Home » News » Chipaandelen dalen door lagere ASML-prognose en mogelijke exportbeperking van Amerikaanse AI-chips.

Chipaandelen dalen door lagere ASML-prognose en mogelijke exportbeperking van Amerikaanse AI-chips.

16 October 2024 Door News Team

Aandelen in halfgeleiders in de Verenigde Staten en Azië daalden nadat chipapparatuurfabrikant ASML zijn jaarlijkse omzetprognose naar beneden bijstelde vanwege de zwakke vraag naar niet-AI-chips. Bovendien meldde een rapport dat de regering-Biden overwoog om een maximum te stellen aan de verkoop van geavanceerde AI-processors aan bepaalde landen.

AI-chipgigant Nvidia, die de dag ervoor Apple kortstondig had ingehaald als meest waardevolle bedrijf ter wereld, daalde met 4,5% en verloor daarmee ongeveer 158 miljard dollar van zijn marktkapitalisatie. Daarmee werd de kloof met de waarde van Apple, die 3,56 biljoen dollar bedroeg, nog groter.

Andere chipfabrikanten, waaronder AMD, Intel, Arm, Broadcom en Micron, daalden dinsdag bij de sluiting met 3,2% tot 5%, waardoor de Philadelphia SE Semiconductor Index met bijna 5% daalde en de Nasdaq-index onder druk kwam te staan.

De in de VS genoteerde aandelen van ASML sloten 16% lager nadat het Nederlandse bedrijf kennelijk een fout maakte door eerder dan gepland resultaten te publiceren. Het bedrijf meldde zwakke boekingen, verlaagde de prognose en wees op een langzamer herstel van de vraag naar chips buiten de AI-sector.

Ondanks de stijgende vraag naar AI-gerelateerde chips, meldde het bedrijf dat andere segmenten van de halfgeleidermarkt zwakker blijven dan verwacht. Fabrikanten van logic chips stellen bijvoorbeeld hun bestellingen uit en fabrikanten van geheugenchips plannen slechts ‘beperkte’ nieuwe capaciteitsuitbreidingen.

“ASML’s ‘fat finger’-fout is op zichzelf geen reden tot bezorgdheid, maar de inhoud van het persbericht was niet bepaald geruststellend voor beleggers”, aldus Derren Nathan, hoofd aandelenonderzoek bij Hargreaves Lansdown.

Aandelen van Aziatische chipfabrikanten, die tot de klanten van ASML behoren, verloren woensdag eveneens terrein: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. daalde met 1,9%, Samsung Electronics daalde met 2,1% en SK Hynix daalde met 2,5%.

Samsung Electronics waarschuwde eerder deze maand dat de winst in het derde kwartaal onder de marktverwachtingen zou uitkomen, omdat het moeite heeft om te profiteren van de vraag naar kunstmatige intelligentiechips. Daarentegen zal Samsungs rivaal, TSMC, dat AI-leider Nvidia tot zijn belangrijkste klanten rekent, naar verwachting donderdag een winstsprong van 40% in het derde kwartaal melden.

Bloomberg News meldde maandag dat Amerikaanse functionarissen overwegen om een maximum in te stellen op de exportlicenties voor AI-chips naar specifieke landen, vooral in de regio van de Perzische Golf. Ze beroepen zich daarbij op zorgen over de nationale veiligheid.

Washington maakt zich steeds meer zorgen dat China via het Midden-Oosten geavanceerde Amerikaanse chips kan bemachtigen, die niet rechtstreeks naar het Aziatische land mogen worden verscheept.

“Aangezien verwacht wordt dat de AI-revolutie een enorme rol gaat spelen bij het verhogen van de productiviteit en het mogelijk maken van andere technologische ontwikkelingen, is het niet verrassend dat de VS er alles aan wil doen om hun dominante positie te behouden”, aldus Danni Hewson, hoofd financiële analyse bij AJ Bell.

Source: https://buystocks.co.uk/news/chip-stocks-fall-on-asml-forecast-cut-potential-us-ai-chip-export-cap/