Home » News » Wall Street keldert na ontmoedigende cijfers over de economie, terwijl Meta wegzakt.

Wall Street keldert na ontmoedigende cijfers over de economie, terwijl Meta wegzakt.

News Team

Amerikaanse aandelen kelderen donderdag nadat een ontmoedigende cocktail van gegevens suggereerde dat de groei van de economie afneemt en dat de inflatie koppig hoog blijft. Een scherpe daling voor Meta Platforms, een van de meest invloedrijke aandelen van Wall Street, zorgde ook voor een daling van de markt.

De S&P 500 daalde tijdens de middaghandel met 1,3%, waarmee het grootste deel van wat tot nu toe een grote winnende week was geweest, werd uitgewist. De Dow Jones Industrial Average daalde om 11.25 uur Eastern Time met 603 punten, oftewel 1,6%, en de Nasdaq-composiet noteerde 1,7% lager.

Meta Platforms , het moederbedrijf van Facebook en Instagram, daalde met 13,4%, ook al rapporteerde het voor het laatste kwartaal een betere winst dan analisten hadden verwacht. Investeerders concentreerden zich in plaats daarvan op grote investeringen in kunstmatige intelligentie die Meta beloofde te zullen doen. AI heeft voor veel opschudding gezorgd op Wall Street, maar Meta verhoogt zijn uitgaven, terwijl het bedrijf ook een voorspelde marge gaf voor de komende inkomsten, waarvan het middelpunt onder de verwachtingen van analisten lag.

De verwachtingen waren zeer hooggespannen voor Meta, samen met de andere “Magnificent Seven”-aandelen die vorig jaar het grootste deel van de aandelenmarktrendementen voor hun rekening namen. Ze moeten een hoge lat leggen om hun hoge aandelenkoersen te rechtvaardigen.

De hele Amerikaanse aandelenmarkt voelde de druk van een nieuwe stijging van de rente op staatsobligaties na de teleurstellende cijfers over de Amerikaanse economie. Het rapport schoot rechtstreeks in op een van de belangrijkste overtuigingen die de S&P 500 dit jaar naar meerdere records heeft gestuurd: de economie kan een diepe recessie vermijden en sterke winsten voor bedrijven ondersteunen, zelfs als het even duurt voordat de hoge inflatie volledig onder controle is.

Dat is wat Wall Street een ‘zachte landing’-scenario noemt, en de verwachtingen zijn de laatste tijd zelfs groter geworden voor een ‘geen landing’, waarbij de economie een recessie volledig vermijdt.

Maar het rapport van donderdag suggereerde dat de groei van de Amerikaanse economie in de eerste drie maanden van 2024 vertraagde tot 1,6% op jaarbasis, tegen 3,4% eind 2023.

Dat was zwakker dan verwacht en zou op zichzelf teleurstellend zijn geweest. Om het nog erger te maken voor de financiële markten, stelt het rapport ook dat de inflatie gedurende de drie maanden hoger was dan economen hadden voorspeld. Dat zou de handen kunnen binden van de Federal Reserve, die normaal gesproken trage economieën onder druk zet door de rente te verlagen.

De economische cijfers van donderdag zullen waarschijnlijk een paar keer worden herzien terwijl de Amerikaanse regering de cijfers gaat verfijnen. Maar de lager dan verwachte groei en de hoger dan verwachte inflatie zijn “een beetje een klap in het gezicht van degenen die hopen op een ‘no landing’-scenario”, zegt Brian Jacobsen, hoofdeconoom bij Annex Wealth Management.

“Dingen kunnen van het ene kwartaal op het andere veel veranderen, dus het is te vroeg om te zeggen dat de Fed heeft gefaald, maar dit helpt hun zaak niet.”

De rendementen op staatsobligaties stegen onmiddellijk na de publicatie van het economische rapport, omdat traders hun weddenschappen op renteverlagingen dit jaar door de Federal Reserve aflegden.

Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie steeg van 4,66% vlak voor het rapport naar 4,70% en van 4,65% eind woensdag. De rente op tweejaars staatsobligaties, die de verwachtingen voor de Fed beter volgt, sprong terug naar de rand van 5%, van 4,93% eind woensdag.

Handelaren gokken nu grotendeels op de mogelijkheid van slechts één of misschien twee renteverlagingen dit jaar door de Fed, als die er al zijn, volgens gegevens van CME Group. Ze gingen het jaar in met prognoses van zes of meer, nadat de inflatie tot eind 2023 aanzienlijk was afgekoeld. Een reeks rapporten dit jaar waaruit blijkt dat de inflatie hoger blijft dan voorspeld, heeft deze verwachtingen de kop ingedrukt.

Topfunctionarissen van de Fed hebben onlangs zelf gezegd dat ze de rente een tijdje hoog kunnen houden voordat ze er volledig vertrouwen in kunnen krijgen dat de inflatie richting hun doel gaat. De Fed heeft haar belangrijkste rentetarief sinds 2001 op het hoogste niveau gehouden. Hoge rentetarieven vertragen de economie als geheel en hebben een negatieve invloed op de prijzen voor investeringen.

Nu de rente nog een tijdje hoog lijkt te blijven, staat er meer druk op bedrijven om grotere winsten te behalen.

Southwest Airlines daalde met 8,8% nadat de luchtvaartmaatschappij voor het eerste kwartaal slechtere resultaten rapporteerde dan analisten hadden verwacht. CEO Robert Jordan zei dat de luchtvaartmaatschappij snel reageerde “om onze financiële onderprestaties aan te pakken” en om te gaan met vertraagde leveringen van nieuwe vliegtuigen door Boeing . Het zal de aanwerving beperken, vrijwillig verlof aanbieden aan werknemers en stoppen met vliegen naar vier luchthavens.

Textron daalde met 10,9% nadat de maker van Bell-helikopters en Cessna-jets een zwakkere winst en omzet rapporteerden dan verwacht. Caterpillar daalde met 6,7% ondanks een sterkere winst dan verwacht. De omzet over het laatste kwartaal bleef achter bij de verwachtingen van analisten.

IBM daalde met 8,9%, hoewel het ook een sterkere winst rapporteerde dan verwacht. De omzet voldeed eveneens niet aan de verwachtingen van analisten, omdat het zei dat het HashiCorp zou kopen in een deal waarbij het multi-cloud infrastructuurautomatiseringsbedrijf werd gewaardeerd op $ 6,4 miljard.

Carrier Global was een van de relatief weinige aandelen die steeg. Het steeg met 6,7% nadat het sterkere winsten rapporteerde dan verwacht, nadat het meer bedrijfswinst uit elke $1 aan omzet had weten te persen. Slechts één op de vijf aandelen in de S&P 500 steeg.

Op de buitenlandse aandelenmarkten daalde de Japanse Nikkei 225 met 2,2%, terwijl beleggers wachten om te horen of de Bank of Japan stappen zal ondernemen om de dalende waarde van de yen te ondersteunen.

Elders in Azië en Europa waren de indexen gemengd.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-tumbles-after-dispiriting-data-on-the-economy-as-meta-sinks/