HomeAandelenBioNTech kopen
Begin met handelen met eToro

Hoe BioNTech (BNTX) aandelen te kopen in België 2022

BioNTech logo
BioNTech (PFE)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...
Auteur: Hassan Maishera Bijgewerkt: July 12, 2022

Biopharmaceutical New Technologies (BioNTech SE) is een Duits biotechnologiebedrijf dat geneesmiddelen voor immunotherapie ontwikkelt die gebruik maken van de mRNA techniek om kanker te behandelen en die vaccins produceert tegen infectieziekten. De vier belangrijkste klassen van geneesmiddelen voor immunotherapie die door het bedrijf worden geproduceerd, zijn mRNA-therapieën, celtherapieën, antilichamen en immunomodulatoren met kleine moleculen.

In 2020 werkte BioNTech samen met het Amerikaanse biotechbedrijf Pfizer om gezamenlijk het Covid-19-vaccin te produceren, klinische proeven uit te voeren en logistieke ondersteuning te bieden. Het gezamenlijk ontwikkelde vaccin werd op de markt gebracht als Comirnaty en is algemeen bekend als het "Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin". In juli 2021 waren er al meer dan 1 miljard doses van het vaccin naar meer dan 100 landen verzonden, terwijl tegen het einde van 2021 2,2 miljard doses zijn afgeleverd, samen met nog eens 1 miljard in 2022.

Het artikel begeleidt je bij het kopen van BioNTech aandelen en geeft belangrijke informatie over de bedrijfsactiviteiten en fundamentele statistieken van het bedrijf.

Hoe Je PFE Aandelen Koopt in 5 Eenvoudige Stappen

 1. 1
  Bezoek de website van eToro met onderstaande link en meld je aan door je gegevens in te vullen in de verplichte velden.
 2. 2
  Vul je persoonlijke gegevens in en vul een korte vragenlijst in voor informatieve doeleinden.
 3. 3
  Klik 'storten', kies je favoriete betaalmethode en volg de aanwijzingen om geld op je rekening te zetten.
 4. 4
  Zoek je favoriete aandeel en vind de belangrijkste statistieken. Als je eenmaal klaar bent om te investeren, klik je op 'handel'.
 5. 5
  Vul het bedrag in wat je wilt investeren en pas je belegging aan om het aandeel te kopen.

Alles wat je moet weten over BioNTech

Het is handig om onder andere de geschiedenis, strategie, inkomstenbronnen en recente prestaties van het bedrijf te kennen voordat je in de aandelen belegt om erachter te komen of dit het juiste activum is voor jouw portefeuille en strategie. De volgende paragrafen vermelden belangrijke feiten over het bedrijf BioNTech en zijn activiteiten.

Geschiedenis van BioNTech

BioNTech werd op 2 juni 2008 opgericht. Het bedrijf noteerde zijn ADS'en (American Depositary Shares) op de Nasdaq Global Select Market op 10 oktober 2019 onder de ticker BNTX tegen de prijs van 15 dollar per aandeel. Het biotechbedrijf haalde ongeveer 150 miljoen dollar op met het aanbod.

Naast het hoofdkantoor heeft het bedrijf verschillende vestigingen in Mainz, Duitsland. Het Noord-Amerikaanse hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Cambridge, Massachusetts, dat samen met het kantoor in San Diego ook dienst doet als onderzoekscentrum.

BioNTech SE heeft veel dochterondernemingen die op verschillende locaties zijn gevestigd en gespecialiseerde taken uitvoeren. BioNTech Innovative Manufacturing Services GmbH, BioNTech US Inc., BioNTech Small Molecules GmbH, BioNTech Delivery Technologies GmbH, BioNTech Cell & Gene Therapies GmbH en BioNTech Diagnostics GmbH zijn enkele van de dochterondernemingen.

Wat is de strategie van BioNTech?

BioNTech gaat strategische allianties en samenwerkingen aan om vaccins en farmaceutische producten te ontwikkelen. BioNTech heeft een samenwerkings- en licentieovereenkomst getekend met Sanofi voor het ontwikkelen van intratumoraal toegediende, op mRNA gebaseerde therapieën voor de behandeling van tumoren.

Daarnaast sloot het bedrijf ook samenwerkingsovereenkomsten met verschillende biotechbedrijven over de hele wereld, zoals Pfizer voor vaccins tegen Covid-19 en griep, Fosun voor Covid-19-vaccin in China, Genentech voor het iNeST mRNA- edicijn, Genmab voor checkpoint immunomodulator antilichamen, en Genevent voor de eiwitvervangingsbehandeling voor zeldzame ziekten.

