Home » News » Nvidia-aandelen kelderen na recordhoogte door nieuws over mogelijke exportbeperking voor Amerikaanse chips en sombere winstcijfers van ASML.

Nvidia-aandelen kelderen na recordhoogte door nieuws over mogelijke exportbeperking voor Amerikaanse chips en sombere winstcijfers van ASML.

News Team

De aandelen van Nvidia (NVDA) daalden dinsdag met meer dan 5%. Daarmee werd de rally van twee weken gedeeltelijk tenietgedaan en daalden ze ten opzichte van de recordsluiting van de dag ervoor.

De daling van de aandelen begon voordat de markt opende, als reactie op een Bloomberg-rapport dat ambtenaren van de regering van Biden overwegen om de export van Amerikaanse chips naar bepaalde landen te beperken. Bloomberg meldt, onder verwijzing naar anonieme bronnen, dat mogelijke regelgeving zich zou richten op landen in de Perzische Golf in het belang van de nationale veiligheid. De aandelen van collega-chipmakers Advanced Micro Devices (AMD) en Intel daalden ook op het nieuws.

Intel weigerde commentaar te geven op het rapport. Nvidia en AMD reageerden niet direct op verzoeken van Yahoo Finance.

De ellende van chipaandelen werd dinsdag nog groter door een somber winstrapport van halfgeleiderapparatuurleverancier ASML (ASML). Het Nederlandse bedrijf — dat apparatuur verkoopt aan chipfabrikanten TSMC en Intel — meldde dat het orders ter waarde van slechts € 2,6 miljard ($ 2,8 miljard) had geboekt, veel lager dan de voorspelling van € 5,39 door Wall Street-analisten die door Bloomberg werden gevolgd.

De PHLX-halfgeleiderindex (^SOX) daalde dinsdag met 4,4% en presteerde daarmee veel slechter dan de S&P 500 (^GSPC), die halverwege de dag met 0,5% daalde.

De daling van Nvidia op dinsdag maakt gedeeltelijk een winstreeks van twee weken ongedaan, waarbij het aandeel maandag een nieuwe recordkoers bereikte en Apple (AAPL) bijna overtrof als Wall Streets meest waardevolle bedrijf. Aandelen sloten maandag boven de $138, vóór het vorige record van $135,58 in juni. De daling van Nvidia werd aangewakkerd door nieuws over de intense vraag naar zijn AI-chips en hernieuwde optimisme over AI.

Nvidia-aandelen zijn volatieler sinds de 10-voor-1-aandelensplitsing in juni, en nieuws over toegenomen handelsspanningen gericht op de AI-chipsector — die Nvidia leidt — heeft de aandelen de afgelopen twee jaar verschillende keren omlaag gedrukt. Zo ondergingen Nvidia-aandelen een vergelijkbare daling vorig jaar rond deze tijd toen de regering-Biden de exportcontroles op Amerikaanse chips aanscherpte — voordat de historische rally werd verlengd.

Ondanks de daling van dinsdag zijn de aandelen van Nvidia met 186% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Hoewel de vraag naar zijn AI-chips op korte termijn sterk is, is een mogelijke vertraging in AI-uitgaven door grote technologiebedrijven een andere reden tot bezorgdheid voor investeerders, naast geopolitieke risico’s. Gil Luria van DA Davidson vertelde Yahoo Finance onlangs dat AI-uitgaven al in 2025 zouden kunnen afnemen, wat slecht nieuws zou zijn voor de aandelen van Nvidia.

Nvidia zal naar verwachting op 19 november zijn winstcijfers bekendmaken. Analisten van Wall Street verwachten dat het bedrijf een omzet van $ 33 miljard zal rapporteren, een stijging van 82% ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens de consensusramingen van Bloomberg. Ongeveer 90% van de analisten van Wall Street die het aandeel volgen dat Bloomberg volgt, raadt aan om Nvidia-aandelen te kopen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/nvidia-stock-tumbles-from-record-high-on-news-of-possible-us-chip-export-cap-asmls-dismal-earnings/