Home » News » De Europese STOXX 600 eindigt vlak, omdat zorgen over de rente de AI-gejuich tenietdoen.

De Europese STOXX 600 eindigt vlak, omdat zorgen over de rente de AI-gejuich tenietdoen.

News Team

De Europese aandelen sloten donderdag vlak, nadat signalen van een verbeterende economische activiteit beleggers ertoe aanzetten hun verwachtingen voor renteverlagingen dit jaar terug te schroeven en het optimisme rond de sterke voorspellingen van AI-lieveling Nvidia (NASDAQ: NVDA) te temperen.

De pan-Europese STOXX 600-index kwam na de sessiehoogten niet ver van onveranderd af.

De technologie-index steeg met 1,1%, waarbij halfgeleideraandelen zoals ASML (AS: ASML), Infineon (OTC: IFNNY) en ASM met 1% tot 2,6% stegen, nadat Nvidia de kwartaalomzet boven de verwachtingen had voorspeld, een aandelensplitsing had aangekondigd en aandelen had verhoogd. het kwartaaldividend met 150% na de splitsing.

Sprekend over de Europese technologieprestaties op die dag zei Mark Preskett, senior investment consultant en portfoliomanager bij Morningstar: “Dit zijn sleutelspelers in de cyclus van de productie en apparatuur van halfgeleiders en het lijkt erop dat de aanpak van beleggen zijn vruchten afwerpt. “

Een stijging van de technologieaandelen vanwege de vooruitzichten voor kunstmatige intelligentie en de hoop op een aanstaande renteverlaging door de Europese Centrale Bank had de STOXX-index sinds eind 2023 een boost gegeven, en deze handelt net onder zijn hoogste punt ooit.

Risicovolle beleggingen kwamen echter onder druk te staan toen de rendementen op Europese obligaties stegen nadat uit een voorlopig onderzoek bleek dat de bedrijfsactiviteiten in de eurozone in mei in het snelste tempo in een jaar groeiden.

Daarnaast is de nauwlettend in de gaten gehouden loongroei in het eerste kwartaal licht gestegen, wat de noodzaak van voorzichtigheid bij het verlagen van de rentetarieven vanaf recordhoogten versterkt. [GVD/EUR]

Handelaren rekenen renteverlagingen van 58 basispunten (bps) tegen eind 2024 in, vergeleken met 67 basispunten op woensdag.

“De looninflatie is een achterblijvende indicator… we zien behoorlijk wat volatiliteit rond de gegevens, maar over het geheel genomen zijn de inflatieverrassingen relatief gematigd”, voegde Preskett eraan toe.

Rentegevoelige sectoren zoals nutsbedrijven en onroerend goed waren de grootste achterblijvers, waarbij het Britse National Grid (LON: NG) bijna 11% kelderde nadat het plannen had aangekondigd om ongeveer 7 miljard pond ($8,9 miljard) op te halen via een volledig gegarandeerde claimemissie.

De Britse FTSE 100 eindigde 0,4% lager nadat premier Rishi Sunak woensdag algemene verkiezingen voor 4 juli had uitgeschreven. (L)

De aandelen van Embracer daalden met 8,7% nadat de Zweedse game-ontwikkelaar zei dat zijn financiële chef om persoonlijke redenen zou aftreden, en ook een bedrijfswinst over het vierde kwartaal rapporteerde die in lijn was met de marktverwachtingen.

De Zwitserse bank Julius Baer steeg met 3,2%, terwijl het beheerd vermogen in de eerste vier maanden van het jaar met 10% steeg tot 471 miljard Zwitserse frank ($515 miljard).

Ticketbedrijf CTS (NYSE: CTS) Eventim rapporteerde een stijging van 36% in de gecorrigeerde kernwinst voor het eerste kwartaal, gestimuleerd door de stijgende vraag naar muziek- en sportevenementen en online kaartverkoop, waardoor het aandeel met 4,8% steeg.

Source: https://buystocks.co.uk/news/europes-stoxx-600-ends-flat-as-rate-worries-offset-ai-cheer/