Home » News » Aziatische aandelen kelderen door twijfels over AI en tariefverhogingen van Trump.

Aziatische aandelen kelderen door twijfels over AI en tariefverhogingen van Trump.

28 February 2025 Door News Team

Aandelenkoersen daalden vrijdag in Azië, met benchmarks in Japan, Hongkong en Zuid-Korea die meer dan 2% daalden nadat de Wall Street-indexen scherp daalden vanwege twijfels over de hype rondom kunstmatige-intelligentietechnologie.

Ook het besluit van president Donald Trump om de invoerrechten op importen uit Mexico en Canada te verhogen tot 25% en de invoerrechten op Chinese producten te verdubbelen tot 20%, zorgde voor grote verbazing bij investeerders.

De Nikkei 225-index van Tokio verloor 3,4% tot 36.939,89, gedaald door dalende prijzen voor aandelen in technologiebedrijven. Computerchiptestapparatuurmaker Advantest daalde 9,4%, Disco Corp., een andere apparatuurmaker, verloor 11,1% en Tokyo Electron verloor 5,3%.

De Hang Seng Index van Hongkong verloor 2,3% tot 23.175,49, terwijl de Shanghai Composite Index 0,9% verloor tot 3.358,28.

De Kospi uit Zuid-Korea daalde 3,2% tot 2.538,07.

In Australië daalde de S&P/ASX 200 met 1,1% tot 8.174,10.

Donderdag daalde de S&P 500 met 1,6% tot 5.861,57 en de Dow Jones Industrial Average daalde met 0,4% tot 43.239,50. De Nasdaq Composite daalde met 2,8% tot 18.544,42.

De S&P 500 is vijf van de afgelopen zes handelssessies gedaald nadat het vorige week een recordhoogte bereikte. Zorgen over de economische vooruitzichten in de VS lagen aan de basis van een groot deel van de daling, waaronder zorgen over hoe tarieven de inflatie zouden kunnen verergeren en massaontslagen van overheidsmedewerkers de werkloosheid zouden kunnen doen toenemen.

Het supersteraandeel Nvidia, een van de invloedrijkste bedrijven op Wall Street dat al jaren de markt leidt, verloor 8,5% nadat het aanvankelijk bij de opening van de handel was gestegen na een beter dan verwacht winstrapport.

Beter dan verwachte winstrapporten zijn inmiddels routine geworden voor Nvidia, wiens chips de opkomst van kunstmatige-intelligentietechnologie aandrijven. Maar dit was de eerste keer dat het bedrijf dit rapport publiceerde sinds het Chinese DeepSeek de hele AI-industrie opschudde met de bewering dat het over een groot taalmodel beschikt dat kan concurreren met de beste ter wereld, zonder dat daarvoor de duurste chips nodig zijn.

Een stijging van 1,7% voor Berkshire Hathaway, het bedrijf dat gerund wordt door de beroemde investeerder Warren Buffett, was een van de sterkste opwaartse krachten op de index. De eigenaar van Geico, BNSF Railway en andere bedrijven heeft onlangs een voorraad ongebruikt geld opgebouwd. Dat zou kunnen betekenen dat Buffett, die bekendstaat om het kopen van aandelen als de prijzen laag zijn, misschien niet veel interessants ziet in een markt die volgens critici te duur lijkt.

De opbrengsten van staatsobligaties schommelden na Trumps laatste aankondiging over tarieven. Hij zei: “De voorgestelde TARIEVEN die op VIER MAART van kracht zouden worden, zullen inderdaad van kracht worden, zoals gepland” voor importen uit Canada en Mexico. Hij zei ook dat hij op die datum een extra tarief van 10% zou toevoegen aan de huidige tarieven van 10% op Chinese producten.

Zulke stappen zouden de prijzen voor Amerikaanse huishoudens kunnen opdrijven, nu de inflatie al hardnekkig is gebleken. Wall Street hoopt dat de bedreigingen slechts een hefboom zijn die Trump zal gebruiken om met andere landen te onderhandelen, voordat ze uiteindelijk minder pijn aan de economie toebrengen dan gevreesd.

Maar zelfs als dat het geval blijkt te zijn, heeft al het gepraat over tarieven Amerikaanse huishoudens al nerveuzer gemaakt over de economie. Dat is gevaarlijk, want hun sterke uitgaven zijn de belangrijkste reden dat de Amerikaanse economie een recessie heeft kunnen vermijden.

Deze onzekerheid legt ook druk op de Federal Reserve, die weinig tot geen middelen heeft om een economie te helpen waarin de groei vertraagt en de inflatie tegelijkertijd stijgt.

De Amerikaanse economie lijkt er voorlopig in ieder geval goed voor te staan. De overheid liet donderdag haar schatting voor de prestaties van de Amerikaanse economie in de laatste drie maanden van 2024 ongemoeid, maar verhoogde wel haar schatting voor een maatstaf voor inflatie in het kwartaal.

Een apart rapport meldde dat er vorige week meer Amerikaanse werknemers een aanvraag voor werkloosheidsuitkeringen hebben ingediend. Hoewel het aantal op het hoogste niveau in drie maanden staat, is het nog lang niet in de buurt van wat het in eerdere recessies was.

In de vroege handel op vrijdag daalde de Amerikaanse benchmark ruwe olie met 32 cent tot $ 70,03 per vat in de elektronische handel op de New York Mercantile Exchange.

Brent-olie, de internationale standaard, daalde met 33 cent naar $73,24 per vat.

De Amerikaanse dollar daalde van 149,82 yen donderdagavond naar 149,55 Japanse yen. De euro zakte van 1,0401 naar 1,0390 dollar.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-skid-hit-by-ai-doubts-and-trump-tariff-hikes/