Home » News » AI-aandelen kelderen nadat AMD zwakke voorspellingen doet over de chipverkoop.

AI-aandelen kelderen nadat AMD zwakke voorspellingen doet over de chipverkoop.

News Team

AI-aandelen kelderden woensdag nadat AMD analisten een omzetverwachting voor 2024 had aangeboden voor zijn AI-chip, die onder de schattingen van analisten lag.

De aandelen van AMD daalden met 10%, waardoor concurrent Nvidia in de woensdagtransacties met ongeveer 5% daalde. Ondertussen daalde Super Micro Computer, dat AI-compatibele servers verkoopt met producten van Nvidia en AMD, met 15% nadat het gemengde winstresultaten rapporteerde.

De drie bedrijven hebben tijdens de handelssessie van woensdag samen een gezamenlijke marktwaarde van $143 miljard weggevaagd.

Het onvermogen van AMD om aan de hoge AI-verkoopverwachtingen van Wall Street te voldoen, leidde tot zorgen dat AMD te kampen heeft met een vraagprobleem, hoewel AMD-CEO Lisa Su deze zorgen van de hand wees en zei dat het aanbod het grotere probleem is voor de verkoop van AI-chips.

“We hebben een krap aanbod. Er bestaat dus op de korte termijn geen twijfel dat als we meer aanbod zouden hebben, er vraag naar dat product zou zijn”, zei AMD-CEO Lisa Su tijdens de winstoproep van het bedrijf.

AMD verhoogde de omzetverwachting voor 2024 voor zijn MI300 AI-chip met $500 miljoen naar $4 miljard. Ondanks de stijging voldeed dat cijfer niet aan de hoge verwachtingen van investeerders, waarbij sommigen volgens Bloomberg dit jaar ruim 8 miljard dollar aan inkomsten uit de AI-chip verwachtten.

Hoewel aanbodbeperkingen een tegenwind lijken te zijn voor de AI-chipactiviteiten van AMD, zou de concurrentie dat ook kunnen zijn. De MI300-chip van het bedrijf is een directe concurrent van Nvidia’s immens populaire H100-chip, en AMD beweert dat zijn chip beter presteert dan die van Nvidia.

Volgens Goldman Sachs is Nvidia’s volgende generatie H200-chip echter twee keer krachtiger in het trekken van conclusies dan zijn oudere H100-chip, dus AMD staat misschien al achter de bal met zijn AI-chipaanbod.

Nvidia-CEO Jensen Huang lijkt dat zeker te denken.

In een interview vorige maand zei Huang dat zijn concurrenten hun klanten feitelijk zouden moeten betalen om hun AI-chips te gebruiken, omdat deze niet vergelijkbaar zijn met de rekenkracht die wordt geboden door Nvidia’s GPU’s.

“Onze totale bedrijfskosten zijn zo hoog dat zelfs als de chips van de concurrent gratis zijn, deze niet goedkoop genoeg zijn”, zei Huang op de Stanford Economic Summit.

Of Nvidia in staat zal zijn om aan de hoge omzet- en winstverwachtingen van Wall Street te voldoen, zal pas bekend worden als het bedrijf op 22 mei de winst bekendmaakt.

Source: https://buystocks.co.uk/news/ai-stocks-plunge-after-amd-gives-weak-forecast-for-chip-sales/