Home » Woordenlijst » Beleggingsfonds

Beleggingsfonds 

Een beleggingsfonds is een beleggingsmaatschappij die geld van een groot aantal beleggers samenbrengt kopen activa en effecten te kopen. Deze fondsen worden beheerd door deskundige geldmanagers, die investeringsstrategieën ontwikkelen en het gepoolde geld beleggen om winst te maken voor de investeerders.

De prijs van een beleggingsfonds, ook wel de intrinsieke waarde (NAV) genoemd, wordt bepaald door de gecombineerde waarde van de effecten in de portefeuille van het fonds, gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. De prijsveranderingen van een beleggingsfonds zijn afhankelijk van de waarde van de onderliggende effecten aan het einde van elke handelsdag.

Het is belangrijk op te merken dat beleggers in beleggingsfondsen niet rechtstreeks de effecten in de portefeuille van het fonds houden, maar alleen de aandelen in het fonds zelf.

Beslissingen over welke effecten het fonds zal kopen en verkopen, worden genomen door een of meerdere portefeuillebeheerders, met als belangrijkste doel het detecteren van lucratieve investeringsmogelijkheden die het fonds zouden helpen zijn marktbenchmark, zoals de S&P 500, Nasdaq of andere, te overtreffen.

Daarom is een van de beste manieren om de prestaties van een beleggingsfonds te meten, deze te vergelijken met de prestaties van zijn benchmark.

Hoewel beleggingsfondsen open en beschikbaar zijn voor het publiek, zijn hedgefondsen alleen beschikbaar voor geaccrediteerde beleggers.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.