Home » Woordenlijst » Berenmarkt

Berenmarkt

Een bearmarkt, of een bearrun, vertegenwoordigt een periode waarin de prijzen van effecten of activa in waarde dalen. Er zijn verschillende oorzaken van een bearmarkt, met als meest voorkomende geopolitieke spanningen, een vertragende economie, pandemieën en meer.

Over het algemeen treedt een bearmarkt op wanneer een bredere marktindex ten minste 20% keldert vanaf zijn laatste piek. Zowel bredere markten, zoals de S&P 500, als individuele effecten kunnen een bearmarkt betreden.

Hoewel de 20% de gebruikelijke drempel is, dalen indexen en aandelen gewoonlijk veel meer dan dat niveau over een langere periode. Hoewel bearmarkten over het algemeen een neerwaartse trend vertonen, is het gebruikelijk om tijdens een bearmarkt een paar "opluchtingsrally's" te zien, wat leidt tot een tijdelijke prijsopleving.

Zodra effecten hun bodem hebben gevonden in een bearmarkt, hebben beleggers de neiging ze tegen meer betaalbare prijzen te kopen, wat meestal het einde van een bearmarkt en het begin van een bullmarkt markeert. Tijdens bearmarkten dalen bijna alle effecten binnen die markt ondanks het rapporteren van positief nieuws en prestaties vanwege het lage beleggersvertrouwen.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.