Home » News » Chipaandelen, megacaps sturen de S&P 500 en Nasdaq naar recordhoogtes.

Chipaandelen, megacaps sturen de S&P 500 en Nasdaq naar recordhoogtes.

News Team

De S&P 500 en de Nasdaq bereikten dinsdag recordhoogtes, mogelijk gemaakt door halfgeleiders en megacaps, toen het Congres getuigenissen hoorde van Fed-voorzitter Jerome Powell, die zei dat meer ‘goede’ economische gegevens de argumenten voor renteverlagingen zouden versterken.

AI-chip favoriet Nvidia (NVDA) steeg met 4%, terwijl Applied Materials AMAT.O en Micron Technology MU.O respectievelijk 2% en 3% wonnen, waardoor de Philadelphia SE Semiconductor index.SOX naar een recordhoogte steeg.

De S&P 500 Information Technology Index.SPLRCT bereikte ook een recordhoogte, samen met megacaps als Alphabet (GOOG) en Apple (AAPL), terwijl Meta Platforms (META) en Amazon.com (AMZN) met 0,9% en 0,3% stegen. %, respectievelijk.

Maandag was de 35e keer dat de S&P 500 dit jaar een nieuw slotrecord neerzette, omdat scherpe winsten in AI-gekoppelde en andere technologieaandelen het aandelensentiment helder hielden en de onzekerheid rond het renteverlagingstraject van de Fed compenseerden.

De Dow Jones.DJI presteerde echter ondermaats, waarbij een daling van 2% in Salesforce CRM.N de grootste rem op de blue chip-index was.

Ondertussen zei Powell in zijn getuigenis voor het Congres dat, hoewel de inflatie “boven” de doelstelling van een zachte landing van 2% blijft, deze de afgelopen maanden is verbeterd en dat “meer goede gegevens de argumenten voor renteverlagingen zouden versterken”.

“Het klinkt alsof Powell nog maar een paar maanden aan fatsoenlijke inflatiecijfers wil voldoen om het vertrouwen te hebben om te beginnen met verlagen, zodat een renteverlaging in september in het spel zou kunnen komen”, zegt Brian Jacobsen, hoofdeconoom bij Annex Wealth Management.

Uit de laatste reeks economische projecties van de beleidsmakers van de centrale bank bleek dat er dit jaar slechts één renteverlaging zou plaatsvinden. Maar de markten zijn gebleven bij het inprijzen van een versoepeling van 50 basispunten en zagen een kans van bijna 72% op een verlaging van 25 basispunten tijdens de bijeenkomst van de Fed in september, aldus FedWatch van CME.

Die weddenschappen lagen een maand geleden onder de 50%.

Deze week verschijnen ook cruciale inflatiegegevens, waaronder de consumentenprijsindex van donderdag en de producentenprijsindex van vrijdag.

Beleggers wachten deze week ook op de start van het bedrijfswinstenseizoen voor het tweede kwartaal, waarover de grote banken vrijdag zullen rapporteren.

Volgens gegevens van LSEG I/B/E/S zien analisten gemiddeld genomen dat bedrijven uit de S&P 500 hun totale winst per aandeel in het tweede kwartaal met 10,1% verhogen, vergeleken met een stijging van 8,2% in het eerste kwartaal.

Om 10:05 uur ET daalde de Dow Jones Industrial Average.DJI met 147,89 punten, of 0,38%, naar 39.196,90, de S&P 500.SPX steeg met 11,96 punten, of 0,21%, naar 5.584,81, en de Nasdaq Composite.IXIC daalde een stijging van 86,31 punten, of 0,47%, naar 18.490,05.

Onder de single movers steeg Tempus AI TEM.O met 7,5% nadat meerdere makelaars, waaronder JPMorgan en Morgan Stanley, aandelendekking met bullish ratings hadden opgestart.

Eli Lilly. N> steeg met 0,6% nadat uit een data-analyserapport bleek dat de behandeling van Mounjaro tot sneller en groter gewichtsverlies leidt dan het obesitasmedicijn van Novo Nordisk, Wegovy.

CVS Health CVS.N en UnitedHealth Group UNH.N daalden respectievelijk met 0,9% en 0,4%, nadat de Amerikaanse Federal Trade Commission zei dat een handvol beheerders van apotheekvoordelen een buitensporige invloed uitoefende op de prijzen van geneesmiddelen op recept.

Er waren meer dalende emissies dan de vooruitstrevende beleggers, met een ratio van 1,51 op 1 op de NYSE en een ratio van 1,31 op 1 op de Nasdaq.

De S&P-index noteerde 19 nieuwe hoogtepunten in 52 weken en negen nieuwe dieptepunten, terwijl de Nasdaq 38 nieuwe hoogtepunten en 74 nieuwe dieptepunten noteerde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/chip-stocks-megacaps-steer-sp-500-nasdaq-to-record-highs/