Het bedrijf verwierf ook in licentie gegeven octrooien van derden en licenties voor intellectueel eigendom die overeenkomen met de mogelijkheden van het bedrijf. Zo heeft het bedrijf licentieovereenkomsten gesloten met TRON, Louisiana State University en MRT CellScript. Vanwege de goudmijn van het bedrijf met de verkoop van zijn Covid-19-vaccin, is het bedrijf van plan het geld te investeren in de ontwikkeling van andere therapeutische producten.

Hoe verdient BioNTech geld?

BioNTech genereert inkomsten uit haar onderzoeks- en ontwikkelingssamenwerkingen met andere bedrijven en commerciële verkoop. Opbrengsten uit R&D-samenwerkingen omvatten productontwikkeling via verschillende benaderingen, zoals het delen van opbrengsten en/of kosten, gezamenlijke ontwikkeling en co-commercialisering, of elke andere onderling overeengekomen benadering.

In het tweede kwartaal van 2021 verdiende het bedrijf in totaal € 28 miljoen euro aan R&D-samenwerkingen met andere bedrijven, waaronder € 13,3 miljoen afkomstig van samenwerking met Genentech Inc., € 14,3 miljoen van Pfizer Inc. en € 0,4 miljoen van anderen.

De tweede bron van inkomsten zijn commerciële inkomsten, waaronder de verkoop van Covid-19-vaccins. In het tweede kwartaal van 2021 genereerde het bedrijf een omzet van € 5,26 miljard uit de verkoop van het Covid-19-vaccin. Van de € 5,26 miljard aan commerciële inkomsten in het tweede kwartaal van 2021, genereerde het bedrijf € 4,09 miljard uit de brutowinst en verkoopmijlpalen van de samenwerkingspartner, terwijl € 1,03 miljard van de inkomsten afkomstig was van de directe verkoop van Covid-19-vaccins in Duitsland.

Hoe heeft BioNTech de afgelopen jaren gepresteerd?

BioNTech begon op de aandelenmarkt op 10 oktober 2019 met een prijs van $ 15 per aandeel. Het is sindsdien gestegen naar het voorlopig hoogste punt van $ 389,01 op 6 augustus 2021. De aandelen hebben tot nu toe een cumulatief rendement van 2.470% gegenereerd, sinds de IPO.

Bron: Google Financiën

BioNTech fundamentele analyse

De fundamentele analyse wordt door slimme beleggers gebruikt om de intrinsieke waarde van het aandeel te bepalen in verhouding tot de marktprijs. Hoewel je een aandeel diepgaander kunt analyseren, kan het onderzoeken van de meest voorkomende fundamentele statistieken, zoals koers-winstverhouding, omzetgroei, winst per aandeel, dividendrendement en vrije cashflow, je een redelijk idee geven van hoe het bedrijf presteert.

De inkomsten van BioNTech

Inkomsten is het eerste, ofwel bovenste item op de resultatenrekening en geeft het inkomen aan dat wordt gegenereerd met de verkoop van goederen of diensten gedurende een bepaalde periode. De omzet wordt ook wel de bovenste lijn genoemd.

Bedrijven wedijveren om hun totale inkomsten te vergroten door bestaande inkomstenbronnen te vergroten of door hun activiteiten te diversifiëren om extra inkomsten te verdienen. Beleggers zoeken vaak naar bedrijven die in elke rapportageperiode consequent een hoge omzetgroei laten zien. Een hogere omzet kan resulteren in een hogere nettowinst, mits de kosten onder controle worden gehouden.

BioNTech rapporteerde een omzet van € 5,3 miljard in het tweede kwartaal van 2021, een snelle stijging van 12.630% in vergelijking met de slechts € 0,41 miljard in het tweede kwartaal van 2020. De forse stijging van de inkomsten was het gevolg van de verkoop van het Covid-19-vaccin van het bedrijf, waar € 5,2 miljard tijdens het kwartaal vandaan kwam.

De winst per aandeel van BioNTech

De winst per aandeel (WPA) van een bedrijf vertegenwoordigt het bedrag van de winst dat kan worden toegerekend aan elk uitstaand gewone aandeel. De maatstaf kan worden berekend door de nettowinst te delen en eventueel aangekondigde dividenden voor preferente aandeelhouders daar af te trekken. Het resulterende cijfer wordt vervolgens gedeeld door het gemiddelde aantal gewone aandelen om tot het EPS cijfer te komen.

