Home » News » Berkshire Hathaway van Buffett bereikt marktwaarde van 1 biljoen dollar, eerste Amerikaanse bedrijf buiten de technologiesector dat dit doet

Berkshire Hathaway van Buffett bereikt marktwaarde van 1 biljoen dollar, eerste Amerikaanse bedrijf buiten de technologiesector dat dit doet

News Team

Berkshire Hathaway van Warren Buffett bereikte woensdag een marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar. Daarmee is het het eerste niet-technologische bedrijf in de VS dat deze felbegeerde mijlpaal bereikt.

Aandelen van het in Omaha, Nebraska gevestigde conglomeraat zijn in 2024 met meer dan 28% gestegen, ver boven de 18% winst van de S&P 500. De grens van $1 biljoen werd overschreden slechts twee dagen voordat het “Oracle of Omaha” 94 jaar oud werd.

De aandelen stegen woensdag met meer dan 1% en bereikten een hoogtepunt van $ 699.699. Daarmee overschreed het de grens van $ 1 biljoen, aldus FactSet.

In tegenstelling tot de zes andere bedrijven in de biljoenenclub (Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon en Meta) staat Berkshire bekend om zijn focus op de oude economie, aangezien het de eigenaar is van BNSF Railway, Geico Insurance en Dairy Queen. (Hoewel zijn aanzienlijke positie in Apple heeft bijgedragen aan de recente winsten.)

De mijlpaal van $ 1 biljoen “is een bewijs van de financiële kracht en franchisewaarde van het bedrijf”, aldus Cathy Seifert, Berkshire-analist bij CFRA Research. “Dit is significant in een tijd waarin Berkshire een van de weinige overgebleven conglomeraten is die vandaag de dag nog bestaan.”

Buffett nam de controle over Berkshire over,   een worstelende textielonderneming, en transformeerde het bedrijf in de jaren 60 in een uitgestrekt imperium dat verzekeringen, spoorwegen, detailhandel en energie omvat met een ongeëvenaarde balans en liquiditeitskapitaal.

Buffett heeft zich de laatste tijd defensief opgesteld en heeft een enorme hoeveelheid aandelen verkocht, waaronder de helft van zijn belang in Apple. Tegelijkertijd heeft hij de kasreserve van Berkshire vergroot tot een recordbedrag van 277 miljard dollar eind juni.

Buffett staat erom bekend dat hij nooit de markttijd meet en adviseert anderen dat ook niet te doen. Toch waren deze recente stappen een wake-upcall voor een aantal van zijn volgers op Wall Street. Zij vinden dat Buffett een aantal dingen zag die hem niet bevielen aan de economie en de marktwaardering.

Berkshire investeert het grootste deel van zijn geld in kortetermijn-staatsobligaties, en zijn bezit aan dergelijke effecten – gewaardeerd op $ 234,6 miljard aan het einde van het tweede kwartaal – overstijgt het bedrag dat de Amerikaanse Federal Reserve bezit.

Het is dan ook lastig te beoordelen waarom investeerders Berkshire nu belonen met de kroon van 1 biljoen dollar. Is het een gok op de Amerikaanse economie en Buffetts uitgebreide groep bedrijven die er baat bij hebben als het bedrijf zo doorgaat? Of zien ze Berkshire als een kapitaalvesting die een stabiel inkomen zal genereren in een onzekere macro-economische omgeving?

Het conglomeraat begon medio juli ook met een verkoopgolf van Bank of America -aandelen, waarbij het meer dan $ 5 miljard aan bankaandelen dumpte. Buffett kocht de preferente aandelen en warrants van BofA in 2011 na de financiële crisis, wat het vertrouwen in de geplaagde kredietverstrekker die worstelde met verliezen die verband hielden met subprime-hypotheken, versterkte.

Sterke winsten

Na de laatste sterke winsten van Berkshire in het tweede kwartaal, verhoogde UBS-analist Brian Meredith zijn winstramingen voor 2024 en 2025 vanwege twee factoren: hogere beleggingsinkomsten en hogere acceptatieresultaten bij de verzekeringsgroep, waaronder Geico. Verzekeringsaandelen zijn dit jaar enorm gestegen, aangezien de groep de prijzen blijft verhogen na de pandemie.

Meredith verwacht dat de marktwaarde van Berkshire ver boven de $1 biljoen zal stijgen en verhoogt zijn koersdoel voor de komende 12 maanden naar $759.000 voor de A-aandelen. Dat is bijna 9% hoger dan het niveau van woensdag.

“Wij blijven geloven dat de aandelen van BRK een aantrekkelijke belegging zijn in een onzekere macro-economische omgeving”, schreef hij eerder deze maand in de notitie.

Hoog prijskaartje

De originele klasse A-aandelen van Berkshire hebben een van de hoogste prijskaartjes op Wall Street. Tegenwoordig worden ze voor 68% meer verkocht dan de mediaanprijs van een huis in de VS.

Source: https://buystocks.co.uk/news/buffetts-berkshire-hathaway-hits-1-trillion-market-value-first-u-s-company-outside-of-tech-to-do-so/