Home » News » Nvidia keldert, chipaandelen dalen.

Nvidia keldert, chipaandelen dalen.

News Team

Semiconductor-aandelen, met Nvidia voorop, daalden dinsdag tijdens een algehele daling van de markt. De S&P 500 daalde met meer dan 1%.

Nvidia daalde bijna 8%, Intel daalde 8%, Marvell daalde 7% en Broadcom zakte nog eens 6%. AMD en Qualcomm daalden 6%. De SMH, een index die halfgeleideraandelen volgt, daalde 6%, op weg naar het grootste verlies op één dag in een maand.

De markten waren dinsdag traag nadat de ISM-index voor de productiesector cijfers voor augustus rapporteerde die onder de consensusverwachtingen lagen. Dit leidde tot zorgen over de kracht van de economie, maar ook tot een grotere kans dat de Federal Reserve de rentetarieven zal verlagen.

Chipaandelen zijn het afgelopen jaar gestegen vanwege het optimisme dat de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) ervoor zal zorgen dat bedrijven meer halfgeleiders en geheugen moeten kopen om te kunnen voldoen aan de toenemende rekenkrachtvereisten voor AI-toepassingen.

Nvidia is de koploper in deze sector. In 2024 is de groei zelfs nog steeds met bijna 129% te zien en het bedrijf domineert de markt voor AI-datacenterchips.

Andere chipbedrijven willen dat investeerders hun AI-producten en het groeipotentieel erkennen. Intel en AMD verkopen ook AI-chips, hoewel de vraag ernaar lager is dan naar de producten van Nvidia. Broadcom werkt aan de TPU-chips van Google en Qualcomm promoot zijn chips als de beste voor het uitvoeren van AI op Android-telefoons.

Vorige week rapporteerde Nvidia $ 30 miljard aan kwartaalwinst voor het kwartaal dat eindigde in juli, hoger dan de toch al hoge verwachtingen van Wall Street. De omzet in de datacenterbusiness van het bedrijf, waaronder AI-processors, steeg met 154% op jaarbasis, deels aangestuurd door een handvol cloud- en internetgiganten die elk kwartaal miljarden dollars aan Nvidia-chips kopen.

Nvidia verwacht een omzetgroei van 80% in het huidige kwartaal.

Sommige investeerders zagen de voorspelling van Nvidia vorige week echter als een vertraging van de groei, wat tijdelijk gevolgen zou hebben voor chipmakers die Nvidia van geheugen en andere onderdelen voorzien.

Intel kondigde dinsdag nieuwe laptopprocessors aan die AI-programma’s op het apparaat zelf kunnen draaien, in plaats van te vertrouwen op servers in de cloud. Broadcom, dat samenwerkt met grote bedrijven om aangepaste AI-chips te ontwikkelen, rapporteert donderdag de winstcijfers van het derde kwartaal.

Source: https://buystocks.co.uk/news/nvidia-tumbles-leading-chip-stocks-lower/