Home » News » Intel is de grootste verliezer van de Dow

Intel is de grootste verliezer van de Dow

Halfgeleiders zitten in alles. Onze telefoons, onze laptops, onze televisies. Zelfs onze auto’s. Maar zorgen over een wereldwijde recessie en aanhoudende zorgen over aanbodtekorten als gevolg van aanhoudende pandemiegerelateerde sluitingen in Azië in de afgelopen twee jaar, kwetsen topchipbedrijven.

Aandelen van Intel Corporation (NASDAQ: INTC) zijn dit jaar met meer dan 45% gedaald, waardoor het de grootste hond van de Dow is. Intel (INTC) worstelt ondanks goed gepubliceerde plannen om meer fabrieken in de Verenigde Staten te bouwen en meer thuis te huren. President Biden heeft zelfs net een rondleiding gehad door de nieuwe Intel (INTC)-faciliteit in Ohio voor zijn baanbrekende ceremonie.

Om eerlijk te zijn, Intel is niet het enige chipbedrijf dat het dit jaar moeilijk heeft.

Aandelen van halfgeleiderrivalen NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) en Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ: AMD) zijn beide met meer dan 50% gedaald. De problemen in de toeleveringsketen en de angst voor een snel vertragende economie wegen op de hele sector. De benchmark Philadelphia Semiconductor Index (SOX), of SOX zoals het op Wall Street bekend staat, is in 2022 bijna 40% gedaald.

Maar Intel is al langer een achterstand. De aandelen worden nu op het laagste niveau sinds mei 2016 verhandeld. Het aandeel is de afgelopen vijf jaar met meer dan 25% gedaald, terwijl de SOX meer dan verdubbeld is, Nvidia bijna 200% is gestegen en AMD met meer dan 400% is gestegen.

Kan de nieuwe CEO Pat Gelsinger (hij nam het in 2021 over) Intel omdraaien? Beleggers kunnen Gelsinger meer tijd geven om het bedrijf weer op de rails te krijgen.

Hoeveel tijd is echter onduidelijk. De voorganger van Gelsinger, Bob Swan, was slechts iets meer dan twee jaar CEO. Swan nam het over van Brian Krzanich, die in 2018 aftrad nadat hij een “vroegere consensuele relatie” met een Intel-medewerker had onthuld.

Een fondsbeheerder die de aandelen bezit, denkt dat Gelsinger Intel in zijn oude glorie kan herstellen. Maar hij zei dat het tijd zal kosten en dat beleggers zich nog niet meteen op de aandelen hoeven te haasten.

“Ik denk niet dat er een gevoel van urgentie is om te kopen. Maar op de langere termijn denk ik dat Intel het schip zal rechtzetten”, zegt Jeff Travis, portefeuillemanager van Oak Associates Funds. Travis is eigenaar van Intel in het Red Oak Technology Select-fonds.

Travis denkt wel dat halfgeleideraandelen nog steeds een goede ‘seculiere groei-industrie’ zijn en dat de waarderingen nu aantrekkelijk zijn gezien de sterke daling van de aandelen.

Hij zei dat chipapparatuurbedrijven KLA en Kulicke en Soffa Industries Inc. (NASDAQ: KLIC), die producten verkopen aan grote halfgeleiderfabrikanten, en Ambarella Inc (NASDAQ: AMBA), waarvan de videoverwerkingschips in auto’s worden gebruikt, topkeuzes zijn.

Dus is het ergste voorbij voor deze en andere halfgeleiderbedrijven? Analisten van Goldman Sachs denken van niet. Ze hebben vrijdag hun omzet- en winstramingen verlaagd voor geheugenchipleiders Micron Technology, Inc. (NASDAQ: MU), die donderdag winst zal rapporteren, en Western Digital Corp (NASDAQ: WDC).

