Home » News » Amerikaanse aandelen stijgen na CPI-verrassing.

Amerikaanse aandelen stijgen na CPI-verrassing.

News Team

Amerikaanse aandelen stegen dinsdag verder nadat de belangrijkste inflatiecijfers warmer waren dan verwacht en hielpen bij het scheppen van verwachtingen voor de timing van een renteverlaging door de Federal Reserve.

Halverwege de middaghandel steeg de S&P 500 (^GSPC) met ongeveer 0,8%, terwijl de technologiezware Nasdaq Composite (^IXIC) na twee dagen van verliezen ongeveer 1,1% steeg. De Dow Jones Industrial Average (^DJI) steeg ongeveer 0,4%.

De rente op staatsobligaties steeg ook, waarbij de 10-jaarsrente (^TNX) met 6 basispunten steeg naar ongeveer 4,16%. De goudprijs (GC=F) daalde met 1% en handelde rond de $2.167.

Beleggers verwerken de publicatie van de consumentenprijsindex, een van de belangrijkste data-inputs voor de Fed bij het bepalen van haar volgende beleidsstap. De totale inflatie voldeed aan de verwachtingen met een maandelijkse winst van 0,4% in februari, na een stijging van 0,3% de maand ervoor. Maar de ‘kern’-CPI – waarbij de voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten – kwam uit op een stijging van 0,4% ten opzichte van de maand en een stijging van 3,1% ten opzichte van het jaar, beide hoger dan de schattingen.

De CPI-afdruk wordt als invloedrijk gezien, aangezien beleidsmakers van de Fed hebben gezegd dat ze er zeker van willen zijn dat de inflatie afneemt voordat ze de rentetarieven vanaf hun historisch hoge niveau gaan verlagen. Vóór de publicatie van de CPI dekten handelaren in de S&P 500 aandelenbewegingen van 0,9% in beide richtingen af.

Ondertussen zette bitcoin (BTC-USD) zijn recordrally voort met een stijging boven de $72.000 eerder in de sessie. De stijgende instroom in crypto-activa heeft ertoe bijgedragen dat het leidende token dit jaar tot nu toe een winst van bijna 70% heeft behaald, wat de stieren ertoe heeft aangezet te voorspellen dat Bitcoin dit jaar wel $350.000 zou kunnen bereiken.

Op het bedrijfsfront stegen de aandelen van Oracle (ORCL) met meer dan 10% op tekenen dat de databasegigant vooruitgang boekt op het gebied van cloud computing te midden van een samenwerking met AI-chipgigant Nvidia (NASDAQ: NVDA).

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-stocks-march-higher-after-cpi-surprise/