Home » News » Google-moedermaatschappij kondigt allereerste dividend aan; beats op omzet, winst; aandelen stijgen.

Google-moedermaatschappij kondigt allereerste dividend aan; beats op omzet, winst; aandelen stijgen.

News Team

Alphabet maakte donderdag zijn allereerste dividend en een aandeleninkoop ter waarde van $70 miljard bekend. Dit juichte investeerders toe die de aandelen na de bel met bijna 16% lieten stijgen.

Het Google-moederbedrijf geeft kapitaal terug en geeft miljarden dollars uit aan datacenters om de concurrentie op het gebied van generatieve kunstmatige intelligentie in te halen. Het dividend bedraagt 20 cent per aandeel.

Nog maar drie maanden geleden kondigde Meta Platforms, de grote tech-rivaal van Alphabet, zijn eigen dividend ooit aan, een stap die de aandelenmarktwaarde van het sociale-mediabedrijf de volgende dag met $196 miljard deed stijgen. Amazon.com blijft het enige overblijfsel onder de grote technologiebedrijven die geen dividend aanbieden.

Alphabet overtrof de verwachtingen voor het kwartaal op het gebied van omzet, winst en reclame – cijfers die allemaal nauwlettend in de gaten worden gehouden.

“De aangekondigde dividenduitkeringen en terugkopen van Alphabet, bovenop de solide winstcijfers, zijn niet alleen een verademing voor de technologiemarkt als geheel, maar ook een zeer intelligente strategie voor de zoekmachinegigant die een moeilijke tijd van het jaar tegemoet gaat. ‘, zegt Thomas Monteiro, senior analist bij Investing.com.

De stijging van het aandeel van Alphabet buiten kantooruren van bijna 16% na het rapport verhoogde de aandelenmarktwaarde met ongeveer $300 miljard tot ruim $2 biljoen.

In een oproep om de resultaten te bespreken, prees CEO Sundar Pichai het AI-aanbod van Google aan als een zegen voor de belangrijkste zoekresultaten. “We zijn bemoedigd dat we een toename zien in het zoekgebruik onder mensen die de AI-overzichten gebruiken”, zei hij.

De omzet bedroeg $80,54 miljard voor het kwartaal eindigend op 31 maart, vergeleken met schattingen van $78,59 miljard, volgens LSEG-gegevens.

De winst van het zoekbedrijf in het eerste kwartaal was te danken aan de stijgende vraag naar zijn clouddiensten als gevolg van de toenemende adoptie van kunstmatige intelligentie en gestage advertentie-uitgaven.

Google meldde dat de advertentieomzet in het kwartaal met 13% is gestegen tot 61,7 miljard dollar. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde schatting van 60,2 miljard dollar, volgens LSEG-gegevens.

Alphabet heeft een vierde kwartaal achter de rug waarin de advertentieverkoop het doel miste, waardoor de aandelen kelderden, te midden van de toenemende concurrentie van Amazon.com, Facebook en nieuwkomers als TikTok. Deze laatste gaat een onzekere toekomst tegemoet nadat president Joe Biden een wetsvoorstel heeft ondertekend dat de populaire app zou verbieden als deze niet binnen de komende negen tot twaalf maanden wordt verkocht.

Ondertussen groeide de omzet van Google Cloud in het eerste kwartaal met 28%, gestimuleerd door een hausse aan generatieve AI-tools die afhankelijk zijn van cloudservices om de technologie aan klanten te leveren.

De kapitaaluitgaven van Alphabet bedroegen 12 miljard dollar, een stijging van 91% ten opzichte van een jaar eerder, een cijfer dat portefeuillebeheerder Hanna Howard van Gabelli Funds ‘hoger dan verwacht’ noemde.

Toch zei CFO Ruth Porat tijdens een telefoongesprek met analisten dat ze verwacht dat dergelijke uitgaven de rest van het jaar op dat niveau of hoger zullen blijven, aangezien het bedrijf geld uitgeeft aan het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie-aanbiedingen.

Ondanks de stijging van de kapitaaluitgaven zei Porat dat de operationele marge in 2024 hoger zou zijn dan vorig jaar, zonder daar verder op in te gaan.

De clouddiensten van Google zijn aantrekkelijk voor door durfkapitaal gesteunde startups die generatieve AI-technologieën ontwikkelen vanwege de prijsstelling en het gemak van integratie met andere tools, hebben investeerders en experts eerder gezegd.

Google heeft zijn AI-aangedreven chatbot, Gemini, aangeprezen als een wondermiddel voor automatisering, van codering tot documentcreatie. De software kreeg echter veel kritiek nadat bleek dat deze historisch onnauwkeurige beelden genereerde, onder meer van voormalige Amerikaanse leiders en Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Google zegt op de hoogte te zijn van de problemen en eraan te werken deze op te lossen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/google-parent-announces-first-ever-dividend-beats-on-sales-profit-shares-soar/