De winst per aandeel of EPS wordt in twee vormen gerapporteerd: gewoon en verwaterd. Deze verschillen in de noemerberekening, het gemiddelde aantal uitstaande gewone aandelen. Bij het berekenen van de verwaterde WPA wordt de noemer aangepast om converteerbare aandelen, aandelenopties voor werknemers en warrants op te nemen in het gemiddelde aantal gewone aandelen, waardoor het WPA cijfer wordt verlaagd (verdunt WPA).

Meestal vind je de WPA onderaan de resultatenrekening. BioNTech rapporteerde een gewone en een verwaterde WPA van respectievelijk € 11,42 en € 10,77 voor het tweede kwartaal van 2021.

De K/W-verhouding van BioNTech

De koers-winstverhouding of P/E-ratio meet de marktprijs van een aandeel in verhouding tot de winst per aandeel. Een aandeel met een K/W-ratio van 10 betekent bijvoorbeeld dat de marktprijs tien keer de winst is die voor elk aandeel beschikbaar is.

De P/E-ratio kan worden gebruikt om te bepalen of een aandeel met een premie of een korting wordt verhandeld in vergelijking met zijn branchegenoten. Beleggers kunnen hun koop- of verkoopbeslissing echter het beste niet alleen op de K/W-maatstaf baseren en moeten andere maatstaven gebruiken om hun bevindingen te bevestigen.

De meeste beleggers vinden de K/W-ratio van een aandeel op basis van 12 maanden (TTM), waarbij rekening wordt gehouden met de inkomsten van de afgelopen 12 maanden en de huidige prijs van het aandeel. De TTM P/E-ratio verandert elke dag met de verandering in de beurskoers van het aandeel. De BioNTech TTM P/E ratio per 15 september 2021 was 18,65x.

Dividendrendement van BioNTech

Dividenden zijn contante uitbetalingen door het bedrijf aan zijn aandeelhouders. De raad van bestuur van het bedrijf declareert het contante bedrag aan dividenden per aandeel of slaat dividenden helemaal over. Deze informatie is opgenomen in het dividendbeleid van de onderneming.

Om in aanmerking te komen voor dividenduitkeringen, moet je de aandelen vóór de ex-dividenddatum bezitten. Op de dividenddatum daalt de aandelenkoers met het bedrag aan dividenden dat is uitgekeerd om beleggers ervan te weerhouden een onrechtmatig voordeel te behalen door op het laatste moment aandelen te kopen, alleen maar om de dividenden te ontvangen.

Het dividendrendement bepaalt de jaarlijkse dividenden die per aandeel worden betaald als een percentage van de prijs van het aandeel. Een aandeel betaalt bijvoorbeeld jaarlijks $ 5 per aandeel als dividend en de prijs van het aandeel is $ 50. Het dividendrendement zou 10% bedragen. Met andere woorden, het aandeel genereerde een rendement van 10% als dividend op basis van de huidige marktprijs van $ 50.

BioNTech is een groeiend bedrijf en hebben sinds de notering in oktober 2019 tot het moment van schrijven van dit artikel in september 2021 geen dividenden uitgekeerd aan haar aandeelhouders.

De kasstroom van BioNTech

De kasstroom toont de instroom en -uitstroom van de kas van het bedrijf op basis van operationele, financierings- en investeringsactiviteiten. Als een bedrijf positieve kasstromen uit operationele activiteiten genereert, kun je de vrije kasstroom vinden door kapitaaluitgaven af te trekken van de nettokasstromen uit de operationele activiteiten.

Met het kasstroomoverzicht kun je de huidige positie van geldmiddelen en kasequivalenten vinden. Negatieve kasstromen uit operationele activiteiten zouden betekenen dat het bedrijf niet voldoende geld uit zijn activiteiten genereert, dus moet het geld lenen van externe bronnen om zijn kosten te dekken.

Op 30 juni 2021 had het bedrijf geldmiddelen en kasequivalenten van € 914 miljoen vergeleken met € 573 miljoen op 30 juni 2020.

Waarom BioNTech aandelen kopen?

BioNTech had enorm veel succes nadat het samen met Pfizer het Covid-19-vaccin, Comirnaty, had ontwikkeld. Hier zijn enkele van de redenen waarom je zou kunnen overwegen om BioNTech aandelen te kopen:

 • BioNTech is een groeibedrijf met meer dan 20 productkandidaten in de pijplijn die zich in verschillende stadia van ontwikkeling bevinden. Succesvolle goedkeuring van een product kan de winstgevendheid verbeteren en verdere lucratieve kansen genereren voor het bedrijf om het aantal producten te vergroten.
 • Pfizer en BioNTech hebben al overeenkomsten getekend voor de levering van meer dan 2,2 miljard vaccindoses tegen eind 2021 en nog eens 1,1 miljard tegen eind 2022. De vaccininkomsten zullen waarschijnlijk tot het einde van 2022 groeien, wat het bedrijf kan helpen investeren in R&D om nieuwe producten te ontwikkelen en dat leidt dan weer tot voorraadwaardering.
 • De strategie van het bedrijf van gerichte licentieverlening, strategische samenwerkingen en fusies en overnames kan zijn immuno oncologiepijplijn sector en versnellen, dat komt ook door de gezamenlijke samenwerking met Pfizer, die positief kan zijn voor BioNTech aandelen.

