Home » News » China’s grootste chipmaker zakt terwijl de angst voor Amerikaanse sancties de technologische nederlaag in de hand werkt.

China’s grootste chipmaker zakt terwijl de angst voor Amerikaanse sancties de technologische nederlaag in de hand werkt.

News Team

De aandelen van SMIC daalden vrijdag, wat leidde tot dalingen bij grote Chinese technologiebedrijven nadat de regering-Biden suggereerde dat China’s grootste chipmaker mogelijk de Amerikaanse exportbeperkingen heeft genegeerd om een nieuwe chip te produceren voor een vlaggenschip van Huawei.

Een topfunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Handel zei donderdag tijdens een hoorzitting in het Congres dat SMIC, formeel bekend als Semiconductor Manufacturing International Corp (HK:0981), mogelijk op illegale wijze Amerikaanse chiptechnologie heeft verkregen om de chip te vervaardigen, hoewel ambtenaren de zaak nog aan het onderzoeken waren.

Zijn opmerkingen leidden tot hernieuwde onzekerheid over meer mogelijke maatregelen tegen Chinese bedrijven – een trend die gestaag aan kracht wint nu overheidsfunctionarissen ook opriepen tot een verbod op de populaire sociale media-app TikTok.

De regering-Biden had in 2022 en 2023 haar exportbeperkingen voor Chinese chipfabrikanten aangescherpt, waarbij haar laatste reeks beperkingen – medio 2023 van kracht – erop gericht was het land de toegang tot de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie te ontzeggen. AI-gigant Nvidia Corporation (NASDAQ: NVDA) kan zijn meest geavanceerde chips niet langer in China verkopen.

Huawei is ook een controversieel onderwerp voor Amerikaanse wetgevers nadat de regering-Trump het bedrijf in 2019 op de zwarte lijst zette vanwege banden met het Chinese leger. Soortgelijke acties werden in 2020 tegen SMIC ondernomen, hoewel beide bedrijven dergelijke banden ontkenden.

Chinese technologie rammelde door angst voor sancties

SMIC daalde met meer dan 5% in de handel in Hongkong, terwijl sectorgenoten Shanghai Fudan Microelectronics Group Co Ltd (HK:1385) en Hua Hong Semiconductor Ltd (HK:1347) elk meer dan 3% daalden.

De verliezen bij chipmakers sloegen over naar bredere technologieaandelen, waarbij internetgiganten Alibaba (NYSE: BABA), Baidu en Tencent Holdings tussen de 2% en 4% verloren.

Dit leidde tot een daling van 2,9% in de Hang Seng-index in Hongkong, terwijl de verliezen in de op het vasteland genoteerde technologie ervoor zorgden dat de Chinese Shanghai Shenzhen CSI 300 en Shanghai Composite elk met meer dan 1,4% daalden.

SMIC-verliezen bieden koopmogelijkheden elders

Het vooruitzicht van meer Amerikaanse actie tegen SMIC bood echter kansen voor andere in China gevestigde chipfabrikanten, die zouden kunnen ingrijpen om een potentieel tekort aan aanbod op de Chinese halfgeleidermarkten op te vullen.

NAURA Technology Group Co Ltd (SZ:002371) en Hygon Information Technology Co Ltd (SS:688041) werden gezien als de twee belangrijkste kandidaten voor een dergelijke transactie. Hun aandelen stegen vrijdag respectievelijk 4,2% en 0,1%.

Source: https://buystocks.co.uk/news/chinas-top-chipmaker-slides-as-us-sanction-fears-spark-tech-rout/