Home » News » WERELDMARKTEN-Japanse aandelen verlengen de rally, centrale banken worden in de wacht gezet

WERELDMARKTEN-Japanse aandelen verlengen de rally, centrale banken worden in de wacht gezet

News Team

Japanse aandelen leidden maandag de Amerikaanse en Europese futures hoger, nadat de AI-hype de technologiesector een boost gaf, voorafgaand aan een week boordevol bijeenkomsten van de centrale banken, belangrijke economische cijfers en bedrijfswinsten.

Chipaandelen zijn goed bezig sinds Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vorige week zijn winstvooruitzichten verhoogde vanwege de groeiende vraag naar hoogwaardige chips die in AI-toepassingen worden gebruikt.

Dat zorgde ervoor dat de Nikkei met meer dan 1,5% steeg naar een nieuwe piek over 34 jaar en bracht de winst voor januari op bijna 9%.

Chipmakers, waaronder Nvidia en Advanced Micro Devices , behoorden tot de begunstigden van de AI-gedreven rally.

Dat zou de aandacht moeten verscherpen op de resultaten van Intel en IBM deze week, samen met Tesla, Netflix, Lockheed Martin en tal van anderen.

Nasdaq-futures verlengden hun rally met winsten van 0,6%, terwijl S&P 500-futures 0,2% stegen. EURO STOXX 50-futures stegen met 0,8% en FTSE-futures met 0,3%.

Toch daalde MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan nog steeds met 0,45%, na vorige week al een klap te hebben gekregen.

De index staat onder druk door de zwakte op de Chinese markten, die vorige week een dieptepunt in vijf jaar bereikten en aanleiding gaven tot speculaties dat staatsfondsen de aandelen moesten ondersteunen.

Peking lijkt nog steeds terughoudend met het geven van agressieve stimuleringsmaatregelen, terwijl de centrale bank maandag opnieuw een renteverlaging in haar markttransacties overslaat.

Verwacht wordt dat de Bank of Japan het beleid dinsdag ook supergemakkelijk zal houden, geholpen door een tweede maand van vertraging van de consumentenprijzen.

De algemene veronderstelling onder analisten is dat de centrale bank zal willen zien of de loonrondes in het voorjaar een sterke groei zullen opleveren, alvorens te beslissen of zij overgaat tot verkrapping.

“Gebaseerd op de eerste ‘shunto’-resultaten die medio maart zijn vrijgegeven en de bijeenkomst van branchemanagers in april, zal de BoJ in staat zijn de duurzaamheid van de lonen te bevestigen en in april af te stappen van het negatieve rentebeleid”, schreven analisten van Barclays in een notitie.

“Daarna verwachten we geleidelijke renteverhogingen vanaf de tweede helft van 24, maar de beleidsrente zou ruim onder neutraal moeten blijven.”

ECB heeft geen haast

De Europese Centrale Bank (ECB) komt donderdag bijeen en zal naar verwachting stabiel blijven, gezien het recente agressieve commentaar van topambtenaren.

“Een renteverlaging in maart is nog steeds zinvol, maar de tegenreactie van ECB-functionarissen is de afgelopen dagen krachtig geweest, waardoor een renteverlaging in juni waarschijnlijker is geworden”, zegt Giovanni Zanni, econoom bij NatWest Markets.

“Gegevens blijven onze lang gekoesterde opvatting ondersteunen dat de ECB waarschijnlijk te ver is gegaan in haar renteverhogingscyclus”, voegde hij eraan toe. “Wij zijn van mening dat een uitstel waarschijnlijk de noodzaak zal impliceren van een krachtiger eerste stap, waarbij een verlaging van 50 bp waarschijnlijker is dan een verlaging van 25 bp.”

Futures hebben een versoepeling van 40 basispunten in juni ingeprijsd, waarbij een eerste verlaging in mei een kans van 76% impliceert.

De centrale banken in Canada en Noorwegen komen deze week ook bijeen en er wordt geen verandering in de rente verwacht, al wordt aangenomen dat Turkije waarschijnlijk opnieuw zal gaan verhogen.

Hawkish-praat heeft er ook voor gezorgd dat de markten de waarschijnlijkheid van een renteverlaging door de Federal Reserve in maart hebben teruggeschroefd naar 49%, vergeleken met ongeveer 75% een paar weken geleden. Toch is een eerste versoepeling van 25 basispunten in mei meer dan volledig geprijsd.

Fed-functionarissen zitten deze week in een black-out voorafgaand aan de volgende vergadering op 30-31 januari.

De vooruitzichten voor een vroege versoepeling zouden kunnen worden beïnvloed door gegevens over de Amerikaanse economische groei en de kerninflatie die later deze week verschijnen.

Het bruto binnenlands product zal in het vierde kwartaal op jaarbasis 2% bedragen, terwijl de kernindex voor de persoonlijke consumptieprijzen in december vertraagt naar 3,0% op jaarbasis, vergeleken met 3,2% de maand ervoor en het laagste niveau sinds begin 2021.

Recente gegevens hebben de neiging om aan de hoge kant te verrassen, één van de redenen waarom de rente op 10-jaars staatsobligaties vorige week met bijna 20 basispunten steeg om uiteindelijk op 4,12% uit te komen.

Deze verschuiving vormde de basis voor de dollar, die het hoogste punt in vijf weken bereikte op een valutamand. Maandag stond hij iets lager op 148,07 yen, nadat hij vorige week met 2,2% was gestegen, terwijl de euro stilstond op $1,0900, na een week lang met 0,5% te zijn gedaald.

Dit alles zorgde ervoor dat niet-rendabel goud er met $2.023 per ounce onaantrekkelijk uitzag.

Op de oliemarkt hebben de zorgen over de mondiale vraag tot nu toe de dreiging voor het aanbod als gevolg van de spanningen in het Midden-Oosten gecompenseerd.

Brent daalde met 23 cent naar $78,33 per vat, terwijl Amerikaanse ruwe olie in januari met 25 cent daalde naar $73,16 per vat.

Source: https://buystocks.co.uk/news/global-markets-japan-stocks-extend-rally-central-banks-seen-on-hold/