Tip van een expert over het kopen van BioNTech aandelen

Je wilt misschien een langetermijnpositie in de aandelen openen, aangezien het bedrijf zijn waarde heeft getoond en enorm veel succes heeft gehad bij de ontwikkeling van het Covid-19-vaccin. Dan moet je het bedrijf volgen, de resultaten van de productpijplijn bekijken en de strategische acquisities of samenwerkingen van het bedrijf observeren om op die manier de koersbeweging van het aandeel te voorspellen. Hoewel de aandelen geen dividenden uitkeren, kun je een aanzienlijke kapitaalgroei verwachten als je je posities opbouwt op de dips of door kortetermijnposities te openen op het moment van een belangrijke ontwikkeling.
- Hassan Maishera
Koop vandaag nog BioNTech-aandelen!

5 dingen die je moet overwegen voordat je BioNTech aandelen koopt

Houdt rekening met de volgende belangrijke tips voordat je BioNTech aandelen koopt:

1. Begrijp het bedrijf

Het bedrijfsmodel, de inkomstenbronnen, de sterke punten, de risico's en de concurrentieomgeving van een bedrijf zijn een aantal van de belangrijke gebieden die je moet begrijpen om de vooruitzichten van een bedrijf te voorspellen. Je moet de belangrijkste drijfveren van het aandeel kennen, zodat je juiste en tijdige beslissingen kunt nemen over het kopen en verkopen van het actief.

2. Begrijp de basisprincipes van beleggen

Het begrijpen en toepassen van de basisprincipes van beleggen, voordat je investeringsbeslissingen neemt, kan je rendement drastisch verbeteren. Een van de belangrijkste basisprincipes van beleggen is het creëren van een goed gediversifieerde portefeuille die je beleggingsrisico verlaagt en je de kans geeft om aanzienlijk rendement te genereren. Als je van kortetermijnhandel houdt, moet je risicobeheertechnieken gebruiken bij je transacties, zoals het plaatsen van een stop-loss-order. Door risicobeheerstrategieën toe te passen, kun je je kapitaal beschermen terwijl je jezelf de kans geeft om hogere winsten te genereren.

3. Kies zorgvuldig je broker

Het selecteren van de juiste broker kan een aanzienlijke impact hebben op je handelsprestaties. Een broker moet je de volgende functies bieden:

 • Toegang tot een robuust en geavanceerd handelsplatform
 • Het handelsplatform moet een mobiele handels-app bieden en op alle besturingsplatforms en apparaten werken.
 • Lage handelscommissies en spreads rekenen, waardoor je handelskosten lager worden.
 • Gereguleerd zijn door de lokale regelgevende instanties om te voorkomen dat je wordt opgelicht.
 • Je voorzien van populaire stortings- en opnamemethoden.


4. Bepaal hoeveel je wilt investeren

Een van de basisprincipes van beleggen is om het juiste bedrag aan elke beleggingsoptie toe te wijzen. Streef ernaar om een evenwichtige portefeuille te creëren die niet alleen je risico vermindert, maar ook de mogelijkheid biedt om winst te vergroten. Een portefeuille die gericht is op bepaalde aandelen kan een hoger rendement opleveren, maar brengt wel een hoger risico met zich mee. Als je een kortetermijnhandelaar bent, moet je je handelsomvang berekenen om het risico te beperken en je winst en verlies per aandeel op een beheersbaar niveau te houden.

5. Bepaal een doel voor je investering

Je beleggingsdoel bepaalt de richting van je beleggingsstrategie. Je beleggingsdoelen moeten realistisch zijn. Houd je huidige financiële positie, leeftijd, risicotolerantie, investeringshorizon en investeringsopties in het oog. Als je een onredelijk hoog doel stelt, bijvoorbeeld een verdubbeling van je investering in een jaar, moet je voor risicovolle handel gaan. Het streven naar marktrendementen is echter veel redelijker en kan worden bereikt door gematigde risico's te nemen.

