Home » News » Samsung verwacht dat de vraag naar geheugenchips zal verbeteren, omdat de bedrijfswinst de verwachtingen overtreft

Samsung verwacht dat de vraag naar geheugenchips zal verbeteren, omdat de bedrijfswinst de verwachtingen overtreft

News Team

Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics rapporteerde dinsdag een bedrijfswinst die beter was dan verwacht, ondanks een daling van 77,6% ten opzichte van een jaar geleden.

Hoewel er sprake was van een daling op jaarbasis, steeg de bedrijfswinst in het derde kwartaal met 262,6% ten opzichte van het tweede kwartaal, wat aangeeft dat de overschot aan geheugenchips mogelijk zijn dieptepunt bereikt heeft. De bedrijfswinst in het eerste kwartaal daalde met 85,15% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022, terwijl de bedrijfswinst in het tweede kwartaal slechts 4,68% verbeterde ten opzichte van het eerste kwartaal.

Hier zijn de resultaten van Samsung voor het derde kwartaal versus schattingen:

  • Omzet: 67,4 biljoen Koreaanse won (ongeveer $50 miljard), versus 67,8 biljoen Koreaanse won verwacht door door LSEG ondervraagde analisten.
  • Bedrijfswinst: 2,43 biljoen Koreaanse won, versus 2,3 biljoen Koreaanse won verwacht door LSEG-analisten.

De omzet van Samsung voor het kwartaal dat eindigde in september daalde met 12,2% ten opzichte van een jaar geleden, terwijl de bedrijfswinst in dezelfde periode met 77,6% daalde.

Eerder deze maand schatte Samsung de omzet voor het derde kwartaal op 67 biljoen Koreaanse won en de bedrijfswinst op 2,4 biljoen won.

De Zuid-Koreaanse chipgigant is de grootste fabrikant van dynamische RAM-geheugenchips ter wereld. De geheugenchips zijn te vinden in consumentenapparaten zoals smartphones en computers.

“In het vierde kwartaal blijven de onzekerheden bestaan over het herstel van de markt, gedreven door oorlogen en geopolitieke risico’s, een geleidelijk herstel van de vraag en aanhoudende klantvoorraadaanpassingen”, zei Samsung dinsdag tijdens zijn winstoproep.

“Desalniettemin zien we de eerste indicaties van een vraag die zich geleidelijk stabiliseert en verbetert, ondersteund door een herstellend consumentenvertrouwen, afnemende inflatie en grote klanten die nieuwe producten introduceren, vooral in de pc- en mobiele segmenten”, aldus Samsung.

Wat de vooruitzichten voor de vraag naar geheugen betreft, zei Samsung dat het verwacht dat de vraag in het vierde kwartaal zal aantrekken dankzij eindejaarspromoties, nieuwe productlanceringen door zijn grote klanten en een sterke vraag naar generatieve AI.

Grote taalmodellen zoals ChatGPT vereisen veel krachtige geheugenchips, waardoor dergelijke generatieve AI-modellen details uit eerdere gesprekken en gebruikersvoorkeuren kunnen onthouden om mensachtige reacties te genereren.

In een persbericht voorafgaand aan de winstoproep zei Samsung dat het “talrijke aankoopaanvragen heeft ontvangen te midden van het toenemende bewustzijn dat de sector een dieptepunt bereikt, na de sectorbrede productieverlagingen.” Het voegde eraan toe dat het de verkoop van geavanceerde knooppuntproducten bleef uitbreiden.

Deze producten met geavanceerde knooppunten omvatten DDR5 – synchroon dynamisch willekeurig toegankelijk geheugen met dubbele datasnelheid, en UFS4.0 – flashopslag voor het 5G-tijdperk.

“Onze visie op een betekenisvol winstherstel voor de komende kwartalen, geleid door het geheugen, is intact, met de grotere productieverlagingen in de hele sector, die geleidelijk de vraagtrends verbeteren, evenals een mixverbetering richting hooggemiddelde verkoopprijsproducten zoals DDR5,” zei Goldman Sachs in een rapport van 12 oktober.

De beleggingsonderneming handhaafde een koopadvies met een ongewijzigd koersdoel van 93.000 won. Samsung-aandelen daalden dinsdagochtend met 0,30% naar 67.100 won.

Tekenen van herstel

De wereldwijde verkoopvolumes van smartphones daalden in het derde kwartaal van 2023 met 8% op jaarbasis, het negende kwartaal op rij waarin een daling werd geregistreerd, aldus Counterpoint Research. Dit was grotendeels te wijten aan het trager dan verwachte herstel van de consumentenvraag.

Smartphone- en pc-fabrikanten worstelden met overtollige voorraden geheugenchips nadat ze voorraden hadden aangelegd om aan de toegenomen vraag naar consumentenapparaten tijdens de pandemie te voldoen. De inflatie heeft ertoe geleid dat consumenten hun uitgaven hebben teruggeschroefd en hebben bezuinigd op de aanschaf van consumentenapparatuur, waardoor de vraag naar en de prijzen voor geheugenchips zijn gedaald.

Maar de markt groeide kwartaal-op-kwartaal met 2%, ondersteund door positieve prestaties in september, wat een teken was van een toekomstig marktherstel.

“We verwachten dat de winsten zich zullen herstellen vanaf het vierde kwartaal van 2023, gezien de verdere verbetering van de productmix door de groeiende verkoop van geheugen 3 met hoge bandbreedte en een stijging van de geheugenprijs”, aldus SK Kim, analist bij Daiwa Capital Markets, in een nota van 3 oktober.

“Wat het geheugen betreft, gaan we uit van een betekenisvolle vermindering van de verliezen als gevolg van een verdere verbetering van de productmix en het ongedaan maken van de voorraadafschrijvingen als gevolg van het herstel van de geheugenprijzen. Voor display verwachten we een verdere winstverbetering door het uitbreiden van het aanbod van OLED-panelen voor iPhone 15-modellen”, aldus Kim.

Aanhoudend momentum voor 2024 verwacht

Samsung zei dat het zijn verkoop van geavanceerde knooppuntproducten zal uitbreiden om te voldoen aan de vraag naar krachtige chips in generatieve AI.

“We zullen actief inspelen op de vraag naar generatieve AI door ons HBM3- en HBM3E-aandeel van de omzet te vergroten dankzij de grootste productiecapaciteit in de branche”, zei Samsung dinsdag, verwijzend naar de volgende generatie geheugenprocessors met geheugen met hoge bandbreedte.

Lokale media meldden dat Samsung naar verwachting krachtige DRAM-chips en HBM3 zal leveren aan de in de VS gevestigde chipontwerper Nvidia . De aandelen van Nvidia zijn dit jaar met 187,54% gestegen dankzij de groeiende vraag naar zijn AI-chips.

Kim van Daiwa Capital zei dat ze voor Samsung “groeiende kansen met betrekking tot de vraag naar AI in 2024” verwachten.

“Naast het leveren van HBM3 aan Nvidia vanaf het vierde kwartaal van 2023 en het uitbreiden van het aanbod in 2024, verwachten we dat Samsung Electronics vanaf medio 2024 HBM3P zal leveren, gericht op de volgende generatie AI GPU’s”, aldus Kim in een nota van 3 oktober.

Source: https://buystocks.co.uk/news/samsung-expects-memory-chip-demand-to-improve-as-operating-profit-beats-expectations/