Home » Woordenlijst » Marktorde

Marktorde

Een marktorder verwijst naar een richting die beleggers aan hun makelaar geven om een actief of aandeel tegen de best mogelijke prijs te kopen. Het is het meest voorkomende type order dat beleggers en handelaren op de markt plaatsen.

Bij het plaatsen van een marktorder kan de handelaar het actief niet tegen een specifieke prijs kopen, maar tegen een prijs die is gebaseerd op het huidige marktaanbod. Door een marktorder te plaatsen, instrueert de handelaar zijn makelaar om de transactie zo snel mogelijk uit te voeren tegen de huidige marktprijs.

Houd er echter rekening mee dat de bestelling alleen onmiddellijk wordt ingevuld als de markt open is. Anders, als een handelaar een marktorder plaatst terwijl de markt gesloten is, wordt de order uitgevoerd wanneer de markt open is.

In tegenstelling tot limiet- en stop-loss-orders, is een marktorder de beste keuze voor diegenen die zo snel mogelijk een effect willen verhandelen tegen de huidige prijs.

Marktorders worden voornamelijk gebruikt door beleggers die handelen in de meest populaire index- en beleggingsfondsen en aandelen. Bovendien kunnen beleggers die de bekende DAC-strategie (dollar cost averaging) willen toepassen, ook profiteren van marktorders omdat deze beleggers effecten op dezelfde tijdsintervallen kopen, ongeacht de prijsontwikkeling.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.