Home » Opleiding » Hoe de aandelenmarkt werkt

Hoe de aandelenmarkt werkt

Wat is de aandelenmarkt?

De aandelenmarkt verwijst naar een groep marktbeurzen waar beleggers effecten kopen en verkopen, zoals bedrijfsaandelen en obligaties. Met andere woorden, het is een reeks beurzen waar bedrijven hun aandelen en andere effecten noteren en beschikbaar stellen voor openbare handel.

Hoe werkt het?

Laten we, om een beter begrip te krijgen van hoe de aandelenmarkt werkt, kort de volgende vraag beantwoorden: wat is een aandeel?

Simpel gezegd, een aandeel is een effect dat een geldwaarde heeft en dient om het eigendom van een bedrijf of onderneming te vertegenwoordigen. Door de aandelen van een bedrijf te kopen, krijgen aandeelhouders stemrecht en een evenredige claim op de winst van dat bedrijf via meerwaarden en dividenden. Aandelen worden ook wel aandelen of aandelen genoemd.

Bedrijven en bedrijven verkopen hun aandelen op de aandelenmarkt om financiering veilig te stellen om hun bedrijf te laten groeien en tegelijkertijd investeerders te helpen hun vermogen te vergroten of te behouden. Anders gezegd, door hun aandelen op de beurs te noteren, kunnen bedrijven de nodige financiering aantrekken zonder schulden aan te gaan, terwijl ze hun aandeelhouders een manier bieden om rijker te worden.

Bedrijven zijn echter ook verplicht om bepaalde informatie over hun bedrijfsvoering openbaar te maken en hun aandeelhouders te laten betrekken bij zakelijke beslissingen.

Investeren in de aandelenmarkt brengt een zeker risico met zich mee, maar als het goed wordt gedaan, is het een van de meest effectieve methoden gebleken om rijkdom te laten groeien. In plaats van hun geld thuis op te bouwen, hebben vermogende particulieren en investeerders het grootste deel van hun geld geïnvesteerd in financiële effecten.

Hoe profiteert u van beleggen op de aandelenmarkt?

Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig. Beleggers kopen aandelen van bedrijven in de verwachting dat deze aandelen in de loop van de tijd in waarde zullen stijgen en hen zullen helpen winst te maken op hun beleggingen. Door in een bedrijf te beleggen, voorzien beleggers bedrijven van de financiering die ze kunnen gebruiken om nieuwe producten te lanceren en te groeien, waardoor hun bedrijf en hun aandelen waardevoller worden.

Naast meerwaarden kunnen beleggers ook profiteren van dividenden. Dividenden verwijzen naar een uitkering van winst die bedrijven op kwartaalbasis aan hun aandeelhouders maken. Het is belangrijk op te merken dat niet alle bedrijven dividenden uitkeren, maar vooral bedrijven die financieel gezond zijn en goed ingeburgerd zijn in hun respectievelijke sectoren.

Bedrijven die regelmatig dividend aan aandeelhouders uitkeren, worden dividendaandelen genoemd. Sommige beleggers geven er de voorkeur aan dividendaandelen te kopen omdat ze een betrouwbare en constante bron van inkomsten bieden.

Hoewel aandelen het vermogen van beleggers zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden, is het duidelijk dat de aandelenmarkt als geheel historisch gezien in de loop van de tijd is gestegen, met een gemiddeld jaarlijks rendement voor beleggers van ongeveer 10%.

Behalve dat ze hen een manier bieden om hun vermogen te laten groeien, kopen beleggers ook aandelen om hun beleggingen te diversifiëren, aangezien ervaren beleggers er meestal de voorkeur aan geven hun geld over verschillende markten te verdelen, zoals onroerend goed, aandelen, obligaties en andere.

Hoe te beleggen op de aandelenmarkt?

De meest gebruikelijke manieren om toegang te krijgen tot en te beleggen in de aandelenmarkt zijn onder meer het gebruik van een effectenrekening. Een van de goede dingen van beleggen op de aandelenmarkt is dat bijna iedereen het kan. Met andere woorden, u hoeft officieel geen "investeerder" te worden om bedrijfsaandelen te kopen.

Misschien wel de meest populaire manier om tegenwoordig in aandelen te beleggen, is via een effectenrekening. Beleggers kunnen eenvoudig een rekening openen bij een van de online beursvennootschappen, waarna ze geld moeten storten om te kunnen beginnen met beleggen in aandelen. In wezen fungeert de makelaar als tussenpersoon tussen beleggers en de beurzen waar aandelen zijn genoteerd.

Naast het kopen van individuele bedrijfsaandelen, kunnen beleggers er ook voor kiezen om te beleggen in beleggingsfondsen, indexfondsen en exchange-traded funds (ETF's), die beleggingsvehikels vertegenwoordigen die zijn samengesteld uit honderden individuele effecten.

