Home » News » Dow en S&P 500 stijgen naar recordhoogtes na enorme renteverlaging door Federal Reserve.

Dow en S&P 500 stijgen naar recordhoogtes na enorme renteverlaging door Federal Reserve.

News Team

Aandelen stegen donderdag omdat beleggers juichten om de opvallende renteverlaging van een half procentpunt door de Federal Reserve.

De Dow steeg donderdagmiddag met 633 punten, of 1,5%, en passeerde de 42.000. De S&P 500 won 2% en overschreed voor het eerst het niveau van 5.700. De Nasdaq Composite steeg met 2,9%.

Tech-aandelen stegen: de aandelen van Nvidia (NVDA) stegen met 5,3%, die van Tesla (TSLA) stegen met 7,1%, de aandelen van Meta Platforms (META) stegen met 3,5% en de aandelen van Apple (AAPL) stegen met 3,8%.

De Fed verlaagde woensdag de rente met een half punt, wat de eerste renteverlaging sinds het begin van de Covid-pandemie markeert en de rente verlaagt van een 23-jarig hoogtepunt. De stap was groter dan de kleinere, conservatievere verlaging van een kwart punt die sommige investeerders van de centrale bank verwachtten.

Een grote renteverlaging kan een tweesnijdend zwaard zijn voor de economie. Het verlagen van de leenrente zou de druk van bedrijven en gewone Amerikanen moeten halen, wat theoretisch zou moeten helpen om het banenverlies te vertragen. Maar dat kan ook inflatoir zijn, met het risico dat een deel van de hard bevochten strijd van de Fed tegen onvoorspelbare prijsstijgingen ongedaan wordt gemaakt.

De laatste beslissing van de Fed weerspiegelt de verschuiving van het beteugelen van inflatie naar het andere deel van haar dubbele mandaat: het maximaliseren van werkgelegenheid. Fed-voorzitter Jerome Powell vertelde verslaggevers woensdag dat hij gelooft dat de arbeidsmarkt en de economie beide op een solide basis staan. Maar hij waarschuwde dat de arbeidsmarkt niet meer zo sterk is als voor de Covid-pandemie.

“De Fed heeft een verzekeringspolis afgesloten tegen verdere verzwakking van de arbeidsmarkt”, schreef Ronald Temple, hoofdmarktstrateeg bij Lazard, woensdag in een bericht.

Aandelen zijn de afgelopen maanden heen en weer geslingerd tussen steile dalingen en recordhoogtes, deels omdat beleggers zich zorgen maakten dat de Fed te lang wachtte met het verlagen van de rente en dat de economie in een recessie zou kunnen belanden. De Fed stond onder druk om de rente in juli te verlagen, maar bleef in plaats daarvan stabiel.

Powell waarschuwde dat investeerders niet moeten verwachten dat de Fed de rente in de toekomst met een half punt zal verlagen. Ambtenaren hebben in hun laatste economische prognoses die woensdag zijn vrijgegeven, meer renteverlagingen voor 2024 gepland, meer dan de enkele verlaging die ze eerder voor dit jaar voorspelden. Centrale bankiers verwachten dat de werkloosheid dit jaar zal stijgen tot 4,4%, vergeleken met de 4,2% van augustus.

Elders stegen de goud futures en kwamen dichter bij een nieuw recordhoogtepunt dat woensdag werd bereikt.

Source: https://buystocks.co.uk/news/dow-sp-500-surge-to-record-highs-after-federal-reserves-supersized-rate-cut/