Home » Opleiding » Dividendaandelen versus groeiaandelen

Dividendaandelen versus groeiaandelen

Een van de gemeenschappelijke punten die onervaren en aspirant-beleggers lastig vallen bij het begrijpen van de belangrijkste verschillen tussen dividend- en groeiaandelen en waar ze hun zuurverdiende geld moeten investeren.

In dit artikel zullen we proberen u cruciale informatie te geven over beleggen in dividend- en groeiaandelen, evenals de belangrijkste voor- en nadelen die deze twee keuzes met zich meebrengen.

Wat zijn dividendaandelen?

Hoewel alle bedrijven hun winst willen behouden en herinvesteren om verdere groei te stimuleren en nieuwe aanbiedingen te lanceren, keren sommige van hen een deel van hun winst uit aan hun aandeelhouders. Deze winstverdeling staat bekend als dividenden en bedrijven die dividenden uitkeren, worden dividendaandelen genoemd.

Er moet echter worden opgemerkt dat niet alle bedrijven dividend uitkeren, aangezien geen enkele wet dit vereist. Bedrijven die dividend uitkeren, zijn doorgaans gevestigde, financieel sterke bedrijven en leiders in hun respectievelijke bedrijfstakken en sectoren.

Sommige bedrijven geven er de voorkeur aan dividend uit te keren, zelfs als ze geen significante winst maken, met als doel hun aandeelhouders altijd te belonen.

Er zijn meerdere soorten dividenden, waaronder contanten, aandelen, onroerend goed, scrip en liquiderende dividenden. Dividenden worden meestal per kwartaal uitgekeerd via contante betalingen, terwijl sommige bedrijven ze jaarlijks betalen.

Voordelen van beleggen in dividendaandelen

De allerbelangrijkste reden waarom beleggers graag dividendaandelen kopen, is dat ze hen een consistente bron van inkomsten of een toenemende cashflow bieden. Dividenduitkerende bedrijven belonen hun investeerders, ongeacht of hun aandelenkoers stijgt of daalt.

Dividendaandelen zijn vooral populair onder risicomijdende beleggers. De reden hiervoor is dat dividendbedrijven over het algemeen leiders zijn in hun respectievelijke sectoren, met sterke balansen en gevestigde bedrijven.

Als zodanig zijn deze bedrijven veel beter gepositioneerd om tijden van onrust te doorstaan en daarom is het minder waarschijnlijk dat ze significante aandelendalingen meemaken, wat beleggers stabiliteit en gemoedsrust biedt.

Vanwege hun veerkracht en dominante marktpositie zijn deze bedrijven groot genoeg om een deel van hun winst opzij te zetten en deze regelmatig aan hun investeerders uit te betalen.

Nadelen van beleggen in dividendaandelen

De belangrijkste zwakte van beleggen in dividendaandelen is het beperkte voordeel. Hoewel dividendaandelen regelmatig dividend uitkeren aan aandeelhouders, heeft bijna geen van hen een dividendrendement van meer dan 10% per jaar. Het dividendrendement verwijst naar de hoeveelheid geld die een bedrijf op jaarbasis aan zijn investeerders uitkeert in verhouding tot zijn aandelenkoers. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage.

Een ander belangrijk nadeel van dividendaandelen is dat deze bedrijven veel langzamer groeien dan de zogenaamde groeibedrijven. Dit betekent niet dat bedrijven die dividend uitkeren helemaal niet groeien, maar veeleer dat ze veel langzamer groeien omdat ze al hun activiteiten hebben uitgebreid en dus minder ruimte hebben voor verdere groei.

Hierboven hebben we vermeld dat bedrijven niet verplicht zijn om dividend uit te keren, dus het is belangrijk om te vermelden dat een bedrijf zijn dividendbetalingen op elk moment kan verlagen. Dit gebeurt echter meestal alleen wanneer het bedrijf een uitdagende periode doormaakt en niet in staat is om zijn dividenden te dekken met de huidige kasstromen.

