Home » News » Microsoft overtreft de verwachtingen van Wall Street, aandelen stijgen dankzij robuuste Azure-groei.

Microsoft overtreft de verwachtingen van Wall Street, aandelen stijgen dankzij robuuste Azure-groei.

News Team

Microsoft overtrof de verwachtingen voor de omzet en winst over het derde kwartaal, zoals donderdag bekendgemaakt. Dit succes werd grotendeels gevoed door de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in de clouddiensten, waardoor de aandelen tijdens de langdurige handel met meer dan 4 procent stegen.

De omzet van de technologiegigant steeg met 17 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en bereikte een indrukwekkende $61,9 miljard, waarmee de analistenprognoses van $60,80 miljard werden overtroffen. De winst per aandeel bedroeg $2,94 en overtrof daarmee de doelstelling van Wall Street van $2,82.

“We herhalen ons koopadvies voor Microsoft en ons koersdoel van $500 na een sterk kwartaal in het derde kwartaal van 24 dat werd gekenmerkt door een verdere versnelling in Azure en een toenemende bijdrage aan de cloudgroei van Azure AI Services”, aldus Alex Platt, Research Associate bij DA Davidson.

“Dit kwartaal illustreerde hoe de vraag naar generatieve AI van Microsoft-klanten hoog blijft, en we blijven geloven dat Microsoft een leider en belangrijke begunstigde is in deze GenAI-omgeving, of dat nu komt door hun gevarieerde aanbod van AI-clouddiensten tot consumentgerichte producten en functies, of voortdurende innovatie in AI-onderzoek die de ruimte vooruit stuwt.”

Bovendien vertoonde het nettoresultaat een robuuste stijging van 20 procent, tot 21,9 miljard dollar. Na de aankondiging kenden de aandelen van Microsoft een opmerkelijke stijging: ze stegen met meer dan 4 procent en bereikten tijdens de verlengde sessie $416,25.

Een ander opvallend hoogtepunt was de opmerkelijke omzetgroei van 17 procent van de divisie More Personal Computing, die $15,6 miljard bereikte, wat de verwachtingen van analisten van $15,08 miljard overtrof.

Bovendien overtroffen de kapitaaluitgaven van Microsoft, gedreven door AI-initiatieven, de schattingen van analisten in het derde kwartaal met bijna $1 miljard. De kapitaaluitgaven stegen van 11,5 miljard dollar in het voorgaande kwartaal naar 14 miljard dollar en overtroffen daarmee de schattingen van 13,14 miljard dollar, zoals gerapporteerd door Visible Alpha.

Het strategische partnerschap van Microsoft met OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, heeft zijn positie in het AI-landschap aanzienlijk versterkt.

Door de technologie van OpenAI te integreren in zijn producten, zoals Copilot, en AI-assistenten ingebed in belangrijke aanbiedingen zoals Microsoft 365, heeft het bedrijf opmerkelijk succes geboekt.

Bovendien is de toenemende vraag naar de clouddiensten van Microsoft verder versterkt door kunstmatige intelligentie.

Een van de belangrijkste hoogtepunten van het winstrapport van Microsoft was de indrukwekkende groei van 31 procent in de omzet uit Azure-cloudcomputing, waarmee zowel de FactSet-consensus van 28,5 procent als het verwachte groeipercentage van 29 tot 30 procent werd overtroffen.

De positieve financiële resultaten van Microsoft, naast die van Alphabet, zorgden voor een broodnodige impuls voor de technologiesector, vooral na Meta’s aankondiging van hogere uitgaven ter ondersteuning van de kunstmatige-intelligentie-infrastructuur de vorige dag.

Vooruitkijkend verwacht Microsoft voor het kwartaal dat eindigt in juni een omzet tussen de $63,5 miljard en $64,5 miljard.

Het opmerkelijke succes van het bedrijf op het gebied van AI heeft ervoor gezorgd dat de marktwaarde boven de 3 biljoen dollar is gestegen en daarmee die van Apple heeft overtroffen, waardoor het qua marktkapitalisatie het grootste bedrijf ter wereld is geworden.

Het afgelopen jaar hebben de aandelen van Microsoft een opmerkelijke stijging van 45 procent doorgemaakt, waarmee ze beter presteerden dan zowel de Nasdaq Composite Index, die met 32 procent steeg, als de aandelen Van Apple, die 4 procent stegen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/microsoft-beats-wall-street-expectations-shares-soar-on-robust-azure-growth/