Australië eist dat Apple, Meta en Microsoft antimisbruikstappen delen, dreigt met boetes
Een Australische toezichthouder stuurde juridische brieven naar Facebook-eigenaar Meta Platforms Inc (NASDAQ: META), Apple Inc (NASDAQ: AAPL) en Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) waarin ze eisten dat ze hun strategieën delen om materiaal over kindermisbruik op hun platforms uit te bannen, anders zouden ze boetes krijgen.
De e-Safety Commissioner, een instantie die is opgericht om internetgebruikers te beschermen, zei dat het wetten gebruikte die in januari van kracht werden om de technologiereuzen te dwingen de maatregelen die ze nemen om misbruikmateriaal op te sporen en te verwijderen binnen 28 dagen bekend te maken. Als ze dat niet deden, zouden de bedrijven elk een boete van A $ 555.000 ($ 383.000) per dag krijgen.
De dreiging onderstreept de harde aanpak van Australië bij het reguleren van Big Tech-bedrijven sinds 2021, die tot nu toe wetten omvatte die hen dwingen media te betalen voor het weergeven van hun inhoud en wetten waardoor ze details van anonieme accounts overhandigen die lasterlijk materiaal plaatsen.
De internetbedrijven staan inmiddels wereldwijd onder druk om een manier te vinden om versleutelde berichten- en streamingdiensten te controleren op materiaal van kindermisbruik zonder inbreuk te maken op de privacy van gebruikers.
“Deze activiteit is niet langer beperkt tot verborgen hoeken van het dark web, maar komt veel voor op de reguliere platforms die wij en onze kinderen elke dag gebruiken”, zei commissaris Julie Inman Grant in een verklaring.
“Naarmate meer bedrijven overstappen op versleutelde berichtenservices en functies zoals livestreaming inzetten, bestaat de angst dat dit gruwelijke materiaal zich ongecontroleerd op deze platforms zal verspreiden”, voegde ze eraan toe.
Een woordvoerder van Microsoft, eigenaar van videobeldienst Skype, zei dat het bedrijf de brief had ontvangen en van plan was binnen 28 dagen te reageren.
Een woordvoerder van Meta, die ook eigenaar is van de berichtendienst WhatsApp, zei dat het bedrijf de brief nog aan het beoordelen was, maar “proactief in gesprek bleef met de eSafety Commissioner over deze belangrijke kwesties”.
Apple, eigenaar van videoberichtenservice FaceTime, berichtenservice iMessage en fotoopslagservice iCloud, reageerde niet onmiddellijk op een e-mail waarin om commentaar werd gevraagd.
De eSafety Commissioner verwees naar cijfers van het Amerikaanse National Center for Missing & Exploited Children, dat dit jaar 29,1 miljoen meldingen van kindermisbruik had ontvangen van internetbedrijven, waarvan slechts 160 van Apple en 22 miljoen van Facebook.
($ 1 = 1,4499 Australische dollars).