Home » News » Wall St ging gebukt onder het feit dat hete inflatiecijfers de hoop op een renteverlaging in de weg staan.

Wall St ging gebukt onder het feit dat hete inflatiecijfers de hoop op een renteverlaging in de weg staan.

News Team

De belangrijkste aandelenindexen van Wall Street kelderden woensdag nadat beleggers risicomijdend werden nadat een sterker dan verwachte inflatie de hoop deed verdwijnen dat de Federal Reserve in juni haar monetaire versoepelingscyclus zou starten.

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in maart meer dan verwacht, omdat Amerikanen meer betaalden voor benzine en huurwoningen, waardoor de financiële markten gingen vermoeden dat de centrale bank de renteverlaging tot september zou uitstellen.

De consumentenprijsindex (CPI) steeg in maart met 0,4% op maandbasis. Jaarlijks steeg de groei met 3,5%, tegenover een geschatte groei van 3,4%.

Exclusief de volatiele voedings- en energiecomponenten steeg het kerncijfer in maart met 0,4% op maandbasis. Jaarlijks steeg de omzet met 3,8%, tegenover de geschatte stijging van 3,7%.

“Als dit het enige cijfer zou zijn dat teleurstellend was, zouden we zeggen: laten we er niet te veel over zeggen, maar dit is de derde maand op rij dat het rapport beter is dan verwacht”, aldus Bob Doll, CEO en CIO. bij Crossmark Global Investments.

“Dus wat het zegt is dat de inflatie niet onder controle is en dat het daarom onwaarschijnlijk is dat de Fed de rente binnenkort zal verlagen.”

Handelaren verlaagden de weddenschappen op een renteverlaging door de Fed in juni na het CPI-rapport, waarbij ze inschatten dat de centrale bank tot september zal wachten voordat zij haar eerste verlaging doorvoert.

De rente op staatsobligaties steeg na de publicatie van de cijfers, waarbij de 10-jarige obligatie weer steeg naar 4,5008% – het hoogste niveau sinds afgelopen november.

De notulen van de bijeenkomst van de Fed in maart, waarin zij vasthield aan haar richtlijn van drie renteverlagingen dit jaar, verschijnen later op de dag en kunnen van cruciaal belang zijn bij het peilen van het standpunt van de centrale bank over beleidsversoepeling.

Alle elf sectoren van de S&P 500 noteerden lager. De vastgoedsector, die de dalingen aanvoerde, daalde met 4,0% en lag op koers voor de ergste daling op één dag sinds juni 2022.

Andere rentegevoelige sectoren zoals nutsbedrijven daalden met 1,8%, terwijl de small-cap Russell 2000 Index 2,4% verloor.

Om 11:20 uur ET daalde de Dow Jones Industrial Average met 460,95 punten, of 1,19%, naar 38.422,72, de S&P 500 daalde met 55,84 punten, of 1,07%, naar 5.154,07, en de Nasdaq Composite daalde met 181,29 punten, of 1,11. %, op 16.125,35.

De meeste megacap-groeiaandelen daalden, maar AI-gigant Nvidia (NASDAQ: NVDA) ging tegen de trend in en noteerde als laatste 1,4% hoger.

Van de afzonderlijke aandelen stegen de in de VS genoteerde aandelen van Alibaba (NYSE: BABA) met 1,3% nadat mede-oprichter van het bedrijf, Jack Ma, dinsdag een lange memo aan de werknemers schreef, waarin hij steun uitsprak voor de herstructureringsinspanningen van de internetgigant – een zeldzame zet van de miljardair die de afgelopen jaren buiten de schijnwerpers heeft gestaan.

Er waren meer dalende emissies dan de vooruitstrevende beleggers, met een ratio van 8,09 tegen 1 op de NYSE en een ratio van 3,99 tegen 1 op de Nasdaq.

De S&P-index noteerde drie nieuwe hoogtepunten in 52 weken en zeven nieuwe dieptepunten, terwijl de Nasdaq 26 nieuwe hoogtepunten en 128 nieuwe dieptepunten noteerde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-st-battered-as-hot-inflation-data-stymies-rate-cut-hopes/