Home » News » Wall Street bouwt voort op een Amerikaanse aandelenrally van $4 biljoen.

Wall Street bouwt voort op een Amerikaanse aandelenrally van $4 biljoen.

News Team

De aandelen herstelden zich, waardoor een rally werd voortgezet die dit jaar al de grens van $4 biljoen heeft overschreden, dankzij de hoop dat de renteverlagingen van de Federal Reserve de winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven zullen blijven stimuleren.

De aandelenmarkt herstelde zich na een tweedaagse terugval, waarbij de vooruitgang van de S&P 500 voor 2024 de 10% naderde. Volgens gegevens verzameld door Bloomberg heeft de Amerikaanse maatstaf sinds 1950 slechts vijf kwartalen op rij een winst met dubbele cijfers gekend.

“De aandelenkoersen zijn in het eerste kwartaal gestegen in afwachting van de eerste renteverlagingen”, zegt Anthony Saglimbene van Ameriprise. “Waarschijnlijk zijn we al in een periode beland waarin het minder waarschijnlijk is dat de Federal Reserve de markt van nu af aan zal verrassen.”

Terwijl traders zich op vrijdag voorbereidden op de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed – wanneer de markten gesloten zullen zijn – analyseerden ze de laatste economische cijfers. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen bleef stabiel, de bestellingen voor duurzame goederen stegen terwijl de groei van de huizenprijzen versnelde in het snelste tempo sinds 2022.

De S&P 500 steeg naar ongeveer 5.230 punten. Tesla Inc. (NASDAQ: TSLA) leidde winsten in megacaps, terwijl Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) ondermaats presteerde toen de iPhone-leveringen in China daalden. De startup Trump Media & Technology Group Corp. van voormalig president Donald Trump maakte een enorme sprong na de voltooiing van een fusie met Digital World Acquisition Corp.

De rente op tienjarige staatsobligaties steeg met één basispunt naar 4,26%, vooruitlopend op de verkoop van vijfjarige staatsobligaties ter waarde van $67 miljard. De dollar wankelde.

De S&P 500 ligt op koers om van november tot en met maart vijf opeenvolgende maanden winst te boeken – een prestatie die deze eeuw in 2013 slechts één keer werd behaald.

Volgens Jeffrey Hirsch, redacteur van de Stock Trader’s Almanac, heeft deze opzet historisch gezien een seculaire bull run op Amerikaanse aandelen ondersteund die minstens een jaar heeft geduurd. Sinds 1950, toen de aandelenbenchmark van november tot maart een opeenvolgende maandelijkse stijging boekte, steeg de S&P 500 de resterende negen maanden van het jaar in alle elf gevallen, met een gemiddelde winst van 12%, voegde hij eraan toe.

“Ik blijf de Amerikaanse aandelenmarkt technisch gezien aantrekkelijk vinden en heb niet het gevoel dat er voldoende risico is om op dit moment een uitverkoop te rechtvaardigen”, aldus Mark Newton van Fundstrat Global Advisors. “Over het geheel genomen is het waarschijnlijk dat de prijzen weer hoger worden en eind maart stijgen, aangezien er geen aanwijzingen zijn voor technische verslechtering.”

Newton zegt dat een rally van de S&P 500 naar 5.350-5.400 zeker mogelijk is tot medio april – voordat er een consolidatie op gang komt.

Willen aandelen hun meervoudige groei van de afgelopen maanden rechtvaardigen, dan moeten de mondiale centrale banken dit jaar het monetaire beleid versoepelen en moeten bedrijven een gezonde winstgroei realiseren, aldus Marko Kolanovic van JPMorgan Chase & Co.

“Over het geheel genomen kunnen de huidige aandelenratio’s worden verdedigd als de centrale banken zich milder opstellen dan momenteel wordt verwacht, maar zonder dat dit gepaard gaat met groeiteleurstellingen”, schreef hij deze week. Als de winsten tegenvallen en de centrale banken restrictiever zijn, zullen de aandelenratio’s moeten dalen, voegde hij eraan toe.

De institutionele, particuliere en hedgefondsklanten van Bank of America Corp. waren in de week eindigend op 22 maart allemaal nettoverkopers van Amerikaanse aandelen, terwijl bedrijven die hun eigen aandelen kochten de enige nettokopers waren.

Terwijl het grote debat zich ontvouwt over hoe geconcentreerd of breed de S&P 500-rally dit jaar is geweest, zijn er gegevens die beide argumenten ondersteunen.

Nadat het jaar begon met winsten gericht op technologiesectoren, heeft de rally zich uitgebreid naar andere groepen zoals grondstoffen en industriële sectoren. Als we echter kijken naar de bijdrage aan het totale rendement, is 60% van de winst in de meter te danken aan slechts zes aandelen: Nvidia Corp. (NASDAQ: NVDA), Microsoft Corp. (NASDAQ: MSFT), Meta Platforms Inc. (NASDAQ: MVRS), Amazon.com Inc. (NASDAQ: AMZN), Eli Lilly & Co. en Broadcom Inc.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-builds-on-4-trillion-us-stock-rally/