Home » News » Amerikaanse chipaandelen zijn volatiel na de dip in Azië, waarbij de ruzie tussen China en de VS centraal staat.

Amerikaanse chipaandelen zijn volatiel na de dip in Azië, waarbij de ruzie tussen China en de VS centraal staat.

News Team

De handel in Amerikaanse chipaandelen was donderdag schokkerig na een enorme uitverkoop op woensdag en een daling van de chipaandelen in Azië na een bericht dat de Verenigde Staten strengere beperkingen op de export van geavanceerde chiptechnologie naar China overwegen.

Halfgeleideraandelen daalden woensdag nadat Bloomberg News meldde dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden een maatregel aan het overwegen was, de zogenaamde Foreign Direct Product Rule, die de Amerikaanse regering in staat zou stellen te voorkomen dat een product wordt verkocht als het met Amerikaanse technologie is gemaakt.

Als de gerapporteerde Amerikaanse stap zou plaatsvinden, zou dit mogelijk beperkingen met zich meebrengen voor bedrijven als Tokyo Electron en het Nederlandse ASML (AS: ASML).

Het op de beurs verhandelde fonds Global X Asia Semiconductor sloot donderdag 1,74% lager met dalingen in grote belangen, waaronder SK Hynix, Tokyo Electron, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) en Samsung Electronics (KS:005930).

Na donderdag met 1,7% te zijn gestegen, keerde de Philadelphia Semiconductor-index zijn koers om en daalde die dag met 0,8%, na een uitverkoop van 6,8% op woensdag, de grootste daling op één dag sinds maart 2020.

Sommige analisten noemden de uitverkoop van woensdag een signaal voor een koopjesjacht. Vedvati Shrotre van Evercore ISI schreef dat de waarschijnlijkheid dat de handelsbeperkingen op de korte termijn zouden worden ingevoerd laag is en wees op “zwakte op de korte termijn als een unieke koopmogelijkheid.” Ook Vivek Arya van Bofa noemde de huidige volatiliteit ‘meer kansen in bedrijven met de beste winstgevendheid’.

Maar Daniel Morgan, portefeuillemanager bij Synovus (NYSE: SNV) Trust ziet meer volatiliteit in het vooruitzicht, met de winsten van chipbedrijven die de komende weken zullen worden verwacht, en de beide Amerikaanse presidentskandidaten, Donald Trump en Joe Biden, die “een harde houding aannemen” op het gebied van de handel.

“Wat je zag is kopen op basis van de zwakte, en vervolgens kwamen beleggers tot het besef dat dit een terugkerende zorg zal zijn nu we het rapportageseizoen ingaan, en dat bedrijven met een hoge omzetblootstelling aan China gewond kunnen raken.” zei Morgan uit Atlanta, Georgia.

Hij wees op een koersdaling van bijna 11% in de aandelen van ASML woensdag om de zorgen te illustreren over chipbedrijven die een grote blootstelling aan China bekendmaken. Beleggers hebben sterke resultaten bij ASML, de grootste leverancier van apparatuur voor het maken van computerchips, over het hoofd gezien omdat ongeveer de helft van de omzet uit China kwam, aldus Morgan.

Maar hij merkte op dat beleggers zich evenzeer zorgen maakten over de invoering van tarieven door Trump toen hij president was, maar dat ‘chipbedrijven hebben overleefd en het sindsdien buitengewoon goed hebben gedaan’.

De grootste stijgers in de Amerikaanse index waren Intel (NASDAQ: INTC) met een stijging van 3,8%, GlobalFoundries (NASDAQ: GFS) Inc, een stijging van 2,3% en NXP (NASDAQ: NXPI) Semiconductor, een stijging van meer dan 1%. Kunstmatige intelligentie-poster Nvidia (NASDAQ: NVDA) steeg slechts 0,5%, terwijl Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD) meer dan 3% daalde na een daling van meer dan 10% op woensdag, tijdens de grootste uitverkoop sinds oktober 2022.

Nadat de aandelen van TSMC, ‘s werelds grootste contractchipmaker, enkele van de grootste dalingen in Azië lieten zien, daalden de in de VS verhandelde aandelen met 3,6%. In de Aziatische handel had TSMC in twee dagen tijd T$1,7 biljoen ($52,13 miljard) aan marktwaarde verloren.

Het hielp waarschijnlijk dat TSMC, ‘s werelds grootste contractchipmaker, donderdag zijn omzetvoorspelling voor het hele jaar verhoogde vanwege de stijgende vraag naar chips in verband met kunstmatige intelligentie (AI).

Maar wat de somberheid voor TSMC nog groter maakt, is dat de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei dat Taiwan Amerika moet betalen voor zijn verdediging.

In Europa waren de aandelen van ASML donderdag 3,6% gedaald, terwijl de Amerikaanse beursgenoteerde aandelen 1,8% daalden.

In Azië was de Zuid-Koreaanse geheugenchipmaker SK Hynix met 3,6% gedaald, terwijl het Japanse Tokyo Electron met 8,75% was gedaald.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-chip-stocks-volatile-after-asian-dip-with-china-us-spat-in-focus/