Home » News » Nasdaq boekt slechtste dag sinds 2022, Dow wint 200 punten nu beleggers uit de technologie stappen.

Nasdaq boekt slechtste dag sinds 2022, Dow wint 200 punten nu beleggers uit de technologie stappen.

News Team

De S&P 500 en Nasdaq Composite trokken zich woensdag terug, omdat de rotatie van hoogvliegende technologieaandelen naar meer koersgevoelige namen aanhield.

De brede S&P 500 verloor 1,39% en sloot op 5.588,27. De technologiezware Nasdaq daalde met 2,77% en eindigde op 17.996,92, noteerde daarmee zijn slechtste sessie sinds december 2022 en sloot voor het eerst sinds 1 juli onder de 18.000.

Maar de Dow Jones Industrial Average ging tegen de neerwaartse trend in en voegde 243,60 punten (of 0,59%) toe, om te eindigen op 41.198,08. Dat stuwde de index naar de allereerste afsluiting boven de 41.000.

Een winst van ongeveer 4,5% bij UnitedHealth na een upgrade van Wall Street dankzij het sterke winstrapport hielp de 30-aandelenindex omhoog. Dit bouwt voort op de rally van dinsdag van meer dan 700 punten, wat de beste dag van de blue chip-index in meer dan een jaar markeert.

Aan de andere kant gingen de S&P 500 en Nasdaq gebukt onder een aanhoudende daling van de technologieaandelen met megacaps. Dat markeert een ommekeer na de monsterrun van technologieaandelen dit jaar te midden van de rage op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De sessie van woensdag was de eerste sinds 2001 waarin de Nasdaq een verlies boekte van meer dan 2,5%, terwijl de Dow Jones een winst boekte. Binnen de S&P 500 waren informatietechnologie en communicatiediensten de twee slechtst presterende sectoren tijdens de sessie.

Opvallend is dat Meta Platforms met 5,7% kelderden, terwijl de grote technologiebedrijven Netflix en Microsoft met ruim 1% daalden. Apple daalde met 2,5%.

Halfgeleideraandelen hadden het ook moeilijk nadat Bloomberg News meldde dat de regering-Biden strengere handelsbeperkingen overweegt als bedrijven China toegang blijven verlenen tot door de VS gemaakte technologie.

De VanEck Semiconductor ETF (SMH) daalde na het rapport met meer dan 7%, de slechtste dag sinds maart 2020. Nvidia en de in de VS genoteerde aandelen van Taiwan Semiconductor daalden respectievelijk meer dan 6% en bijna 8%.

De Russell 2000 daalde met 1%, waarmee een einde kwam aan zijn vijfdaagse winstreak. Toch is de op smallcaps gerichte index de afgelopen vijf handelsdagen met meer dan 9% gestegen, terwijl de marktrally zich uitbreidde. Ondertussen is de Nasdaq in dezelfde periode meer dan 3% gedaald als gevolg van de uitverkoop van technologie.

Deze rotatie komt omdat traders optimistischer zijn geworden over renteverlagingen, wat ten goede zou moeten komen aan small caps en bedrijven met hogere financieringskosten. Volgens de FedWatch-tool van CME impliceert de handel in futures van Fed Funds een grote kans dat de Federal Reserve de rente in september zal verlagen.

“Mensen verkopen letterlijk slechts enkele megacaps, nemen wat winst en kopen enkele van die meer cyclische bedrijven”, zegt Mike Dickson, hoofd onderzoek en kwantitatieve strategieën bij Horizon Investments. “Het zou mij niet verbazen als dit zo doorgaat tot de winstcijfers.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/nasdaq-posts-worst-day-since-2022-dow-gains-200-points-as-investors-rotate-out-of-tech/