Home » News » Middag in Londen: aandelen dalen verder nu mijnwerkers inzakken op basis van Chinese cijfers

Middag in Londen: aandelen dalen verder nu mijnwerkers inzakken op basis van Chinese cijfers

News Team

De Londense aandelen waren maandagmiddag verder gedaald, waarbij mijnwerkers onder druk stonden na zwakke Chinese cijfers, voorafgaand aan een belangrijke week voor vergaderingen van de centrale banken.

De FTSE 100 daalde 0,6% naar 7.507,50.

Russ Mould, investeringsdirecteur bij AJ Bell, zei: “De FTSE 100 begon de week op een achterstand, lager gesleept door de mijnbouwsector, toen cijfers uit China tijdens het weekend aantoonden dat de economie dieper in deflatie terechtkwam.

“De gegevens zijn een indicator van een zwakke binnenlandse vraag en een heel ander verhaal dan de inflatiedruk waarmee de rest van de wereld te maken heeft. De gegevens raakten onvermijdelijk de mijnwerkers, aangezien de op één na grootste economie ter wereld zo’n roofzuchtige consument van grondstoffen is.

‘Later deze week hebben we inflatiecijfers uit de VS en een maandelijkse bbp-meting uit Groot-Brittannië voordat de Federal Reserve en de Bank of England respectievelijk woensdag en donderdag hun laatste rentebesluiten nemen.

“Er wordt algemeen verwacht dat beide de rente ongewijzigd zullen laten, dus er zal waarschijnlijk enige belangstelling zijn voor de berichten die bij deze besluiten horen en als er sprake is van verdeelde meningen. De markt prijst nu materiële renteverlagingen voor 2024 in – zullen Jerome Powell en zijn tegenhanger Andrew Bailey van de gelegenheid gebruik maken om deze hoop te temperen?”

Eerder op maandag onthulden de laatste gegevens van Rightmove dat de huizenmarkt in december voorzichtige tekenen van stabilisatie vertoonde, ondanks een verdere daling van de huizenprijzen.

Volgens de huizenprijsindex van Rightmove zijn de huizenprijzen deze maand met 1,9% gedaald. Normaal gesproken dalen de prijzen in december als gevolg van seizoensfactoren, maar de daling van dit jaar was groter dan het voorgaande twintigjarige gemiddelde van 1,5%.

Op jaarbasis waren de prijzen echter slechts 1,1% lager.

De gemiddelde vraagprijs bedraagt nu € 355.177.

Rightmove zei dat verkopers steeds competitiever werden op het gebied van prijzen, omdat ze huizen wilden verkopen in een ‘uitdagende’ markt.

Maar er werden ook tekenen opgemerkt van stabielere marktomstandigheden, aangezien de markt langzaam verschoof van ‘razernij naar normaliteit’, waardoor meer gezinsverhuizers zouden terugkeren. Veel gezinnen hebben hun plannen om naar grotere huizen te verhuizen opgeschort nadat de rampzalige mini-begroting van vorig jaar de hypotheekrente enorm deed stijgen.

Het aantal overeengekomen verkopen was 13% lager dan in dezelfde periode vorig jaar, wat volgens Rightmove beter was dan verwacht, aangezien de markt in 2022 “veel hectischer” was.

Tim Bannister, directeur vastgoedwetenschap bij Rightmove, zei: “We zijn dit jaar ingegaan onder een wolk van onzekerheid, omdat de gevolgen van het minibudget voor het najaar doorsijpelden naar lagere activiteitsniveaus.

‘De hoge hypotheekrente, die heeft bijgedragen aan de toch al beperkte betaalbaarheid voor kopers, is in 2023 een uitdaging geweest, en dit zal zich waarschijnlijk ook volgend jaar voortzetten.

“Voorlopig lijkt er echter meer rust en zekerheid te heersen richting 2024, en de jaarlijkse daling van de vraagprijzen met 1,1% onderstreept de veel beter dan voorspelde veerkracht van de markt dit jaar.”

De gemiddelde hypotheekrente is de afgelopen vier maanden gedaald, waarbij de gemiddelde hypotheekrente met een looptijd van vijf jaar nu 5,11% bedraagt, vergeleken met 6,11% in juli.

Op de aandelenmarkten behoorden de zwaar gewogen mijnwerkers tot de slechtste presteerders op de topindex, terwijl Antofagasta, Anglo-American en Glencore allemaal lager stonden.

British Gas-eigenaar Centrica stond onder druk toen Morgan Stanley zijn koersdoel voor de aandelen verlaagde en zei dat het op de korte termijn geen katalysatoren had om een verdere herwaardering te bewerkstelligen.

Positief was dat Rolls-Royce zich herstelde nadat Citigroup zijn koersdoel voor de aandelen had verhoogd na de kapitaalmarktdag van de motorfabrikant.

De bank zei dat de prognoses voor de winst per aandeel op de korte termijn met 27% en op de lange termijn met 52% waren gestegen, en dat de koersdoelstelling werd verhoogd, gedreven door “zeer sterke” kasstroomgeneratie.

“Op de korte termijn denken wij dat de cashflow geholpen zal worden door het afwikkelen van het werkkapitaal, maar we verwachten dat de vrije cashflow op de middellange termijn van ruim 30p per aandeel (31p in 2025 oplopend tot 38p in 2028) duurzaam zal zijn en dienovereenkomstig gewaardeerd moet worden. ”, aldus Citi.

Source: https://buystocks.co.uk/news/london-midday-stocks-fall-further-as-miners-slump-on-china-data/