Home » Woordenlijst » Stierenmarkt

Stierenmarkt

Wanneer de waarde van activa of effecten gedurende een bepaalde periode stijgt, betekent dit dat de markt zich momenteel in een bullmarkt bevindt. Bullmarkten doen zich meestal voor wanneer de economie bloeit en wanneer de werkloosheid daalt.

Hoewel er geen duidelijke statistieken zijn die een bullmarkt definiëren, wordt een markt in een bull-gebied beschouwd wanneer de prijs ten minste 20% stijgt vanaf het laatste dieptepunt, met aanwijzingen dat de opwaartse trend zich zal voortzetten. Dit is precies het tegenovergestelde van een berenmarkt, die een prijsdaling van ten minste 20% suggereert ten opzichte van hun meest recente hoogtepunt.

De termen bull en bear worden meestal geassocieerd met de aandelenmarkt, maar ze kunnen ook van toepassing zijn op individuele effecten en andere markten, waaronder valuta's, obligaties en onroerend goed.

Een van de belangrijkste kenmerken van een bullmarkt is het groeiende vertrouwen van beleggers. Zodra de bull run begint en de effectenprijzen stijgen, zijn beleggers optimistisch dat de opwaartse trend zich zal voortzetten, zodat ze meer kopen. Als gevolg hiervan verhoogt een verhoogde koopactiviteit de aandelenkoersen als gevolg van de wet van vraag en aanbod.

Bovendien zullen bedrijven tijdens de bullmarkt waarschijnlijk meer investeren in groei en bedrijfsontwikkeling, wat een ander gemeenschappelijk kenmerk is van deze periode.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.