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen verwijzen naar bedrijven waarvan wordt verwacht dat ze veel sneller groeien dan het gemiddelde groeitempo in hun markt. Anders gezegd, deze aandelen hebben het potentieel om aanzienlijk sneller te waarderen dan hun marktconcurrenten en bieden daarom meer lucratieve rendementen voor beleggers.

Groeiaandelen zijn typisch voor risicovolle beleggers. Ze kopen deze aandelen in de verwachting dat ze snel in waarde zullen stijgen en in de toekomst meer investeerders zullen lokken.

Een van de belangrijkste verschillen tussen groeiaandelen en dividendaandelen is dat snelgroeiende bedrijven doorgaans geen dividend uitkeren. In plaats daarvan richten ze zich op het herinvesteren van het grootste deel van hun winst om de expansie verder te versnellen. Ook hebben groeiaandelen over het algemeen geen aanzienlijke marktkapitalisaties, maar sommige grote bedrijven worden ook als groeiaandelen beschouwd.

Voordelen van beleggen in groeiaandelen

We kunnen zeggen dat het belangrijkste argument voor het steunen van groeiaandelen is dat ze een aanzienlijk hoger opwaarts rendement bieden dan dividendaandelen.

Een ander gemeenschappelijk kenmerk en voordeel van groeiaandelen is hun hoge koers-winstverhouding (P/E). In eenvoudige bewoordingen is de P/E-ratio een verhouding die de huidige aandelenkoers van een bedrijf vergelijkt met de winst per aandeel (EPS). Het is een van de meest voorkomende indicatoren die worden gebruikt om een bedrijf te beoordelen en te begrijpen of ze ondergewaardeerd of overgewaardeerd zijn.

Vanwege hun hoge K/W-ratio wordt verwacht dat groeibedrijven in de toekomst sterke winsten zullen maken, waardoor ze een aantrekkelijke investeringskeuze zijn.

Groeiaandelen zullen naar verwachting snel groeien, omdat deze bedrijven doorgaans unieke concurrentievoordelen hebben ten opzichte van hun rivalen. Dit, in combinatie met enkele andere voordelen, stelt groeibedrijven in staat om een loyale, snelgroeiende consumentenbasis op te bouwen, wat hun aantrekkingskracht en potentieel voordeel verder vergroot.

Investeren in groeibedrijven is een strategie die over het algemeen gokt op het behalen van rendement over een langere periode, waardoor het een populaire keuze is onder langetermijnbeleggers die niet veel liquiditeit hebben of nodig hebben.

Nadelen van beleggen in groeiaandelen

Net als elke andere beleggingsstrategie, brengt het kopen van groeiaandelen bepaalde risico's met zich mee. In de eerste plaats keren groeiaandelen doorgaans geen dividenden uit, wat betekent dat beleggers alleen winst kunnen maken uit deze aandelen door aandelen te verkopen tegen een hogere prijs dan waarvoor ze ze hebben gekocht.

Aan de andere kant, als deze aandelen hun potentieel niet bereiken en niet voldoen aan de groeiverwachtingen, zullen beleggers die ze hebben gesteund waarschijnlijk verlies lijden.

Om deze redenen worden groeiaandelen beschouwd als risicovollere activa en daarom moet men zeer voorzichtig zijn bij het beleggen van hun zuurverdiende geld in deze bedrijven. Bovendien wordt beleggers die groeiaandelen willen kopen geadviseerd om veel onderzoek te doen voordat ze de investering doen.

Weet echter dat het onderzoeken van de markt en aandelen gemakkelijker gezegd en gedaan is, omdat men een gedegen kennis moet hebben van bepaalde technische indicatoren en waarderingsmultiples om de winnende aandelen te kiezen.

Conclusie

Zowel dividend- als groeiaandelen hebben hun voor- en nadelen. Je zou kunnen zeggen dat de eerste keuze meer geschikt is voor risicomijdende beleggers, terwijl groeiaandelen een betere keuze zijn voor 'upside chasers'.

De waarheid is dat er geen perfecte keuze is, en dat is precies waarom veel ervaren beleggers hun portefeuilles diversifiëren door hun geld toe te wijzen aan zowel groei- als dividendaandelen.