Home » Woordenlijst » Limietorder

Limietorder

Een limietorder is een order die beleggers aan hun makelaar geven om activa tegen een bepaald prijsniveau of beter te kopen of verkopen. Beleggers plaatsen bijvoorbeeld een kooplimietorder om een actief tegen een bepaalde prijs of lager te kopen, terwijl een verkooplimietorder alleen wordt uitgevoerd tegen de limietprijs of hoger.

Limietorders worden regelmatig gebruikt door beleggers en handelaren. Het gebruik van een limietorder voorkomt dat handelaren aanzienlijk afwijken van hun strategie en beschermt hen tegen hoog kopen en laag verkopen. Dit type order wordt ook vaak gebruikt om de prijzen van effecten en grondstoffen in toom te houden.

Om een voorbeeld te geven, stel dat een handelaar besluit de aandelen van een bedrijf te kopen voor £20 per aandeel. Als dat aandeel momenteel wordt verhandeld voor £22, kan de handelaar een limietorder plaatsen en de prijs instellen op £20. Hoewel de prijs van het aandeel dan kan stijgen of dalen, weet de handelaar dat zijn order zal worden uitgevoerd zodra de prijs daalt tot £20, zodat hij het aandeel tegen de gewenste prijs kan kopen.

Evenzo, als de handelaar dat aandeel dan zou willen verkopen voor £25, zou hij/zij de limietorder op dat prijsniveau instellen en de order zal worden uitgevoerd zodra de prijs stijgt tot £25.

Houd er echter rekening mee dat de order mogelijk niet wordt uitgevoerd omdat de prijs van het effect mogelijk niet de vastgestelde prijs bereikt.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.