Home » News » Vodafone gaat Spaanse tak aan Zegona verkopen voor 5,3 miljard dollar

Vodafone gaat Spaanse tak aan Zegona verkopen voor 5,3 miljard dollar

News Team

Vodafone (VOD.L) zal zijn Spaanse activiteiten aan Zegona Communications (ZEG.L) verkopen voor 5 miljard euro ($5,30 miljard) in de tweede grote deal van de nieuwe CEO om een bedrijf dat worstelt met weinig groei in volwassen markten, nieuw leven in te blazen.

Vodafone-topman Margherita Della Valle, die heeft beloofd de Britse telecomgroep te zullen hervormen om deze winstgevender te maken, zei dat de verkoop het bedrijf in staat zou stellen zijn middelen te concentreren op markten met “duurzame structuren en voldoende lokale schaal”.

Vodafone zegt minimaal 4,1 miljard euro contant te ontvangen. Het zal ook 900 miljoen euro aan financiering verstrekken in de vorm van preferente aandelen die uiterlijk zes jaar na de afsluiting aflosbaar zijn.

De aandelen van Vodafone stegen 1,3% na nieuws over de Spaanse verkoop.

Sinds Della Valle in april werd benoemd tot permanente CEO, heeft zij zich geconcentreerd op het verbeteren van de prestaties van Vodafone. Hoewel het nog steeds een van de grootste telecombedrijven ter wereld is, met vestigingen in heel Europa en Afrika, heeft het moeite gehad om te groeien.

Ze kondigde in juni de langverwachte fusie ter waarde van 15 miljard pond ($19 miljard) aan van Vodafone’s Britse mobiele activiteiten met die van CK Hutchison (0001.HK), een deal gericht op het creëren van een nieuwe marktleider om de concurrentie en investeringen in Groot-Brittannië te stimuleren.

De Spaanse transactie markeert het laatste deel van het plan om de activa van het bedrijf te stroomlijnen nadat de aandelen eerder dit jaar naar het laagste niveau in twintig jaar waren gezakt, en volgt op de aankondiging van Della Valle in mei van 11.000 banenverlies.

SPAANSE MARKT

Het Britse Zegona, dat eerder telecomactiva in Spanje heeft gekocht en verkocht, zei dat het de deal zou financieren met 4,2 miljard euro aan nieuwe schulden, de Vodafone-financiering en een kapitaalverhoging van maximaal 600 miljoen euro.

Vodafone staat op de derde plaats in de Spaanse telecomsector, na Telefonica en Orange. Deze laatste gaat samen met de vierde grootste speler MasMovil.

Vodafone heeft moeite gehad om te groeien op de zeer competitieve Spaanse markt, en Della Valle lanceerde eerder dit jaar een strategische evaluatie van de Spaanse vestiging.

Zegona’s voorzitter en CEO Eamonn O’Hare zei dat hij “erg enthousiast” was over de mogelijkheid om terug te keren naar de Spaanse telecommarkt.

“Deze financieel aantrekkelijke acquisitie markeert onze derde deal in Spanje na succesvolle turnarounds bij Telecable en Euskaltel”, zei hij.

“Met onze duidelijk gedefinieerde strategie en bewezen staat van dienst hebben we er vertrouwen in dat we aanzienlijke waarde kunnen creëren voor onze aandeelhouders.”

($1 = 0,9427 euro)

Source: https://buystocks.co.uk/news/vodafone-to-sell-spanish-arm-to-zegona-for-5-3-bln/