Home » News » Europese aandelen dalen ondanks de stijging van de goudprijs die de mijnbouwaandelen steunde.

Europese aandelen dalen ondanks de stijging van de goudprijs die de mijnbouwaandelen steunde.

News Team

Europese aandelen daalden ondanks een stijging van de goudprijs die de mijnbouwaandelen ondersteunde.

De belangrijkste aandelenindex van Groot-Brittannië, de FTSE 100, belandde dinsdag in negatief gebied, ondanks een rally van de goudprijs die een aanzienlijke stijging opleverde voor mijnwerkers in edelmetalen.

De blue chip-index sloot met 8,68 punten, oftewel 0,11%, en eindigde de dag op 7.934,79. Aanvoerder van de aanval was goudmijnbouwer Fresnillo, die naar de top van de FTSE 100 steeg met een stijging van ongeveer 4,5% toen de spotprijzen voor goud nieuwe recordhoogten bereikten.

Tijdens de handelssessie noteerde goud bijna $2.365 (£1.866) per ounce, aangespoord door het enthousiasme van investeerders en centrale banken zoals de accumulerende goudreserves van China. Ook koperspecialist Antofagasta en mijnbouwgigant Anglo-American zagen hun aandelen stijgen en behoorden tot de toppresteerders op de FTSE 100 van de dag.

Andere grote Europese indices deden het echter minder goed en keerden de opwaartse trend van maandag om. De Dax in Frankfurt daalde met 1,32%, terwijl de Parijse Cac 40 de dag met 0,86% daalde. In de Verenigde Staten was de S&P 500 met 0,5% gedaald en was de Dow Jones Industrial Average tegen de tijd dat de Europese markten klaar waren met ongeveer 0,6% gedaald.

Dan Coatsworth, beleggingsanalist bij AJ Bell, merkte op: “Een voorzichtige start van de dag voor Europese aandelen zette de toon voor Wall Street, met Amerikaanse aandelen in het rood toen de handel aan de andere kant van de vijver begon. Nu Nvidia (NASDAQ: NVDA) meer daalde dan 3% waren de beleggers in een slecht humeur en zullen ze wellicht pas uit de problemen komen als we woensdag de Amerikaanse inflatiecijfers hebben gezien.”

Coatsworth sloot af met een opmerking over de inflatieverwachtingen: “De centrale bank wil duurzame bewijzen zien dat de inflatie daalt, en dat lijkt niet op het menu te staan.” Coatsworth heeft deze week gewaarschuwd voor mogelijke “turbulentie” op de markten, na de publicatie van nieuwe economische gegevens van de grootste economie ter wereld.

Het pond is licht gestegen, ongeveer 0,15% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar op 1,2672 en 0,2% ten opzichte van de euro op 1,1675. De prijzen van ruwe Brent-olie hebben een dip gekend en zijn met 0,5% gedaald tot 89,90 US-dollar.

In het bedrijfsnieuws zijn de BP-aandelen gestegen nadat de oliegigant had aangegeven dat hij voor het eerste kwartaal van het jaar een stijging van de olie- en gasproductie verwacht. Als gevolg van de daling op kwartaalbasis van de olie- en gasprijzen bereidt BP zich echter voor op financiële gevolgen, ondanks de stijging van de aandelenkoersen, die 1,3% hoger sloten.

De aandelen van Imperial Brands kregen een klap, zelfs toen het tabaksbedrijf verwachtingen aankondigde van hogere halfjaarwinsten, ondersteund door stijgingen van de tabaksprijzen. De sigarettengigant meldde dat de verkoop van tabak is gestegen in de VS, Spanje en Australië, wat de teruggang in Groot-Brittannië en Duitsland grotendeels compenseert, terwijl er ook wordt geïnvesteerd in alternatieven zoals e-sigaretten. Niettemin eindigden de aandelen de dag met 1,9% verlies.

De koplopers in de FTSE 100-stijgers waren Fresnillo, die 22p steeg naar 578p, St James’s Place, die 12,8p steeg naar 441p, Antofagasta, die 54p steeg naar 2.269p, Croda, die 103p steeg naar 4.700p, en Halma, die 45p steeg naar 2.294p.

Aan de andere kant waren de grootste verliezers op de FTSE 100 onder meer BAE Systems, dat 60,5p daalde naar 1.277p, Rolls-Royce (LONDEN: RR), 16,9p daalde naar 412,2p, Standard Chartered en 26,2p daalde naar 672,8p, Melrose Industrieën daalden met 21,4p naar 649,4p, en Beazley daalde met 21p naar 654,5p.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-shares-dip-despite-surge-in-gold-prices-that-bolstered-mining-stocks/