Home » News » De S&P 500 stijgt terwijl AI-optimisme de chipaandelen doet stijgen

De S&P 500 stijgt terwijl AI-optimisme de chipaandelen doet stijgen

News Team

Amerikaanse aandelen stegen donderdag, nadat AI-optimisme Nvidia en andere chipaandelen omhoog dreef, terwijl twijfels over renteverlagingen de winsten beperkten.

De in de VS genoteerde aandelen van Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) stegen met 8% nadat ‘s werelds grootste contractproducent van halfgeleiders voor 2024 een omzetgroei van meer dan 20% had voorspeld als gevolg van de groeiende vraag naar hoogwaardige chips die worden gebruikt in kunstmatige-intelligentietoepassingen.

Zwaargewicht chipmaker Nvidia steeg 1,4% na een intraday-record te hebben bereikt, en het was het meest verhandelde bedrijf op Wall Street, met een aandelenruil ter waarde van ongeveer $21 miljard vanaf halverwege de middag.

Broadcom (NASDAQ: AVGO), Qualcomm (NASDAQ: QCOM) en Marvell Technology stegen elk met ruim 3%. Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD) noteerde een recordhoogte voordat ze wat winst moesten inleveren om een stijging van 0,6% te bewerkstelligen.

De Philadelphia SE halfgeleiderindex steeg met 2,6% en kwam dichter bij het recordhoogte van december 2023.

Meta Platforms klom met 1,4%, terwijl Apple (NASDAQ: AAPL) met 3,1% steeg nadat BofA Global Research de aandelen van de iPhone-maker had opgewaardeerd van ‘neutraal’ naar ‘kopen’.

De informatietechnologie-index S&P 500 steeg met maar liefst 2% naar een recordhoogte. Voor het laatst was de stijging 1,6%.

Uit gegevens bleek dat het aantal Amerikanen dat nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering indiende vorige week daalde tot het dieptepunt van eind 2022, wat duidt op een solide banengroei in januari.

Jake Dollarhide, CEO van Longbow Asset Management, zei dat hij de laatste tijd conservatiever is geweest met het geld van zijn cliënten, omdat beleggers er minder zeker van zijn dat de Federal Reserve in maart de rente zal gaan verlagen.

De S&P 500 verloor dinsdag en woensdag terrein na sterke cijfers over de detailhandelsverkopen in december en nadat beleidsmakers de verwachtingen voor een vroege start van renteverlagingen naar beneden hadden gehaald.

“Mensen beginnen te zeggen: ‘Hé, we zijn ervan uitgegaan dat de Fed in maart gaat beginnen met bezuinigen, maar zullen ze dat ook doen, en hoe ziet het eruit als ze dat niet doen?'” zei Dollarhide.

Handelaren zien nu een kans van 56% op een renteverlaging met 25 basispunten in maart, vergeleken met een kans van meer dan 80% een maand geleden, volgens de FedWatch Tool van de CME Group (NASDAQ: CME).

Rentegevoelige sectoren daalden, waarbij de S&P 500 vastgoedindex en de nutsindex respectievelijk 1% en 1,3% daalden.

Raphael Bostic, president van de Federal Reserve van Atlanta, zei dat hij openstaat voor een snellere verlaging van de rente dan hij had verwacht, als er de komende maanden ‘overtuigend’ bewijs komt dat de inflatie sneller daalt dan hij had verwacht. Bostic had eerder gezegd dat hij verwachtte dat het passend zou zijn om de rente in de tweede helft van 2024 te verlagen.

De S&P 500-gezondheidszorgindex daalde met 0,5% naar het laagste punt in ruim twee weken en werd meegesleurd door een daling van 10% in Humana (NYSE: HUM), nadat de zorgverzekeraar had voorspeld dat de medische kosten in het vierde kwartaal hoger zouden zijn dan eerder verwacht.

Peer UnitedHealth (NYSE: UNH) verloor 2,5%, wat woog op de blue-chip Dow Jones.

De S&P 500 steeg 0,45% naar 4.760,60 punten.

De Nasdaq steeg 0,90% naar 14.989,47 punten, terwijl de Dow Jones Industrial Average 0,11% steeg naar 37.309,34 punten.

KeyCorp (NYSE: KEY) verloor bijna 6% nadat de kredietverstrekker een daling van de winst in het vierde kwartaal boekte, terwijl Birkenstock (NYSE: BIRK) bijna 9% daalde na het missen van de kwartaalwinstverwachtingen.

Spirit Airlines daalde met 24% nadat Citigroup het aandeel had verlaagd van ‘neutraal’ naar ‘verkopen’.

Binnen de S&P 500 overtroffen de opkomende emissies de dalende emissies met een verhouding van 1,1 op één.

De S&P 500 noteerde 23 nieuwe hoogtepunten en 7 nieuwe dieptepunten; de Nasdaq noteerde 51 nieuwe hoogtepunten en 154 nieuwe dieptepunten.

Source: https://buystocks.co.uk/news/sp-500-climbs-as-ai-optimism-lifts-chip-stocks/