstelling krijgen aan aandelen die het marktrendement nabootsen. Houd er rekening mee dat als je hoge beleggingsdoelen stelt, je een hoger risico moet nemen en vice versa. Je moet dus realistische doelen stellen, rekening houdend met onder andere je beleggingshorizon, risicotolerantie, hoeveelheid kapitaal.

De bottom line bij het kopen van AMD aandelen

AMD is actief in een sector met een totale marktwaarde (TAM) van $ 79 miljard. De markten voor datacenters, pc's en gaming zijn respectievelijk $ 35 miljard, $ 32 miljard en $ 12 miljard waard. In 2021 ontwikkelde het bedrijf enkele baanbrekende producten, zoals AMD Ryzen en AMD EPYC voor high-performance computing, en AMD Radeon en AMD Instinct voor high-performance graphics. Het bedrijf heeft ook zijn roadmap voor computerarchitectuur gevolgd en met succes. Het heeft tussen 2017 en 2021 Zen, Zen 2 en Zen 3 ontwikkeld; en het wil in 2022 de ontwikkeling van 5nm Zen 4 afronden. Met tal van innovatieve en geavanceerde producten in de pijplijn, lijkt AMD zijn concurrenten opnieuw voor te zijn, zoals wordt bevestigd door de voortdurende stijging van de aandelenkoers.

Als je AMD aandelen wilt kopen, moet je een rekening openen bij een broker. Je moet een online formulier invullen en je identiteitsdocumenten uploaden, die zal de broker verifiëren voordat je je account opent. Nadat je account is geopend, kun je geld op je account storten met elke populaire stortingsmethode, zoals Paypal, creditcard, bankpas of bankoverschrijving.

Als je nog steeds op zoek bent naar een geschikt aandeel om in te beleggen, lees dan vooral onze andere handleidingen met gedetailleerde informatie over honderden interessante aandelen.

Alternatieve aandelen

Netflix logo
Netflix
NFLX
...
...
ThyssenKrupp logo
ThyssenKrupp
TYEKF
...
...
Valeo logo
Valeo
VLEEF
...
...
Vestas logo
Vestas
VWSYF
...
...
Rolls-Royce logo
Rolls-Royce
RR
...
...
Abn Amro logo
Abn Amro
ABN
...
...

Veel gestelde vragen

 1. AMD is een van de leidende spelers in de elektronica-industrie die met name tussen 2010 en 2021 enorm veel succes heeft gehad. Hoewel er andere elektronica bedrijven zijn, zoals NVIDIA en Intel, heeft AMD zichzelf uniek gepositioneerd. Elk bedrijf bedenkt zijn eigen strategieën en heeft zijn sterke en zwakke punten, met unieke posities in het concurrentielandschap. De beste optie is dus om de fundamenten van elk van de bedrijven te analyseren en ze met elkaar te vergelijken om te bepalen welk aandeel beter is in de elektronica-industrie.

 2. AMD is een groeiend bedrijf dat een aanzienlijk bedrag aan onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten besteedt. Het management wil de winst in het bedrijf houden en herinvesteren om nieuwe projecten uit te voeren. Hoewel het bedrijf geen dividend aan zijn aandeelhouders heeft uitgekeerd, is het aandeel aanzienlijk in waarde gestegen en heeft het beleggers voldoende beloond.

 3. Je kunt AMD aandelen op korte termijn verhandelen met behulp van prijsgrafieken of door te zoeken naar redenen die de aandelen op korte termijn kunnen raken. Door prijsgrafieken en katalysatoren te analyseren, kun je profiteren van snelle prijsbewegingen om winst te genereren.

 4. Beleggers die de afgelopen vijf jaar, tussen 2016 en 2021, AMD aandelen hebben aangehouden, kunnen een cumulatief rendement van ongeveer 1.422% hebben behaald. Dit toont aan dat AMD aandelen het potentieel hebben om hoge rendementen te genereren voor langetermijnbeleggers.

 5. Om te bepalen of AMD aandelen overgewaardeerd zijn, kun je verschillende fundamentele statistieken analyseren, zoals de koers-winstverhouding en PEG-ratio, en deze vergelijken met zijn branchegenoten. Het feit dat een aandeel op zijn hoogtepunt wordt verhandeld, maakt het op zichzelf niet overgewaardeerd.

 6. AMD verdeelt zijn inkomsten in twee segmenten: het segment Computing en Graphics en het segment Enterprise, Embedded en Semi-Custom.