Werknemers kunnen ook op de aandelenmarkt beleggen via het 401 (k) pensioenspaar- en investeringsplan, aangeboden door hun werkgevers. Deze plannen bieden beleggers vaak blootstelling aan beleggingsfondsen.

Elk op de beurs genoteerd bedrijf heeft zijn eigen tickersymbool, dat een unieke combinatie van letters en cijfers vertegenwoordigt die dient om de openbaar beschikbare aandelen van bedrijven van een bepaald bedrijf op een bepaalde beurs te onderscheiden. De aandelen van Microsoft zijn bijvoorbeeld genoteerd op de Nasdaq-beurs onder het tickersymbool “MSFT”.

Wat is een beursindex?

Naast het volgen en kopen van individuele aandelen, houden tal van beleggers ook de beursindexen nauwlettend in de gaten. Een aandelenmarktindex is een index die de prestaties van een groep geselecteerde aandelen binnen een bepaalde sector of marktsegment volgt, zoals onder meer gezondheidszorg, energie, onroerend goed en technologie.

Deze indexen, ook wel indices genoemd, volgen de aandelenkoersen van bedrijven binnen dat specifieke segment en de prijsbeweging van een index vertegenwoordigt het nettoresultaat van de beweging van elk aandeel dat door de index wordt gevolgd.

Enkele van de meest populaire aandelenindices zijn S&P 500, Dow Jones Industrial Average (DJIA) en de Nasdaq Composite. S&P 500 is een beursindex die de prestaties van de 500 grootste in de VS gevestigde bedrijven volgt. Dow Jones bestaat uit 30 toonaangevende blue chip-aandelen die genoteerd zijn aan de Amerikaanse beurzen, terwijl de Nasdaq Composite bijna alle aandelen volgt die genoteerd zijn aan de populaire Nasdaq-beurs.

Beleggers kijken vaak naar de prestaties van de S&P 500-index omdat velen denken dat dit een van de beste indicatoren is voor de gezondheid van de aandelenmarkt. De reden hiervoor is dat de S&P 500 de 500 grootste aandelen op de Amerikaanse markt volgt, in tegenstelling tot de DJIA die de aandelenprestaties van alleen de 30 toonaangevende Amerikaanse bedrijven volgt.

Naast de genoemde indexen die de bredere markt volgen, zijn er ook beursindices die een specifieke marktsector volgen. Beleggers kunnen indices kopen en verkopen via future-markten of ETF's, die een bepaalde index of sector volgen en die net als individuele aandelen kunnen worden verhandeld.

Publiek gaan

Bedrijven besluiten doorgaans om naar de beurs te gaan omdat ze aanzienlijke hoeveelheden kapitaal nodig hebben om in hun bedrijf te blijven investeren en verdere groei te stimuleren. Het veiligstellen van dergelijk kapitaal kan bijna onmogelijk zijn vanuit reguliere bedrijfsvoering en daarom besluiten bedrijven hun aandelen te noteren, of 'openbaar te gaan', via een beursintroductie (IPO).

Door de IPO wordt een particuliere onderneming een beursgenoteerde onderneming omdat zij haar aandelen beschikbaar stelt voor verhandeling aan het grote publiek. Door een IPO te lanceren, geeft een bedrijf zijn aandelen weer op een bepaalde beurs, die in wezen een gecentraliseerde marktplaats vertegenwoordigt waar beleggers bedrijfsaandelen kunnen kopen en verkopen.

Wanneer de aandelen van het bedrijf debuteren op een bepaalde effectenbeurs (bijv. Nasdaq), beginnen de aandelen van die aandelen te fluctueren omdat beleggers voortdurend aandelen verhandelen.

Aandelenkoersen op een aandelenmarkt kunnen op meerdere manieren worden vastgesteld, met als meest populaire een veiling waarbij beleggers aanbiedingen doen om de aandelen te verhandelen. De hoogste prijs die een belegger bereid is te betalen voor een effect staat bekend als 'Bied', terwijl de prijs waartegen verkopers bereid zijn het effect te verkopen 'Vraag' wordt genoemd.

Er zij op gewezen dat wanneer een belegger aandelen van een beursgenoteerd bedrijf koopt of verkoopt, hij deze niet met het bedrijf zelf verhandelt, maar met andere beleggers.

Overzicht

In termen van de leek is de aandelenmarkt de plaats waar mensen aandelen van openbare bedrijven kopen en verkopen. Beleggers profiteren van investeringen in openbare bedrijven via meerwaarden en dividenden. Beleggen in aandelen wint elk jaar aan populariteit, aangezien iedereen tegenwoordig aandelen van beursgenoteerde bedrijven kan kopen met als doel winst te maken.