“Er zijn een reeks negatieve industriële datapunten geweest”, merkten de analisten op, wijzend op voorzichtige opmerkingen over de vraag van Intel, AMD en Nvidia in de afgelopen weken. De Goldman-analisten voegden eraan toe dat er “zwakte is in de pc-, enterprise-server- en smartphone-eindmarkten.”

Het kan dus zijn dat de grote chipbedrijven binnenkort een bodem zullen bereiken.

Shocktober of Rocktober voor aandelen?

September is historisch gezien de slechtste maand voor de aandelenmarkt. Deze september blijkt geen uitzondering te zijn.

De Dow is deze maand tot dusver met meer dan 6% gedaald en is niet ver verwijderd van een dieptepunt in 52 weken. Dat volgt op een daling van meer dan 4% in augustus. De S&P 500 en Nasdaq deden het zelfs nog slechter en daalden respectievelijk met 7% en 8%.

Zou de markt echter in oktober kunnen herstellen? Natuurlijk, de maand die eindigt met Halloween heeft een slechte reputatie als een enge maand voor handelaren. Wall Street heeft in oktober enkele historische dalingen gekend. Denk bijvoorbeeld aan 1929, 1987 en 2008.

Maar deze massale uitverkoop in oktober zijn eigenlijk anomalieën. Aandelen genieten vaak van sterke stijgingen aan het einde van het jaar, aangezien beleggers tijdens de feestdagen inzetten op een gezonde winstgroei en sterke consumentenbestedingen.

De detailhandelsverkopen zijn de laatste tijd gestegen, gestimuleerd door een forse daling van de gas- en olieprijzen, waardoor er meer geld in de portemonnee van de consument kwam. Er is dus hoop dat Amerikanen zullen blijven winkelen, vooral omdat de arbeidsmarkt ook sterk blijft. Dat zou de bedrijfswinsten moeten verhogen.

Toch zorgt de onrust op de wereldmarkten, met name als gevolg van inflatie, ervoor dat blue chip-bedrijven zoals FedEx Corporation (NYSE: FDX) waarschuwingen geven over hun inkomsten en de economie.

De meeste grote bedrijven zullen in oktober de winst voor het derde kwartaal rapporteren…

Analisten hebben hun prognoses voor het derde kwartaal de afgelopen weken al behoorlijk naar beneden bijgesteld. Volgens gegevens van FactSet voorspelt Wall Street nu een winstgroei van slechts 3,2% voor het derde kwartaal.

Als ze voor het einde van dit jaar en ook volgend jaar moeten beginnen met het verlagen van de schattingen, zou dat de voorraden nog verder kunnen drukken.

“Er is meer neerwaarts risico voor Amerikaanse aandelen”, zegt Luke Tilley, hoofdeconoom en hoofd asset allocatie en kwantitatieve diensten voor Wilmington Trust Investment Advisors.

Volgende

Maandag: BBP Duitsland.

Dinsdag: Amerikaanse duurzame orders; Amerikaans consumentenvertrouwen; Amerikaanse verkoop van nieuwe huizen; inkomsten van Jabil Inc (NYSE: JBL), United Natural Foods Inc (NYSE: UNFI) en BlackBerry Ltd (NYSE: BB).

Woensdag: VS in afwachting van huizenverkopen; inkomsten van Cintas Corporation (NASDAQ: CTAS) en Paychex, Inc. (NASDAQ: PAYX).

Donderdag: BBP VS (derde schatting voor Q2); Amerikaanse wekelijkse werkloosheidsaanvragen: Porsche IPO; inkomsten van CarMax, Inc (NYSE: KMX), Rite Aid Corporation (NYSE: RAD), Bed Bath & Beyond Inc (NASDAQ: BBBY), Nike Inc (NYSE: NKE) en Micron Technology, Inc. (NASDAQ: MU).

Vrijdag: Einde derde kwartaal; Amerikaanse PCE-inflatie; persoonlijk inkomen en uitgaven in de VS; Amerikaanse U. of Michigan consumentenvertrouwen; Chinese PMI; India rentebesluit; inkomsten uit Evergrande.