De bottom line bij het kopen van BioNTech aandelen

BioNTech heeft veel positieve punten die zijn voorraad omhoog hebben geduwd. Het bedrijf genereerde flink wat inkomsten uit de wereldwijde verkoop van zijn Covid-19-vaccin, wat bijdroeg aan de enorme stijging van de aandelenkoers. De meevallers die het heeft ontvangen uit de verkoop van vaccins, zullen zijn R&D inspanningen helpen door samenwerkingsovereenkomsten af te sluiten en acquisities te doen.

Als je BioNTech aandelen wilt kopen, moet je een rekening openen bij een broker. Bij de meeste brokers kunt je je rekening online openen door een formulier in te vullen en je bewijzen, zoals een identiteitsbewijs en een bewijs van verblijf, te uploaden. Als de documente goed zijn, word je account in de meeste gevallen binnen drie werkdagen geopend. Je kunt vervolgens geld op je account storten via elke populaire stortingsmethode, zoals Paypal, creditcard, bankpas en overboeking.

Als je andere aandelen wilt leren kennen voor beleggingsdoeleinden, kunt je door de uitgebreide lijst met educatief materiaal op onze website zoeken om andere interessante aandelen te vinden.

Alternatieve aandelen

Rolls-Royce logo
Rolls-Royce
RR
...
...
ThyssenKrupp logo
ThyssenKrupp
TYEKF
...
...
Valeo logo
Valeo
VLEEF
...
...
Vestas logo
Vestas
VWSYF
...
...
Lyft logo
Lyft
LYFT
...
...
Abn Amro logo
Abn Amro
ABN
...
...

Veel gestelde vragen

 1. Naast het Covid-19-vaccin dat BioNTech samen met Pfizer ontwikkelde, genereert het bedrijf geld uit R&D-samenwerkingen met derde partijen. De enorme inkomsten uit de verkoop van vaccins hebben de winst van andere producten in de schaduw gezet, en het bedrijf moet nieuwe producten ontwikkelen om zijn lage inkomsten uit die samenwerkingen te vergroten. Tot nu toe heeft het bedrijf nog maar één substantieel of baanbrekend succes kunnen boeken, het Covid-19-vaccin.

 2. BioNTech heeft, net als elk ander bedrijf, zijn unieke positieve en negatieve punten. Het is een groeibedrijf dat een veelbelovende start heeft laten zien door in samenwerking met Pfizer enorme inkomsten te genereren uit de verkoop van Covid-19-vaccins. Het bedrijf en de investeerders zijn beloond met een cumulatief rendement van ongeveer 2.500% binnen twee jaar na de beursgang. Hoewel je ook kunt investeren in grote en gevestigde biotechbedrijven zoals Pfizer, kan BioNTech je een kans geven om mee te groeien, aangezien ze nog meer interessante producten in de pijplijn hebben.

 3. BioNTech heeft geld nodig voor het uitvoeren van R&D-activiteiten om nieuwe producten uit te brengen. Omdat het bedrijf zich in de groeifase bevindt, gebruikt het zijn inkomsten om strategische acquisities te doen en nieuwe therapeutische producten te ontwikkelen in plaats van dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders. De aandeelhouders kunnen echter meerwaarden realiseren naarmate de aandelen van het bedrijf stijgen.

 4. BioNTech heeft meer dan 20 nieuwe producten in de pijplijn en die zijn in verschillende ontwikkelingsstadia. Verder zullen de Covid-19-verkopen van het bedrijf de inkomsten waarschijnlijk tot eind 2022 ondersteunen. Strategische acquisities en samenwerkingen, zoals het Covid-19-vaccin, kunnen de inkomsten drastisch verhogen en nieuwe zakelijke mogelijkheden openen die de voorraad kunnen vergroten .

 5. BioNTech aandelen kunnen je op korte termijn verschillende handelsmogelijkheden bieden als je de bedrijfs- en branchespecifieke ontwikkelingen op de voet volgt. Je moet jezelf op de hoogte houden van de resultaten van de klinische onderzoeken en ontwikkelingsstadia van de producten, want die kunnen de aandelenkoers doen stijgen. Bij afwezigheid van externe of interne katalysatoren is het altijd mogelijk om de aandelen te verhandelen met behulp van technische analyse.

 6. Slimme beleggers jagen op groeiaandelen met sterke fundamenten, die al succes hebben getoond. BioNTech is een bedrijf dat al vroeg succes heeft geboekt met de ontwikkeling van het Covid-19-vaccin en dat resulteerde in grote winsten voor het bedrijf. Het bedrijf heeft ook een sterk fundament, met tal van dochterondernemingen die gespecialiseerde taken uitvoeren. Dat kan beleggers helpen om langetermijnwinsten te realiseren zonder dat er dividend uitgekeerd wordt.