Home » News » Amerikaanse aandelenkoersen kelderen nadat zwakkere banengroei in augustus nieuwe economische zorgen veroorzaakt.

Amerikaanse aandelenkoersen kelderen nadat zwakkere banengroei in augustus nieuwe economische zorgen veroorzaakt.

News Team

Amerikaanse aandelenkoersen daalden vrijdag fors, onder druk van nieuwe zorgen over de economie. Gegevens lieten namelijk zien dat de Amerikaanse economie vorige maand minder banen creëerde dan verwacht.

Om 12:56 ET (16:56 GMT) daalde de Dow Jones Industrial Average, een index van 30 aandelen, met 426 punten of 1%, de toonaangevende S&P 500 daalde met 1,8% en de tech-index Nasdaq Composite daalde met 2,6%.

De werkgelegenheid buiten de landbouwsector blijft achter bij de ramingen

De Amerikaanse economie heeft in augustus minder banen gecreëerd dan verwacht. Toch is het gestegen ten opzichte van een scherp herzien cijfer in juli, volgens gegevens van het ministerie van Arbeid die een rol kunnen spelen in de volgende beleidsbeslissingen van de Federal Reserve.

Nonfarm payrolls kwamen vorige maand uit op 142.000, een stijging ten opzichte van een zwaar naar beneden bijgesteld cijfer van 89.000 in juli. Economen hadden een lezing van 164.000 verwacht, een stijging ten opzichte van het oorspronkelijke cijfer van 114.000 in juli.

De release van vrijdag liet ook zien dat het Amerikaanse werkloosheidspercentage 4,2% was, vergeleken met het cijfer van 4,3% in juli. Het niveau was in lijn met de schattingen.

Op maandbasis steeg de gemiddelde groei van het uurloon eveneens naar 0,4%, na een krimp van 0,1% in juli.

“Deze zwakte op de arbeidsmarkt is voldoende reden voor de Fed om het monetaire beleid te versoepelen, maar we zien momenteel geen tekenen van recessie die een groot aantal renteverlagingen noodzakelijk zouden maken”, aldus Jefferies in een nota, waarin hij de oproep aan de Fed herhaalde om de rente later deze maand met 25 basispunten te verlagen.

Ondertussen werd de rentegevoelige 2-jaars Treasury yield verkocht en de 10-jaars tegenhanger maakte eerdere verliezen goed. Dat droeg bij aan een steilere yield curve, die wederom positief is. Rendementen bewegen doorgaans omgekeerd aan de prijzen.

Verkoopvooruitzichten Broadcom vallen tegen, UiPath daalt ondanks overtroffen en gestegen kwartaalcijfers

Aandelen in Broadcom (NASDAQ: AVGO) daalden met meer dan 9% in de vroege Amerikaanse handel nadat de verkoopprognoses van de groep voor het huidige kwartaal de verwachtingen van investeerders enigszins teleurstelden. Om 10:52 ET (14:52 GMT) waren de aandelen met 10% gedaald.

Het bedrijf voorspelde dat het in het vierde kwartaal $ 14 miljard aan inkomsten zou genereren, net onder de schattingen van $ 14,04 miljard, volgens LSEG-gegevens die door Reuters werden aangehaald. De voorspelling werd gezien als een teken van mogelijke traagheid in de niet-AI-gerelateerde activiteiten van het bedrijf.

De AI-segmenten bleven echter sterk, zei Broadcom. Het bedrijf verhoogde opnieuw zijn vooruitzichten voor de volledige jaaromzet van AI-onderdelen en aangepaste chips naar $ 12 miljard, een stijging ten opzichte van zijn eerdere prognose van meer dan $ 11 miljard gedurende de periode.

Andere chipaandelen, waaronder kunstmatige intelligentie-lieveling Nvidia (NASDAQ: NVDA) en peer Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD), daalden na het rapport van Broadcom. Marvell Technology (NASDAQ: MRVL) en Micron Technology (NASDAQ: MU) daalden ook voorafgaand aan de openingsbel.

UiPath Inc (NYSE: PATH) daalde 6% ondanks het verhogen van de jaarlijkse prognose en het rapporteren van resultaten voor het tweede kwartaal die de verwachtingen van Wall Street overtroffen.

Sommigen op Wall Street zijn van mening dat de koers binnen een bepaald bereik blijft, omdat er meer tekenen van stabiele prestaties nodig zijn voordat beleggers optimistisch worden over het bedrijf.

“Wij blijven ervan uitgaan dat PATH op de middellange termijn waarschijnlijk binnen een bepaald bereik zal blijven en wachten op meer tekenen van stabiele uitvoering”, aldus RBC in een bericht.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-stocks-tumble-after-weaker-august-job-gains-trigger-fresh-economic-worries/