Home » News » AMD verslaat de omzet en de winst per aandeel in het eerste kwartaal, terwijl de aandelenkoersen lager zijn dankzij lichte richtlijnen.

AMD verslaat de omzet en de winst per aandeel in het eerste kwartaal, terwijl de aandelenkoersen lager zijn dankzij lichte richtlijnen.

News Team

Chipgigant AMD (AMD) rapporteerde dinsdag dat de winst over het eerste kwartaal de verwachtingen van analisten overtrof, maar lichter dan verwachte verwachtingen voor het huidige kwartaal stuurden het aandeel lager.

De aandelen van de chipmaker daalden woensdag in de voorbeurshandel met ongeveer 6%.

De aankondiging van AMD volgt op het teleurstellende rapport van concurrent Intel van vorige week, waarin het lager dan verwachte omzetvooruitzichten voor het lopende kwartaal rapporteerde.

AMD zei dat het in het tweede kwartaal een omzet verwacht van tussen de $5,4 miljard en $6 miljard; schattingen riepen op tot $ 5,72 miljard.

AMD rapporteerde een gecorrigeerde winst per aandeel (EPS) van $0,62 op een omzet van $5,5 miljard.   Wall Street rekende op een aangepaste winst per aandeel van $0,61 op een omzet van $5,45 miljard. Het bedrijf rapporteerde een winst per aandeel van $0,60 op een omzet van $5,35 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Belangrijk is dat AMD dit kwartaal een beter dan verwachte datacenteromzet zag, waarbij het bedrijf een omzet rapporteerde van $2,34 miljard. Wall Street was op zoek naar $2,31 miljard.

AMD’s MI300-chips zijn bedoeld om de strijd aan te gaan met Nvidia’s (NVDA) bestverkochte H100-lijn van versnellers. Het bedrijf zei eerder dat zijn MI300X de chips van Nvidia verslaat, een claim die Nvidia verwierp. Intel jaagt ook op Nvidia’s H100-platform met zijn Gaudi 3-accelerators.

Nvidia maakte echter tijdens de GTC-conferentie in maart de opvolger van de H100, het Blackwell-platform, bekend. Dit platform zou betere prestaties moeten bieden dan zijn voorganger.

De AI-wapenwedloop vertraagt ook niet snel. Microsoft (MSFT), Google (GOOG) en Meta (META) hebben elk aangekondigd dat ze geld steken in AI-datacentermogelijkheden om hun verschillende softwareaanbod uit te bouwen en te ondersteunen.

Maar of AMD een aanzienlijk marktaandeel kan afpakken van marktleider Nvidia valt nog te bezien. Volgens UBS Global Research-analist Timothy Arcuri zou de verkoop van MI300X dit jaar miljarden moeten opleveren.

“We beschouwen de omzet van MI300 dit jaar nog steeds als conservatief tussen de 5 en 6 miljard dollar en we zien ook dat de verwachtingen prima zijn”, schreef hij voorafgaand aan de winstcijfers in een beleggersnota.

Aan de pc-kant rapporteerde AMD een klantenomzet van $1,37 miljard, hoger dan de schattingen van Wall Street van $1,29 miljard.

Volgens IDC zijn de wereldwijde pc-verkopen in het eerste kwartaal van 2024 met 1,5% gestegen, wat het eerste kwartaal van groei markeert na twee jaar van dalingen. Intel rapporteerde op zijn beurt in het laatste kwartaal een stijging van 31% in de omzet van Client Group, het pc-chipsegment van het bedrijf.

Maar AMD en Intel zijn niet de enige bedrijven die aandringen op een deel van de AI-pc-markt. Qualcomm (QCOM) streeft naar zijn eigen stijl met zijn nieuwe Snapdragon X Elite- en Snapdragon X Plus-chips voor laptops.

De inkomsten uit Gaming en Embedded bleven ondertussen achter bij de verwachtingen van Wall Street. AMD rapporteerde een gamingomzet van $922 miljoen in het kwartaal, minder dan de $965,5 miljoen die analisten hadden verwacht. De embedded omzet bedroeg $846 miljoen. Analisten hadden een omzet van $922,6 miljoen verwacht.

Source: https://buystocks.co.uk/news/amd-beats-on-q1-revenue-and-eps-stock-edges-lower-on-light-guidance/