Home » News » Aziatische aandelen dalen, de uitverkoop van de dollar neemt af naarmate het milde gejuich van de Fed wegebt

Aziatische aandelen dalen, de uitverkoop van de dollar neemt af naarmate het milde gejuich van de Fed wegebt

News Team

Aziatische aandelen trokken zich woensdag terug van hun hoogste niveau in tweeënhalve maand en de dollar vond steun toen beleggers hun eerdere enthousiasme over het vooruitzicht van een einde aan de renteverhogingen in de VS enigszins temperden.

MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan daalde met 0,54%, trok zich iets terug na een stijging van meer dan 3% sinds een week geleden en bereikte dinsdag het hoogste niveau sinds september. De Japanse Nikkei steeg 0,29%.

Van de ene op de andere dag boekte de S&P 500 een winning streak van vijf sessies en daalde 0,2%. Chipmaker Nvidia (NASDAQ: NVDA) rapporteerde na het sluiten van de markt een omzet ruim boven de verwachtingen van Wall Street, maar de aandelen daalden met 1,7% als gevolg van de sombere verkoopvooruitzichten in China.

De Nasdaq-futures daalden met ongeveer 0,2% en de S&P 500-futures waren in de Aziatische uren weinig veranderd. De volumes zullen de rest van de week waarschijnlijk worden verlicht door de Thanksgiving-vakantie van donderdag in de Verenigde Staten.

De Europese aandelenmarkten zijn klaar voor een gematigde opening, met Eurostoxx 50-futures 0,05% hoger, Duitse DAX-futures 0,08% hoger en FTSE-futures 0,06% hoger.

“Het lijkt erop dat de shortcoverrally die na de bijeenkomst van de Fed in november begon, aan het afnemen is en dat kopen en verkopen elkaar beginnen af te wisselen”, zegt Naka Matsuzawa, hoofdmacrostrateeg van Nomura, in een brief aan zijn klanten.

De Federal Reserve heeft vannacht de notulen van die bijeenkomst vrijgegeven, hoewel traders van mening waren dat de belofte van beleidsmakers om vanaf hier “voorzichtig te werk te gaan” geen nieuwe informatie was.

De rente op tienjaars staatsobligaties was marginaal lager op 4,3910% in de handel in Azië. Ze zijn met ongeveer 50 basispunten gedaald sinds de Fed de rente begin deze maand stabiel hield.

De rentefuturesmarkten zien vrijwel geen enkele kans dat de Fed opnieuw zal verhogen en ongeveer 90 basispunten van renteverlagingen tot en met 2024 inschatten, met een kans van 30% dat deze al in maart beginnen.

“Aangezien de Fed gelooft dat er een zachte landing in zicht is, zou het dwaas zijn om die te riskeren door verder te stijgen dan nodig is”, aldus Philip Marey, senior Amerikaanse strateeg van de Rabobank.

“Als we vóór de bijeenkomst van december sterkere economische en inflatiegegevens zouden zien, zal de langere rente waarschijnlijk weer aantrekken en in de plaats komen van een renteverhoging. Daarom verwachten we geen verdere renteverhogingen.”

VOORUITZICHTEN VOOR DE YEN

Op de valutamarkten steeg de dollar, die sinds het gunstige Amerikaanse inflatierapport van vorige week aan het dalen is, van verschillende maandenlange dieptepunten.

De koers bleef grotendeels stabiel op $1,09065 ten opzichte van de euro en steeg woensdag naar 148,77 yen. De Australische dollar werd op $0,6541 gehouden, nadat hij dinsdag terugdeinsde voor weerstand op het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde van $0,6588. [AUD/]

“We verwachten dat de renteverschillen op obligaties een rugwind zullen blijven voor de yen en de renminbi, nu de inflatie in de VS blijft matigen en beleggers verdere renteverlagingen van de Fed buiten beschouwing laten”, zegt Jonathan Petersen, senior econoom bij Capital Economics.

“Op dit vlak zien de vooruitzichten voor de yen er bijzonder veelbelovend uit. De risico’s zijn gericht op de rol dat de Bank of Japan opnieuw een uitschieter is in het monetair beleid, maar deze keer de beleidsrente verhoogt terwijl de meeste andere grote centrale banken aan het bezuinigen zijn.”

Meer dan 80% van de economen in een peiling van Reuters zei dat de Bank of Japan volgend jaar haar negatieve rentebeleid zal beëindigen, terwijl nog meer economen ervan overtuigd zijn dat de centrale bank dichter bij het beëindigen van haar controversiële monetaire stimuleringsprogramma komt.

De Chinese yuan, die de afgelopen week 2% is gestegen en de Aziatische valuta’s hoger heeft geleid ten opzichte van de dollar, bleef stabiel op 7,1403.

De grote staatsbanken van China hebben de yuan de laatste tijd gekocht om het herstel te bespoedigen, vertelden twee bronnen dinsdag aan Reuters.

Wat de cijfers betreft, groeide de economie van Singapore in het derde kwartaal sneller dan aanvankelijk werd verwacht, geholpen door een heropleving van het toerisme.

Later op woensdag houdt Michele Bullock, gouverneur van de Reserve Bank of Australia, een toespraak en dienen Amerikaanse werkloosheidsclaims te worden ingediend.

Op de grondstoffenmarkten noteerden de futures op ruwe Brent-olie $82,32 per vat, een daling van 0,16% op de dag zelf. De ijzerertsfutures in Singapore zijn deze maand ruim 10% gestegen en bleven op $131 per ton.

Bitcoin schommelde 1% lager naar $36.416 toen Binance-chef Changpeng Zhao aftrad en schuldig pleitte aan het overtreden van de Amerikaanse antiwitwaswetten als onderdeel van een schikking van $4,3 miljard die een jarenlang onderzoek naar de crypto-uitwisseling oploste.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asia-stocks-slip-dollar-sell-off-eases-as-dovish-fed-cheer-fades/