Home » Woordenlijst » Handelsvolume

Handelsvolume

Het handelsvolume vertegenwoordigt het totale aantal effecten dat gedurende een bepaalde periode tussen kopers en verkopers is verhandeld. Beleggers en analisten kijken naar het handelsvolume om de activiteit en liquiditeit van de markt te evalueren.

Het handelsvolume is een technische indicator die de algemene marktactiviteit meet. Het idee achter het meten van het handelsvolume is om gegenereerde waarden te gebruiken om een weloverwogen beslissing te nemen over het kopen of verkopen van een aandeel.

Deze technische indicator wordt vaak door handelaren gebruikt om te bevestigen of een aanhoudende trend bijna omkeert of doorgaat. Hoge volumewaarden worden meestal geassocieerd met omkeringen, daarom gebruiken beleggers het als een signaal om hen te helpen beslissen of ze de markt willen betreden of niet. Evenzo zullen beleggers met open posities handelsvolumes gebruiken om te beslissen of ze winst nemen of in de handel blijven.

Marktuitbraken worden ook vaak geassocieerd met een hoger handelsvolume. Een uitbraak die gepaard gaat met een laag volume signaleert een laag marktvertrouwen in de uitbraak. Evenzo wordt algemeen aangenomen dat een uitbraak met een hoog volume belangrijker is, omdat het laat zien dat het 'slimme geld' achter de rally zit.

Het handelsvolume kan het beste worden gebruikt in combinatie met andere technische indicatoren die handelaren kunnen helpen beslissen of de markt omkeert of in dezelfde richting doorgaat.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.